Федерер против Новака у 2018. - Два пораза, три отказа!

Од када су на супротним странама жреба за Вимблдон обележили две и по године без међусобног дуела, Федерер и Ђоковић могли су да одиграју пет "класика" на последњих пет турнира у сезони. Одиграна су два.

Тенис 18.11.2018 | 16:15
Федерер против Новака у 2018. - Два пораза, три отказа!
Од када су се на жребу за Вимблдон нашли у различитим половинама жреба и обележили су две и по године од последњег међусобног сусрета, Новак Ђоковић и Роџер Федерер могли су да се састану пет пута на наредних шест турнира у сезони.

Одиграна су само два, три су остала неодиграна након што је Федерер пред сусрете са Ђоковићем губио од Џона Милмана у осмини финала УС опена, Борне Ћорића у полуфиналу Мастерса у Шангају и, у суботу увече, од Александера Зверева у другом полуфиналном мечу АТП финала сезоне у Лондону.

Федерер је пре тога одлучио да прескочи Мастерс у Торонту, након чега се у финалу Мастерса у Синсинатију сусрео са Ђоковићем први пут од Аустралијан опена 2016. и доживео пораз у мечу који је значио да ће шест година млађи ривал из Србије постати први играч у историји са освојеним свим грен слем и мастерс титулама.

Зверев је име противника сазнао у вечерњим часовима, након што је Ђоковић у другом полуфиналу преслишао Кевина Андерсона и изборио пето узастопно финале после Синсинатија, УС опена, Шангаја и Париза.

Новак је једног од двојице највећих ривала победио и у полуфиналу Мастерса у Паризу, што му је била пета победа у последњих шест сусрета за прво осетно вођство у међусобним окршајима од 25:22.

Свет тениса очекивао је нови "класик" у великом финалу сезоне, дуел између тенисера који су освојили пет од последњих осам грен слем турнира и 34 укупно, али се испречио млади Зверев који је у суботу увече у распродатој "О2 арени" елиминисао 16 година старијег Швајцарца и изазвао актуелног "Броја 1" на "реванш" после дебакла у 2. колу групне фазе.

Федерер, који код публике у Лондону има статус домаћег тенисера било да се ради о Вимблдону или АТП финалу сезоне, оценио је да млади Немац није заслужио звиждуке.

"Разумем фрустрације, али то су само несрећне околности. Звиждање и негодовање - то ми се не свиђа. Такве ствари се у другим спортовима често виђају, али то није случај у тенису. Баш због тога, када се деси, постаје веома лично. Мислим да то није требало да се деси, Саша то није заслужио", рекао је Федерер.

Немачки тенисер је при резултату 4:3 за Федерера у тај-брејку другог сета тражио да се понови поен пошто је сакупљачу испала лоптица, што је изазвало негодовање публике. 

"Извинио ми се на мрежи, рекао сам му да нема због чега да се извињава. Честитам му на одличном мечу и одличном турниру до сада. Правила налажу да се у овим ситуацијама поен понови, и он је то тражио, то је у реду", казао је Федерер.

Он је додао и да је дечак који скупља лоптице признао да му је она испала у току поена, али и да није љут на њега због тога.

"То се догађа, све је у реду, на крају дана то није велика ствар. То је живот, то је спорт, нисам љут на њега", рекао је Федерер.

Зверев је казао да је после меча био узнемирен због звиждука, али да се нада да ће публика схватити да није урадио ништа лоше.

"Нећу лагати, био сам узнемирен после меча, требало ми је неколико минута у свлачионици. Био сам мало тужан због те реакције, али знате, можда ће се људи сутра погледати шта се заправо догодило и онда схвате да нисам урадио ништа лоше", рекао је Зверев.

Син некада успешног руског тенисера, Александера Зверева сениора, ушао је у сезону као један од ретких на АТП туру са позитивним скором против Ђоковића, али је вођство од 1:0 стечено у финалу Мастерса у Риму на пролеће 2017. испустио без да је угрозио аса из Београда у полуфиналу Мастерса у Шангају и дуелу Густаво Куертен групе у Лондону.

У та два сусрета, млађи од браће Зверев освојио је укупно осам гемова, али је у прилици да поравна на 2:2 у последњем мечу пете сезоне коју ће Ђоковић привести крају као први на свету.

Новак у "О2 арени" игра за шесту титулу на АТП финалу сезоне, чиме би претекао Федерера и изједначио се са Питом Сампрасом на првом месту вечне листе. Ђоковић је турнир најбоље осморице освајао 2008, 2012, 2013, 2014. и 2015, два пута у финалу побеђивао је Федерера и једном морао да прихвати победу без борбе због повреде Швајцарца пред финале 2014. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Левер1

18.11.2018 15:42

Добра ваза за цуваркуце

ОДГОВОРИТЕ