Тензија у Сакраменту, Дивац смјењује тренера?

Кингси су почели сезону скором 6-3, али је уследила криза. Коментарисали су је и Дивац и Јергер.

Кошарка 18.11.2018 | 19:15
Тензија у Сакраменту, Дивац смјењује тренера?
После две године проведене на дну конференције, уз скор 32-50 и 27-55, Сакраменто Кингси младог тренера Дејва Јергера заиграли су допадљиву кошарку на старту сезоне 2018/19 и скором 6-3 наговестили да би могли да се боре за први пласман у плеј-оф од одласка легендарног Рика Аделмана пре 12 година.

Међутим, серија од пет победа од којих су три остварене на турнеји по Истоку значила је увод у пет пораза у наредних седам мечева, што је тренера Јергера довело пред – отказ!

Надовезујући се на причу, коју је објавио "Yахоо Спортс", "Сац Бее" наводи да је дебакл у мечу са Хјустон Рокетсима продубио јаз између Кингса, као кошаркашке организације и Јергера, као стручњака ком је 2016. поверен пројекат уз зараду од 12 милиона долара у наредне три сезоне.

ЗАПЕЛО ОКО БЕГЛИЈА

На томе је, отпуштајући ветерана Џорџа Карла у мају 2016, инсистирао генерални директор Владе Дивац, чији је Јергер био "први" постављени тренер од промоције на ту функцију у септембру 2015. После 164 утакмице на клупи и 59 победа (35,9%), дошло је до суштинског разилажења између организације и струке, наводи "Yахоо Спортс", а у основи је наводно Дивчево незадовољство начином на који се млади играчи уводе у систем и минутажом која им је поверена ове сезоне.

Очекујући да "руки" Марвин Бегли чешће добија шансу, Дивац и његови сарадници наводно су дошли до тачке када је и растанак са тренером реална опција, наводе тамошњи медији, а онда доносе и изјаву легендарног српског кошаркаша, чији је дрес са бројем "21" подигнут под сводове дворане.

"Дејв има нашу пуну подршку и поверење. Настављамо да радимо заједно на развијању наше младе базе играча, која учи да се такмичи", рекао је Дивац после убедљивог пораза од Хјустон Рокетса.

"Наш фокус остаје на раду са екипом, како би она била напредовала из вечери у вече. Био је ово тежак распоред од пет мечева за нас, хоћу да знам да смо сви скупа и да се држимо заједно", рекао је Јергер, али је остало нејасно да ли се порука односила пре свега на свлачионицу или Кингсе у целини.

Као асистент Лионела Холинса, Јергер се као дефанзивни специјалиста исказао тако што је одбрану Мемфис Гризлиса померио са 24. на 2. место у лиги за свега четири сезоне због чега је после шест година "стажирања" добио прилику да самостално води овај тим пред почетак сезоне 2013/14. Под његовим вођством, Мемфис је остварио скор 147-99 (59,8% - рекорд франшизе), уз 22 наступа у плеј-офу, али је Јергер у финишу сезоне 2015/16 добио отказ и практично само продужио у Калифорнију где га је чекао ангажман у Кингсима.

АДЕЛМАН ОДНЕО И ПЛЕЈ-ОФ

Он је одбио да одговори на питање о томе постоји ли концептуално разилажење са организацијом, која не успева да обезбеди плеј-оф сезону од Аделмановог одласка из престонице Калифорније 2006. године.

Од тада, поред Јергера, само је Пол Вестфал забележио више од 150 мечева на клупи.

"Нећу улазити у ту причу", рекао је кратко Јергер, који је недавно на слично питање одговорио:

"Генерално, то су теме за разговор иза затворених врата".

Кингси ће као домаћини дочекати Оклахома Сити Тандер у ноћи између понедељка и уторка, а потом имају везана гостовања Јути Џез и Голден Стејт Вориорсима, па се може констатовати да су приче о смени изашле у јавност у веома неповољном тренутку по Јергера.

ЈЕРГЕР УСПОРИО ИГРУ, СКАУТИ ПРИМЕТИЛИ

Он је у трећу самосталну сезону на клупи ушао са идејом да Сакраменто игра у споријем темпу у односу на НБА трендове, а да притом користи атлетске способности младића попут Дарона Фокса, Бадија Хилда и поменутог Беглија, али ово Јергерово изненађење није прошло неопажено код скаута ривала из обе конференције па су после 6-3 стигли и непријатни порази.

"Направили смо буку на почетку сезоне и изазвали пажњу многих", рекао је Јергер.

"Yахоо Спортс" наводи да спортски менаџмент Кингса жели да види Беглија, као 2. пика са драфта, како добија значајнију улогу на паркету. У односу на почетак сезоне и просек од 11,5 поена и 5,5 скокова за 21 минут у игри, Бегли је у поразу од Хјустона играо 27 минута, постигао 16 поена и сакупио осам скокова.

Да међу "краљевима" постоји тензија могло је да се препозна и у поразу од Мемфиса током ког је дошло до жустре расправе између бекова, Бадија Хилда и Имана Шамперта. "Ми смо браћа. Ја сам одрастао са браћом. Молим вас, немојте то што сам викао на некога да разумете на погрешан начин", рекао је један од старијих у тиму, Шамперт.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар