Сусо - прича најбољег играча Милана...

Ливерпул, Михајловић, Шпанија, Атлетико… Шпански репрезентативац је имао занимљив пут у каријери, а потврдио је и да га је летос желео Симеоне.

Фудбал 18.11.2018 | 00:00
Сусо - прича најбољег играча Милана...
Милан више није јак као некад, али има ту играча који поседују велики квалитет за повратак трофејног клуба на стазе старе славе. И не постоји дилема ко је у последњих годину, две најбољи играч славног клуба.

Хесус Хоакин Фернандез Саенц де ла Торе. Једноставно, Сусо.

Шпански офанзивац је играч од којег највише зависи игра Милана. Постиже голове из свих позиција, асистира, међу најбоље оцењеним је играчима у Италији и Европи. И постао је један од траженијих на европском фудбалском тржишту. Летос га је “пецао” Атлетико, а у последње време се све чешће помиње као жеља Флорентина Переза у Реал Мадрида. Чак и као жеља Ливерпула из којег је на мала врата дошао у Италију.

Шпанац је као 15-годишњак дошао у Ливерпул са великим очекивањима. Редси су га по савету Рафе Бенитеза уграбили из Кадиза као једног од најталентованијих клинаца шпанског фудбала.

“Одлучио сам да напустим Шпанију када сам имао 15 година. Најлакше би било да сам остао, али сам донео праву одлуку. Први пут сам отишао од куће, али сам се после три, четири месеца адаптирао и живео лепо. Почео сам да живим у енглеској породици која је радила за Ливерпул. Било је мало чудно да живите са породицом коју видите први пут, али сам се уклопио савршено. Тренирао сам и уживао што сам тамо. Одговарало ми је што тренирам са сјајним играчима”, присећа се Сусо почетака у Ливерпулу.

Ипак, на Енфилду никад није добио праву шансу. Уписао је двадесетак мечева у свим такмичењима за Ливерпул, да би корак напред направио на позајмици у Алмерији.

“После искуства у Алмерији сам се вратио у Ливерпул, био сам у последњој години уговора и клуб ми је нудио продужетак. Ипак, у том тренутку је искочила могучност да дођем у Милан. Желео сам промену, осетио да је прави моменат да нешто преломим и то сам урадио. Знао сам да Милан није баш у најбољој ситуацији, али хтео сам да пробам нешто ново и одлучио сам се да дођем у Милан”.

Намисирсао га је Адријано Галијани и за само 1.300.000 евра, шест месеци пре истека уговора, га довео на Сан Сиро.

“Када сам дошао, опорављао сам се од операције адуктора због које сам био ван терена четири или пет месеци. Али Милан је то знао и био је спреман да ме сачека три или четири месеца. Дебитовао сам код Инзагија и полако почињао да играм. А онда је Инзагија заменио Синиша Михајловић. Осећао сам се добро, максимално сам тренирао, али код њега нисам добијао прилику да играм. Никад. Зато сам морао да одем у Ђенову где сам радио са сјајним тренером Гасперинијем. Показао сам да за мене има места у Милану и они су ме вратили када је Михајловић отишао”.  

Полако је крчио свој пут у Милану и постао најбољи играч Росонера. Иако су резултати били испод очекивања, он је играо толико добро да је догурао до репрезентације Шпаније.

“Очигледно је да овај Милан није онај Милан из неких прошлих времена. Али мислим да ћемо такав Милан јако тешко опет видети јер то је био један од најбољих тимова у историји фудбала. Ипак, и у оваквом Милану сам успео да постанем репрезентативац Шпаније што значи да ми иде добро. И зато сам захвалан клубу. Најтежи задатак ће бити да останем на тој репрезентативној листи, али односи са Луисом Енрикеом су јако добри и сматрам да је он бриљантан тренер. Надам се да ћу наставити овако”.

Много се спекулише о Сусовом повратку у Шпанију, али је он остао на Сан Сиру.

“Знам шта хоћу и и када будем хтео да се вратим у Шпанију, то ћу и урадити. Моји родитељи би били срећни да то урадим што пре. Али, тренутно ми је лепо ван Шпаније. Желео сам да останем у Милану и да продужим уговор. Нисам хтео да одем јер је мени и мојој породици сјајно у Милану. Волим Милан, град Милано и земљу Италију и зато нисам размишљао о повратку у Шпанију”.

Признаје да је било понуда.

“Истина је, било је контаката са Атлетико Мадридом. У последња два летња релазна рока сам имао опције да се вратим у Шпанију. Клаузула је била 40.000.000 евра и да је прошло још мало времена, цена би била још већа. У Шпанији је мало клубова који могу да плате ту цену”.

Сусо има уговор са Миланом до 2022. године уз фиксну откупну калузулу од 38.000.000 евра која важи само за иностране клубове до половине месеца јуна. Милан му је већ понудио дуплирање плате на 4.000.000 евра по сезони уз продужетак сарадње до 2023. године и укидање фиксне клаузуле.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар