Доктори хоће фер и поштен дијалог

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, као једини репрезентатитивни синдикат у гранама дјелатност медицинске и стоматолошке праксе и дјелатности болница, а који окупља око 80% доктора медицине у Републици Српској и који има више од 1600 чланова, јавно тражи да се одмах након формирања Владе Републике Српске успостави поштен и фер социјални дијалог и започну озбиљни преговори о утврђивању нове цијене рада и повећању плата и других накнада докторима медицине у свим јавним здравственим установама у Републици Српској.

Република Српска 16.11.2018 | 13:11
Доктори хоће фер и поштен дијалог
- Законом о платама запослених лица у јавним здравственим установама у области здравства Републике Српске прописано је да Влада Републике Српске у току израде Буџета РС и финансијског плана Фонда здравственог осигурања РС, сваке гоодине са представницима репрезентативних синдиката води преговоре о цијени рада за нередну годину.

Стога Струковни синдикат доктора медицине очекује од нове власти у Републици Српској да ће прихватити све своје законске обавезе и као поштен и фер послодавац без синдикалне дискриминације успоставити озбиљан социјални дијалог са свим репрезентативним гранским синдикатима у јавним службама у Републици Српској. 

У складу са наведеним Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске као одговоран и доследан социјални партнер јавно упозорава све учеснике у социјалном дијалогу да овом приликом неће допустити да о економским и социјалним правима доктора медицине и износу повећања плата и других накнада у име њих преговара било који други синдикат који стварно не представља докторе медицине и који нема легитимитет да у име њих учествује у социјалном дијалогу, каже се у саопштењу Струковног синдиката доктора медицине.

БН ТВ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Јоксим.

16.11.2018 12:26

Јос само да престану тражити и узимати мито и ниће све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

16.11.2018 13:20

ре ЈОКСИМ: АКО ТИ ЈЕ НЕКО ОД ДОКТОРА ТРАЖИО МИТО ТРЕБАО СИ ГА ОДМАХ ПРИЈАВИТИ НАДЛЕЖНОМ ТУЖИЛАШТВУ И ПОЛИЦИЈИ, А АКО НИСИ ОНДА ЋУТИ ЗАУВЈЕК... ДОСТА ВИШЕ ВАС БОМБАША КОЈИ УРУШАВАТЕ СИТЕМ.. ЗНА СЕ СВЕ КО КРАДЕ И ОТИМА И СВИ КОЈИ УЗИМАЈУ "ПИНКУ" ТРЕБА ОДМАХ ЗАТВОРИТИ И ТО ОД ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ, МИНИСТАРА, ДИРЕКТОРА И СУДИЈА ПА ДО ДОКТОРА И ПОЛИЦАЈАЦА. ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ОВА ВУКОЈЕБИНА КОНАЧНО УОЗБИЉИ.

Name

социолог

16.11.2018 13:45

Па ста је овдје социално када само доктор има социални легитимитет.

Name

дxx

16.11.2018 16:07

Свако ко је тражио и узео новац од пацијента или породице има име и презиме, па га фино пријавиш и рјешиш проблем. А не овако лајати и оптуживати без основа све љекаре.

Name

Ре ДXX- Др

16.11.2018 20:17

Управо тако! Не мозе се уопстено говорити!Прозвати именом и презименом оне који узимају мито, пријавити их и покренути судски поступак! Надлезне институције рјесавају такве слуцајеве.

Name

Дудук

16.11.2018 13:26

Плате су им солидне, али примања су одлична! Плус провизије од фармако-мафије, па толико се не може у сред Швајцарске стрпати у џеп мјесечно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2018 13:59

Шта ради власт, што такве не хапси. Нису сви исти. Поштетен стручњак ће отићи ван ако се овако настави. А ко ће те Дудук лијечити, наравно ако затреба.

Name

Симо

16.11.2018 13:51

Драги доктори, ако вам се не свиђа, Њемачка чека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

16.11.2018 14:49

ПРАВО ЗБОРИШ СИМО АКО ЖИВИШ У ЊЕМАЧКОЈ, А ШТА ЋЕ БИТИ СА ОВИМ НАРОДОМ ОВДЕ - МИСЛИС ЛИ ДА ЋЕ ЕВРОПСКА УНИЈА ПОНОВО СЛАТИ ЉЕКАРЕ БЕЗ ГРАНИЦА ДА ТЕ ЛИЈЕЧИ КАДА ОВИ ИДИОТИ ОД ПОЛИТИЧАРА ПОКРАДУ СВЕ ШТО ИМАМО.

Name

Кумиц

16.11.2018 15:26

Симо, иди прецеднику када те буде болио зуб. Или споји угодно са корисним па наврати послије октобарфеста код зубара у Њемацкој..

Name

Петyр Баелисх

16.11.2018 14:42

По коментарима видим како наш народ једва чека да одемо вани. Злуради коментари као па добро вам је, лијепо зарађујете. Конобар у мало бољој кафани може зарадити колико и љекар опште праксе. Нико не зна колико коштају студије, које трају минимално 6 година, у просјеку 10, на којима те исциједе као дреновину Краљевића Марка. Не учимо ми тамо балирање сијена и како се залијева гредица лука. Читам и не вјерујем шта људи пишу. Вјерујте да ће отићи свако ко и мало вриједи. Тамо се зарађује 3500€ па на више. Овдје 600€. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балирка

16.11.2018 17:05

Моје велико постовање на дипломи доктора, знате ли ви колико коста балирка ,знате ли ви колико коста сјеме и све попратно ,знате ли ви колико година сељак ради да би то зарадио и на сунцу (без климе) и на киси и у стали и док све то заради исцједјен је као дреновина КРАЉЕВИЦА МАРКА. Мало висе социјалног контакта сколовани са несколованима па да боље разумијемо гдје су паре од насих доприноса од свих градјана ,ко и како с њима располазе. И јос једно питање: Да ли сте ви постали љекар само због висине плате ?

Name

Са стране

16.11.2018 17:21

Моје студирање није било ништа јефтиније од вашег, докторе. Но, не пада ми на памет да због тога вређам ни сељака, ни конобара. То је проблем већине у вашој струци - људе гледате као нижа бића, уз очекивање да вам се доживотно клањају зног ваше "жртве". Ни вас, ни мене, нису мобилисали да студирамо. Ја сам изабрао оно што ме занима, оно што желим да радим. А ви?

Name

Петyр Баелисх

16.11.2018 17:32

Нисам постао због плате, али нисам ни толики самарићанин да радим за џаба.

Name

Петyр Баелисх

16.11.2018 17:32

Нисам постао због плате, али нисам ни толики самарићанин да радим за џаба.

Name

Др

16.11.2018 17:35

Не вриједи колега објашњавати. Учи њемачки. Док су други у кафанама паламудили ми смо се школовали и то треба да се наплати. Овдје сигурно нећемо. Поздрав за овог што пореди медицину с балирком, дабогда те ови с купљеним дипломама лијечили.

Name

Са стране

16.11.2018 17:54

за "Др": Није нам срећа ни што нас лече такви што куну к'о зле стрине. Јбга, свашта се и на Медицински примало...

Name

Ре:

16.11.2018 18:39

Докторе, пардон, љекару, пошто је титула доктора нешто друго, огласи пуни потражње за конобарима. Скини мантил, опаши кецељу и у кафану, па уживај! Ако мислиш да ти је лакше балирати сијено, само навали. Сезонски посао. Дођи код неког домаћина, па ћеш видјети како се циједи сува дреновина и како ту треба и те каквог знања имати у глави! Успут, лук се не залијева, осим ако није пластенички засад, али и то је наука за себе и није то за докторе, пардон, љекаре.

Name

Петyр Баелисх

17.11.2018 12:33

За себе никада не говорим да сам доктор него љекар. Свуда у свијету љекари су плаћени јер раде оно што нико други неће или није способан да се разумијемо. Немам ја ништа против балирања сијена или лука али то су само банални примјери. Не може се исто вредновати брига о нечијем здрављу и 24х доступност, вјечито дежурство и пожарство и балирање сијена на ливади. Немој ме подјебавати с гредицом лука агрономе. Свеједно га увозимо из долине Нила. Ало из Египта јер га ми не знамо узгојити. Поздрав.

Name

Ранко Требиње

16.11.2018 17:32

"Доктори хоће фер и поштен договор"- е па онда немају с ким разговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.11.2018 18:45

Лажно представљање! Какви доктори, какви бакрачи?! Сви сте ви љекари, понављам, ЉЕКАРИ различитих специјалности. За докторат треба мало више жуљати столицу, а таквих је мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре:

16.11.2018 20:27

Зависи на ком факултету зуљас столицу за докторат.Др је др, па није докторат на ДИФ-у , нити на многим факултетима "јаци" од дипломе медицонског факултета.Свако гледа из свог угла и мјери према својим критеријима.Него, немој ти др-има " солити памет".Посао др-а је захтјеван и одговоран, те с правом тразе повисицу плате!

Name

Ре:

17.11.2018 02:18

Не покушавај бранити лажно представљање! Питај те "докторе" да ти кажу име докторске дисертације коју су бранили? Ветеринарски факултет је много жешћи од хумане медицине, па дипломираног ветеринара нико не зове "доктором", него ветеринаром. А, успут, ветеринар мора имати и хирургију и акушерство и све остало у малом прсту. И, сад ми причај како свим љекарима треба ковати орден чим изађу с факултета, као посебна митолошка каста! Престаните више с тим с*ањима! Бирам онога који иза себе има добре резултате и није корумпиран, а то се лако дозна. Није ово више вријеме кад је на читавом срезу био један љекар за све.

Name

Ре Ре:

18.11.2018 20:58

Много је тезе и одговорније лијецити цовјрка , него краву или овцу.У првом слуцају греска је кривицно дјело, у другом није.Оваца и крава це увијек бити, али истог цовјека висе никада не моземо вратити.ПС: сигурно си вететинар, а замисљас да си др.Али никада не мозес овцу залити као др преминулог пацијента!

Name

Само коментар

16.11.2018 22:21

За ове сто имају своје мисљење о лекарима,и како је балирање сијена,конобарисање и какви други послови да се раде одговарајуце,добро за лекаре, ако се лекари позале на услове рада и накнаду за њихов рад-два критеријума имају по којима се мјери вредност неког занимања,и по којима је лекар убедљиво испред свих занимања,а то је под 1.занимање које је цењено и плацено свугде у свијету је оно ,да за свој рад одговара потписом(ту се убрајају инзењери,архитекте и лекари,а остали правници,економисти,менадзери,политиколози и разна друга занимања,не),и под 2.да самостално мозе да заради новац од свог знања ил умијеца(ту се убрајају занатлије разних врста и лекар,јер иоле добар лекар ,не мора ни бити запослен негде,у крајњој нузди мозе са знањем да прегледа цовјека,људе и препоруци,прописе рецепт који лек да узме,коју претрагу изврси,и да добије неку накнаду за то да презиви,док инзењер,архитекта не могу бас,јер су направљени да буду део система,одн.архитекта донекле и мозе,ал његов рад је скупљи,висе времена узима и нема толико посла,изградње да он нуди пројекат,док болесних људи је увек било и бице).Ја сам лекар и кад сам бирао занимање,водио сам се овим мисљењем,и сад могу само на то реци јос,да добар лекар је као она изрека"не мозе се сакрити град ако на брду стоји",одн.за доброг лекара се процује,и нема зиме у било какво време,увек це имати ем посла,ем лакси зивот бољи,ем веца примања него вецина људи...и ако/кад тразе плате веце за свој рад,сматрам да је то само да им се олакса гриза савјест,и одлука да оду,оно,зелио сам ал нису ме хтели и зато нерадо одлазим да лецим странце неке,а "они"су бирали да им не требам и нек се сналазе сами убудуце.Јер нису сви људи исти,као ни лекари,и они сто имају знање,воле и зеле да раде тај захтеван посао,занимање,који вреде несто, одлазе,јер знају ста могу понудити тамо где иду,и да се до успјеха није никад досло лако ни овде нити где другде,а вецина сто остане,остаце јер немају ста да понуде у неком уредјеном друству,трзисту рада-ово говорим из свог искуства и размисљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Само коментар

18.11.2018 21:07

Доброг љекара , итекако, могу сакрити у насој РС.Нема могуцности да се доказе.Све специјализације се добијају преко везе или за кеш( хош, неш)! У насем примитивном народу влада неписано правило: ко први специјализацији, његова специјализација.Сваки др одлицно зна како то функционисе у насем примитивном друству.Сигирно знате, ако сте љекар, да поједини професори имају цјеновник.Као сто се за добрим др- ом прасина диже, за лошим још више, тако да се све сазна и сто тразис то и.надјес.Наравученије: постен и добар др мозе пуно понудити у РС, али не мозе од грабезљиваца доци до изразаја.То је разлог због којег доста високо образованих особа напуста ове просторе!