Калифорнија чека "спас" с неба

У Калифорнији настављена потрага за жртвама и несталима у најгорим пожарима у историји те америчке савезне државе. "Спас" стиже с неба - најављена киша.

Свијет 19.11.2018 | 09:00
Калифорнија чека "спас" с неба
Број људи који су нестали у најпогубнијем и најдеструктивнијем пожару у Калифорнији порастао је на 1.276, док су власти утврдиле где се налазе стотине људи који су напустили своје домове када је ватрена стихија захватила северни град Парадајс.

Форензички тимови који претражују угљенисане рушевине пронашли су остатке још пет жртава, чиме је број мртвих порастао на најмање 76, од којих су 63 идентификоване, с тим да се чека потврда анализе ДНК, саопштиле су власти, преноси Ројтерс.



Шериф округа Бјут Кори Хонеа саопштио је да је број несталих порастао након ревидирања информација добијених током позива градјана у првим сатима пожара, који је избио 8. новембра.



Према његовим речима, званичници су ревидирали листу несталих како би проверили да ли је можда дошло до дуплирања имена, при чему је око 380 људи лоцирано и скинуто са те листе у петак.

"Велики напредак је постигнут с тим у вези, али су то и даље сирови подаци", рекао је шериф на конференцији за новинаре.



Он је то изјавио након што је амерички председник Доналд Трамп посетио Парадајс, малу заједницу која се налази 280 километара северно од Сан Франциска и у којој је живело око 27.000 људи пре него што ју је пожар "Кемп" скоро потпуно прогутао.

Национална метеоролошка службба најављује је да ће до 10 центиметара кише пасти од уторка вече до петка у подножју планинског венца Сијера, укључујући и у Парадајсу који је разорен у пожару, наводи Глас Америке.



Очекује се да ће киша падати и у Сан Франциску, што би помогло да се ваздух рашчисти од нездравих нивоа дима. Пожар је удаљен 280 километара од тог града.

Власти очекују да ће падавине помоћи ватрогасцима, али и упозоравају да постоји могућност формирања опасних клизишта у подручјима где је изгорела сва вегетација.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Харе

19.11.2018 08:29

И кад киша на пепео падне клизишта и одрони

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амер

19.11.2018 08:35

Хајде Кемп, можеш ти то и боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

19.11.2018 17:57

Зар вама није ово цудно,све пепео и гарез а около се зелени дрвеце.Мислите главом,да није све онако како нам то сервирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

19.11.2018 18:20

Ово је дјело Гог и Магог а не дјело позара.Све пепео а около зелено дрвеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

19.11.2018 19:33

Нисам људомрзац али сам помало злопамтило. Зато казем има Бога он све види и незаборавља. Овакве су се слике могле видјети у Србији 99-е године не од позqра него од њихови бомби.