"Новака очекује монструозна 2019. - све је могуће!"

Бивши амерички тенисер Бред Гилберт предвиђа да ће српски тенисер Новак Ђоковић имати веома успешну 2019. годину.  "Монструозни" Ђоковић! Наставиће се. . .  Харао је свјетском тениском сценом у 2018, засјео на трон, и ту је "виђен" и наредне сезоне.

Тенис 22.11.2018 | 21:30
"Новака очекује монструозна 2019. - све је могуће!"
Ђоковић је 2018. завршио на првом месту након што се пласирао у финале Париза и Лондона, а претходно освојио Вимблдон, Синсинати, УС опен и Шангај.

Гилберт, који је у каријери освојио 20 титула, Новаку предвиђа велике успехе и наставак "ређања" трофеја, али можда и нови "Ђокер слем", тј. освајање четири Гренд слема заредом.

"Мислим да Новака очекује монструозна 2019. година. Не би ме чудило да освоји Аустралију и да буде у игри за свој други 'Ђокер слем'. Изједначио је Федерера и Конорса са пет година завршених као број 1. Може да сустигне и Сампраса који има шест, да освоји 45 Мастерса... Све је то могуће за њега", рекао је Гилберт.

Некада четврти тенисер света упредио је Ђоковића и Андреа Агасија.

"Новаково 'пробијање' на Вимблдону и његова серија од 31 победе и два пораза ме је подсетила на оно што је Андре (Агаси) урадио 1999. када је освојио Ролан Гарос, играо финале Вимблдона и затим освојио и УС опен", додао је Гилберт.

Новак је приликом церемоније о окончању Завршног мастерса поручио навијачима да се нада да ће играти још пуно година.

"Надам се да ћу играти још пуно година и да ћу вас (навијаче) гледати овде у наредном периоду. Ово је била сјајна година и одличан повратак. Хвала вам што сте ми помогли да будем ту где јесам сада", рекао је тада српски тенисер.

Новак Ђоковић завршио је сезону на првом мјесту АТП листе. Успио је да направи велики резултат, упркос томе што је у првој половини године бележио слабије резултате и у јуну био на чак 22. мјесту на свјетској ранг листи.

А онда је услиједио - бум. Освојио је два гренд слема - Вимблдон и УС Опен, мастерсе у Синсинатију и Шангају и са чела АТП листе свргнуо Рафаела Надала.

У финишу сезоне Ђоковић је мало посустао, изгубио је финале на мастерсу у Паризу од Карена Хачанова, а онда је и на завршном турниру сезоне бољи био Александер Зверев, чиме је српски тенисер пропустио прилику да освоји шести трофеј на АТП финалима и изједначи се са рекордером Роџером Федерером.

"Мислим да ме је стигао умор због напорних партија посљедњих мјесеци. Опет, играо сам финале у Паризу, па у Лондону и то су велики успјеси, због чега морам да будем задовољан, као и због чињенице да сам годину завршио на првом мјесту. То ми је био циљ у другом дијелу сезоне и успио сам да га испуним", поручио је Новак.

Оцјена многих је да је Ђоковић од јуна поново засијао у најбољем свјетлу, као у временима прије проблема са лактом, иако он сам тврди да "нема више старог Новака, већ новог са искуством, који увијек гледа и иде напријед".

И када је почетком 2018. кренуло лоше и када је одлучио да иде на операцију, није губио вјеру да може да се врати на побједнички пут.

"Када сам у фебруару отишао на операцију знао сам да неће бити сезона као претходне, јер никада раније нисам имао хируршки захват. Био сам сигуран да ћу много тога научити из новонастале ситуације, без обзира на исход, и на моју велику срећу, сезона је окончана на најбољи начин", навео је српски ас.

Сада га коначно очекује предах и одмор од тениса, који ће најдуже трајати три недеље.

"Нема баш много времена за одмор између сезона, као ни за припрему, па морамо то да користимо на прави начин. Послије паузе ћу почети прво да радим на кондицији, а онда и на тениским елементима. Чињеница да је први гренд слем већ у јануару, тјера нас да одмах будемо у доброј форми. На Аустралијан Опену сам имао много успјеха током каријере и надам се да ће се та традиција наставити", поручио је Ђоковић.

Циљ и у 2019. години биће да се одржи на првом мјесту свјетске листе.

Бред Гилберт, некадашњи играч и тренер који је радио са Андреом Агасијем, Ендијем Родиком, Ендијем Марејом и Кеијем Нишикоријем, вјерује да ће Ђоковић доминирати светском тениском сценом и наредне сезоне.

"Мислим да Новака чека монструозна 2019. година. Видим га како тријумфује на Аустралијан Опену, а онда и како комплетира нови 'Ђокер слем', сва четири гренд слема као што је учинио 2015. и 2016", навео је Гилберт.

Он је поводом великог преокрета Ђоковића у 2018. години направио занимљиво поређење.

"Овај Новаков пробој послије Вимблдона и скор 35-3, подсјећа ме на Андреа Агасија када је 1999. освојио Ролан Гарос, Вимблдон и УС Опен. Стигао је Роџера Федерера и Џимија Конорса на другом мјесту вјечне листе јер је пети пут завршио сезону као првопласирани. Мислим да може да престигне и рекордера Сампраса који је то урадио шест пута у каријери, као и да је могуће да освоји 45 мастерса до краја каријере", навео је Гилберт.

Подсетимо – Ђоковић је средином сезоне био 22. тенисер света, али је успео да направи невероватан повратак у сам врх тениске сцене и сада га, највероватније, очекује још једна успешна сезона коју почиње са првог места АТП ранг листе.

Новак Ђоковић је у 2018. години остварио укупан скор од 53 побједе и 12 пораза и освојио четири трофеја (Вимблдон, УС Опен, Синсинати, Шангај)

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар