Снијег и лед: Шта треба радити?

У недељу је БиХ пао први снијег, а иако се не очекују сметови, изузетно је важно да будете спремни за све услове и прије свега возите опрезно.

Република Српска 18.11.2018 | 17:23
Снијег и лед: Шта треба радити?
Аутомото савез РС позвао је возаче у току ноћи буду посебно опрезни због ниских температура и поледице. Уз то савјет возачима да не крећу на пут без ланаца и друге зимске опреме за возила и да, "уколико се одлуче на путовање, возе опрезно и пажљиво".

Иако су зиме нешто блаже, а снијега је мање него раније, возаче током године очекује неколико мјесеци вожње у отежаним, зимским условима на које се треба прилагодити.

Као и сваке године у ово вријеме није на одмет да се подсјетимо неких савјета и правила понашања која ће нам помоћи да вожњу по снијегу започнемо и завршимо безбједно.

Кључне ријечи требало би да буду знање и опрезност, а не страх. Али, прије свега, неопходно је да ваш аутомобил буде адекватно опремљен за снијег.

Иако је претходних дана било скоро 20 степени, сувишно је напомињати да од данас не треба ни да помишљате на вожњу ако на вашем аутомобилу немате монтиране зимске пнеуматике.

Гуме нису једина неопходна ствар

Зимска опрема моторних возила, осим за возила врста Л, К, Т и Ц, у смислу овог правилника, подразумјева:

1) пнеуматике за зимску употребу (нпр. М+С, Сноw Wинтер и др.) на свим точковима возила врсте М1 и Н1;

2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције на најмање два погонска точка;

3) за возила врста М2, М3, Н2 и Н3 обавезни дио зимске опреме је и лопата, осим за возила која учествују у јавном градском превозу.

Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу не смије бити мања од 4 мм. На возилима се не смију постављати пнеуматици са клиновима.

У периоду од 15. новембра до 15. априла возила морају бити опремљена зимском опремом ако се због временских услова на коловозу налази снијег, лед или поледица. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.Добри брисачи и течност за прање вјетробрана која не леди када су температуре у минусу једнако су важни за прегледност у вожњи. Водите рачуна да увијек имате довољно течности у спремнику а ако идете на дужи пут понесите са собом резервно паковање, може вам затребати успут.

Метлица или четка којом ћете очистити наслаге снијега са паркираног аутомобила такође спада у списак ствари које неизоставно треба да имате код себе, баш као и стругач леда.

Када очекујете да снијег напада преко ноћи, ове двије алатке можете држати и у кући, како бисте ујутру прије уласка у аутомобил најприје очистили сњежни нанос, па тек онда отворили врата возила.

У сваком случају, прије вожње обавезно уклоните сав снијег са вашег аутомобила. И са крова, и са хаубе и са бочних стакала и са регистарских таблица.

На тај начин ћете спријечити да снијег спада током вожње на вјетробранско стакло вашег аутомобила, али и да засипа возила која се крећу иза вас и омета друге возаче.

Унутрашње површине прозора у аутомобилу обавезно одмаглите прије кретања. Савјет је да топао ваздух из вентилационог система усмјеравате и према ветробрану, како би ова стаклена површина остала топла током вожње.Активирање клима уређаја док је укључено грејање најефикасније одмагљује стакла.

Ако вентилација не може да одради посао до краја, постарајте се да у аутомобилу имате суву и чисту крпу да бисте допрли до дијелова стакла која су и даље замагљена.

Провјерите да ли су брисачи залијепљени за вјетробранско стакло због леда који се створио између двије вожње, такође, немојте их користити док на вјетробрану има леда. То је погубно за брисаче.

Дугорочно излагање веома топлом ваздуху у вожњи учиниће вас поспаним и деконцентрисаним па повремено отварајте и затварајте прозоре како бисте провјетрили аутомобил и задржали концентрацију и будност у вожњи.

Кључна формула за безбједност – без журбе и наглих покретаСнијег на путу затјева од возача да се прилагоди на нове услове у вожњи, али и да промијени начин размишљања. Златно правило је да не правите нагле покрете и маневре.

Важно је и да се не крећете непримјерено брзо, односно да возите спорије него онда када на путу нема снијега.

На путу ћете понекад наићи на посебне саобраћајне знаке за ограничење брзине, које важи само у случају сњежних падавина на путу. Када видите такав знак, обавезно прилагодите брзину возила броју који пише на табли.

Увијек држите безбједно одстојање у односу на возило испред вас, у нади да ће се истог савјета придржавати и возач који се налази иза.

Такође, када падне снијег више не можете возити у истом степену преноса, у којем сте возили по сувом. Посебно када скрећете или пролазите кроз раскрснице у овако тешким условима.

Генерално, савјет је да ручицу мјењача током вожње убаците у вишу брзину, чиме ћете постићи боље пријањање током промјене правца.

Шта каже наука?

Да би се возило понашало како то од њега очекујете – да скрене када окренете волан у жељеном смјеру или да се заустави када притиснете кочницу, пресудно је добро пријањање гума.

С обзиром да се контакт аутомобила са коловозом остварује преко пнеуматика, трење између гума и асфалта је кључни фактор у процесу вожње.

Коефицијент трења може се кретати од 0 (када трење између два објекта уопште не постоји) до 1 (озанчава максимално могуће трење). Квалитетне аутомобилске гуме у контакту са потпуно сувим асфалтом имају коефицијент око јединице.

Када се исте те гуме котрљају по влажном коловозу, коефицијент већ пада на 0,7, што није превише опасно, али захтјева повећану опрезност у вожњи.

Међутим, на снијегу се ствари драматично мијењају. Коефицијент пада на свега 0,15, а у случају леда на само 0,08.

То значи да је трење у зимским условима вожње (снијег или лед) десетак пута мање него када возите по сувом асфалту и на температурама које су знатно изнад 0.Како теорију примијенити у пракси?

Као што смо већ напоменули, у вожњи по снијегу битно је да окретање волана и притискање папучица за гас и кочницу изводите благо и одмјерено.

При поласку из мјеста умјерено додајте гас лагано притискајући папучицу, док не осјетите да се возило покренуло из мјеста и да точкови имају добар контакт са подлогом.

Ако због сњежног покривача не можете да кренете, пробајте да наизмјенично убацујете ручицу мјењача у прву брзину и у рикверц, помјерајући ауто помало напред-назад, све док се не извучете из снијега.

Смањено трење између гума и путне подлоге условиће дужи зауставни пут, па са кочењем треба започети раније, примјењујући такође мању силу притиска на команду него када возите по сувом. На тај начин се избјегава и губитак контроле над возилом усљед наглог кочења.

Треба имати на уму да зауставни пут може да буде два, три па и пет пута већи него када кочите по сувом.

Када возите на узбрдици, покушајте да равномјерно држите гас и да се не зауствљате без потребе, јер се може десити да више не можете да кренете. Ако аутомобил испред вас стане, водите рачуна да му оставите довољно простора да може поново да крене - рачунајте на то да може да се деси да проклиза и да почне да се неконтролисано креће уназад.

Престројавање је веома незгодан процес по овако тешким условима за вожњу.

Иако знају да им је изузетно тешко да зауставе свој аутомобил, неки возачи занемарују ту чињеницу и престројавају се испред других возача као да је пут сув. Како знају да ће возач којем су пресјекли пут бити у стању да се заустави? Не знају, зато је важно да увијек држите адекватно растојање и да омогућите себи да се безбједно зауставите.

Када ви мијењате саобраћајну траку, немојте да правите нагле покрете воланом и да жустро додајете гас, јер можете да изгубите контролу над возилом.

У сваком тренутку током вожње важно је да будете потпуно концентрисани и још пажљивији него иначе, јер се возачке грешке на снијегу ријетко опраштају.

Ако немате довољно искуства у вожњи по снијегу, потражите празан паркинг или неку другу равну и пространу површину на којој се не одвија саобраћај и нема других возила или пешака у близини. Ту ћете моћи да увјежбате промјену правца, убрзавање и кочење у сњежним условима и да стекнете осјећај како се ваш аутомобил понаша на снијегу.Припреме за пут: Очекујте неочекивано

У идеалном свијету, путарске службе раде савршено и путеви су увек очишћени од снијега. Међутим, иако се путари труде да очисте снијег са коловоза што прије, понекад је због тешких временских услова или људског фактора то немогуће урадити у кратком временском року.

Зато, ако полазите аутомобилом на пут по снијегу, обавезно се информишите се о стању на путном правцу којим ћете се кретати, али увијек рачунајте и на могућност да се ситуација у међувремену измијени и погорша.

Будите спремни на то да ћете у аутомобилу можда провести више времена него што сте планирали - напуните резервоар до врха, како бисте имали довољно горива за рад мотора у мјесту и грејање у случају застоја.

Исто важи и за ваш мобилни телефон - напуните батерију до краја уочи поласка на пут. Понесите и довољно течности и нешто хране за сваки случај, а није на одмет да имате и ћебе у возилу.

Возите пажљиво и срећан пут!

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Б

18.11.2018 17:51

Радити сто и сваке зиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

18.11.2018 19:11

И кад је ужасно невријеме кретати само гдје се мора, а и тада два пута размислити.

Name

Деба

18.11.2018 18:48

Конацно сам срецан сто сам ово процитао и сад могу реци да знам возити и по снијегу, нисам као семберци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

18.11.2018 19:27

Ми то све знамо а и висе од тог...знамо се сналазити на разне само нама познате нацине и за нас та правила не вазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возач

19.11.2018 08:46

Свака част за текст, веома корисно за све.

ОДГОВОРИТЕ