Намирнице богате калцијумом обавезне у исхрани дјеце

Мањак калцијума у организму можемо надокнадити правилном исхраном. Сазнајте које намирнице би требало да једу малишани како би се правилно развијали.

Здравље 19.11.2018 | 15:33
Намирнице богате калцијумом  обавезне у исхрани дјеце
Веома је важно да у раној младости уносимо довољно калцијума јер је он неопходан за правилан развој коштаног система и зуба, али и за правилно функционисање мишића. Недовољан унос овог минерала може да ослаби и успори раст костију, што за последицу има губитак коштане масе у одраслој доби, али и развој хипертензије и појаву других здравствених тегоба.

У наставку прочитајте које намирнице можете понудити вашој породици како бисте подигли ниво калцијума у организму.

Млечни производи

Најбољи извор калцијума су свакако млечни производи – сир, млеко, јогурт. Побрините се да ваше дете има бар један млечни оброк дневно, било то чаша млека или јогурт уз житарице што може бити одличан доручак или ужина. Ако ваш малишан не воли млечне производе, прво му понудите оне намењене најмлађима - милкшејкове, воћне јогурте са смањеном количином шећера…

Ситна плава риба

Сардине представљају једну од најздравијих врста риба. Поред тога што су богате омега-3 масним киселинама које су вазне за правилан развој мозга, богате су и калцијумом и витамином Д, што представља идеалну комбинацију.

Зелено поврће

Кељ и броколи су поврће које морате да уврстите у исхрану вашег детета јер обилује калцијумом и помаже у јачању имунитета. Спанаћ је такође важан у борби против мањка овог минерала јер садржи магнезијум који задржава калцијум у нашем телу.

Семенке сунцокрета и сусама

Калцијум је доста заступљен и у сусамовим семенкама и помаже у очувању чврстоће коштане масе. Поред тога, представљају и одличан извор магнезијума, гвожђа, бакра и мангана, влакана и витамина Б1.

Сок од поморанџе

Поморанџе или свеже цеђени сок од поморанџе богат је витамином Ц али и калцијумом. Овај цитрусни напитак ваше дете са сигурношћу неће одбити и уживаће у њему.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар