Норвежани остали без ратног брода

- Поморска грешка довела је до потапања норвешког ратног брода вриједног више милиона долара. Брод који је под командом НАТО, сударио се са малтешким танкером за нафту, а посада у покушају да га спаси, допринијела је потапању.

 

Свијет 18.11.2018 | 09:36
Норвежани остали без ратног брода
Фрегата, једна од пет у морнарици ове скандинавске земље, кретала се унутар фјордова у западној Норвешкој у оквиру навигационе обуке прије судара с танкером који је пловио из нафтног терминала. Војна посада је одвезла брод ка подводним стијенама како би спријечила потонуће, али покушај је завршио катастрофално јер су закачили каблове од струје.

Брод се преврнуо и оно што је остало изнад воде су врх, антена и радар. Водећи локални медији нагађају да брод који је дизаниран за рат није успио да избјегне танкер од 150.000 тона. У овом инциденту повријеђено је осам од 137 људи.

Портпарол Торилл Херланд је казао за ЦНН да је случај преузела полиција.

"Ратни бродови, посебно површина намијењена за борбу, генерално су дизајнирани да издрже одређени степен оштећења у борби. Али, чак и добро заштићени бродови, у случају да претрпе одређену у штету, посебно у сусједним одјељцима и испод водене линије, потону јер пумпе не могу 'да освоје' поплаву, а посада не може да се носи с тим", рекао је Алекс Папе, уредник годишњег издања "Јане'с Фигхтинг Схипс".

На ратном броду је настала велика рупа кроз коју је вода брзо ушла. Сада ће се процијенити да ли се уопште исплати поправљати брод јер би то могло да кошта стотине милиона долара, колико би коштао и сасвим нов брод. Папе истиче да је ово велики финансијски удар на норвешку морнарицу.

Раније су се догађали слични инциденти у другим државама и тада је упозорено да конструкција ових ратних бродова мора бити јача, али није много урађено на том плану.

Танкер који је превозио 100 милиона литара нафте није озбиљно оштећен.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Студент

18.11.2018 08:48

Судар бродова а јос на војној вјезби гдје је стотину очију мобилно је прича за малу дјецу.. Гдје су правила првенства, радари на оба брода, осматраци, сензори за узбуну, сензори за судар, сирене, рикверц, капетани...ма дај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

18.11.2018 09:50

Дјаво да вас носи,њему слузите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТ

18.11.2018 11:28

Браво за коментар.

Name

Мисо

18.11.2018 09:59

Ово се не би ни код нас десило.

ОДГОВОРИТЕ