"Црвена фурија" прекинула серију "Змајева"!

Репрезентација БиХ поражена од Шпаније са минималних 1:0 у пријатељском мечу у Лас Палмасу.  Роби, поштено си погинуо! Дебитант из Селте ишчупао млитаве Шпанце.  Али, шта је промашио Алваро Мората, то треба видети. . .

Фудбал 18.11.2018 | 23:17
"Црвена фурија" прекинула серију "Змајева"!
Роберт Просинечки и БиХ су минималним поразом у Лас Палмасу од Шпаније (1:0) окончали ипак сјајну јесен у којој су се одличним играма изборили за промоцију међу најбоље селекције у Лиги нација.

Борили су се Змајеви вечерас колико су могли, пружили жесток отпор објективно јачем противнику, али Црвена фурија у већем делу утакмице и није личила на себе.

Вероватно разочарани исходом утакмице на Вемблију где су чекали реми Енглеза и Хрвата како би као први прошли у плеј-оф, пулени Луиса Енрикеа изашли су на терен само да одраде посао, па отуда и ниједна конкретна прилика у првих 45 минута, упркос видљивој теренској доминацији.

Нешто боље је играла Шпанија тек у наставку, а пре победоносног гола резервисте Браиса Мендеза у 78. минуту, видели смо и још један промашај из серије нестварних несрећног Алвара Морате. Како је нападачу Челсија пошло за ногом да промаши гол од седам метара са свега неколико корака ником још није јасно...

До победонсоног поготка Шпанци су у стигли у завршници, као што рекосмо преко дебитанта Мендеза, а сјајни плејмејкер Селте пропустио је шансу да још једним голом који минут касније баш учини да га фудбалски свет запамти. Ипак, може да буде задовољан како је одиграо на премијери на великој сцени и он, а и селектор Енрике, који му је пружио прилику. 

БиХ је изгубила меч, али добила и важну лекцију од ипак снажнијег ривала. Очигледно је ангажовање Роберта Просинечког био пун погодак и ову селекцију, која има и потенцијал, али и звезде попут Џека или Пјанића сигурно очекује блистава будућност.

Селекција БиХ послије успјешно обављене мисије у Лиги нација и пласмана у Лигу А годину је завршила пријатељским дуелом са „црвеном фуријом“, нажалост поразом.

Поготком резервисте Мендеза десет минута прије краја Шпанија је савладала БиХ резултатом 1:0 и тако јој нанијела први пораз у посљедњих десет утакмица.

Одолијевала је БиХ нападима „црвене фурије“ све до финиша утакмице, а онда су Шпанци казнили деконцентрацију одбране која је други пут дозволила да домаћи нападачи стигну до одбијене лопте након одбране Шехића.

Први пут, у 58. минуту након одбране Шехића Мората је са пет метара промашио празан гол, али у 78. минуту Мендез је био непогрешив. Послао је лопту у мрежу, а Шпаније је након два везана пораза у Лиги нација, од Енглеске и Хрватске уписала тријумф.

Селектор Роберт Просинечки није могао да рачуна на неколико повријеђених играча -  Миралема Пјанића, Огњена Врањеша, Тонија Шуњића и Денија Милошевића, док у шпанској екипи није било капитена Серхио Рамос, који је такође повријеђен.

Без Миралема Пјанића "змајеви" нису имали довољно креативности у везном реду, а Един Џеко био је практично одсјечен, иако је Един Вишћа покушавао да пробије по боку и упути неки центаршут.

Сама поставка Просинечког била је дефанзивна, што је и разумљиво у утакмици против доминантне селекције Шпаније.  Везни ред са Бешићем, Гојакоми  Сарићем, па и Крунић имали су задатак да прије свега зауставе противничке нападе испред одбране у којој су солидну партију пружили Бичакчић, Зукановић и Настић док се Цимирот на мјесту десног бека мучио да заустави упорног и прилично расположеног Иска.

Шпанија је доминирала, о чему говори и посјед 67 наспрам 33 одсто у корист "црвене фурије", али је у неколико наврата недостајао завршни пас у срце шеснаестерца. 

Углавном су пријетили ударцима са неких 16-20 метара, а тек Асенсио крајем првог полувремена имао је конкретну шансу, али његов ударац главом са неких осам метара отишао поред гола.

У наставку је виђено неколико изгледнијих прилика, а најбоља шанса за "змајеве" била је она из 52. минута када је Крунић закаснио на центаршут Вишће послије продора.

Само шест минута касније Мората је промашио шансу утакмице пославши лопту поред гола у ситуацији када је послије одбране Шехића са пет метара могао да бира гдје ће послати лопту у празну мрежу.

Голу Шпаније 20 минута касније можда је кумовао помало и сам Шехић одбивши лопту испред себе умјесто да ју одбије у страну. Мендез је то одлично пратио, за разлику од бх. одбране и ријешио овај меч.

Умјесто крунића у 62. минуту ушео је Дуљевић, а тек послије примљеног гола селектор Просинечки је одлучио да пружи прилику и Прцићу, Бајићу и Кодри.

Посљедњи је ушао у игру шест минута прије краја замијенивши Џеку, којег је Просинечки могао или требао и раније замијенити и поштедјети послије напорне утакмице у Бечу, посебно јер је вечерашњи меч био резултатски небитан.

Управо због тога пораз у Шпанији не треба схватати трагично већ као добру припрему за квалификационе мечеве за Европско првенство сљедеће године, те као својеврсну провјеру за наступ у Лиги А, гдје ће се такмичити још 11 најјачих селекција Европе. 

Наредни меч за репрезентацију БиХ биће пријатељски дуел са Шведском који ће бити одигран у јануару у катарској Дохи.

Извор: моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар