Вијест дана у Паризу: УЕФА избацује ПСЖ из ЛШ?!

Испитујући порекло новца потрошеног на Нејмара и Мбапеа, агенти из Ниона препознали су могуће "трикове" из 2014. када је Пари сен Жермен већ био кажњаван због кршења финансијског фер-плеја.

Фудбал 15.11.2018 | 19:00
Вијест дана у Паризу: УЕФА избацује ПСЖ из ЛШ?!
Пројекат "Фоотбалл Леакс" и ове сезоне дрма европски фудбал!

Последње информације које ова анонимна мрежа "доушника" доставља водећим листовима континента не дозвољавају челницима УЕФА да одустану од примене финансијског фер-плеја и када су најбогатији клубови у питању, а Пари сен Жермен свакако је међу њима.

Париски "Л'Еqуипе", на чијим је страницама недавно осванула и прича о наводној умешаности челника Црвене звезде у илегалном клађењу на резултат утакмице са ПСЖ-ом (6:1), овог пута посветио је насловницу клубу из свог града и актуелном шампиону Француске.

С обзиром на то да је екипа тренера Томаса Тухела ове сезоне у истој групи са Црвеном звездом, треба одмах рећи да избацивање Парижана из Лиге шампиона - ако га и буде - сигурно неће уследити ове, а можда ни следеће сезоне. У случају да буде санкционисан, клуб би имао право жалбе на првостепену одлуку УЕФА, а потом и право да цео случај премести на Суд за арбитражу у спорту у Лозани. 

С обзиром на то да је УЕФА пре четири године већ кажњавала "свеце" за кршење ФФП-а, додуше само новчано и смањењем броја лиценцираних фудбалера за Лигу шампиона, "Л'Еqуипе" овог пута најављује да би сличан прекршај значио и избацивање из међународних такмичења!

Позивајући се на документа из "Фоотбалл Леакс" пројекта, овај лист објавио је да су ФФП инспектори из Ниона проверавајући послове клуба из периода када су један за другим дошли Нејмар из Барселоне и Килијан Мбапе из Монака, пронашли нова сазнања о случају из 2014. и одлучили да га - поново отворе!

Другим речима, власници из Катара окупљени у инвестициони фонд QСА у наредним месецима мораће да прикажу контролорима одакле потиче скоро 400 милиона евра потрошених на две највеће звезде у размаку од годину дана (и то без трошкова зараде двојице нападача), упоредо са поновном анализом пословања из сезона 2013/14 и 2014/15.

Ова информација добија на значају утолико што би нови прекршаји уочени у давно затвореном случају значили и да су председник Насер Ал-Келаифи и његови партнери са Блиског Истока обманули контролоре УЕФА, а у том случају казна би била оштрија од горе поменуте.

Група Ц

Парови 5. кола (28. новембар): Пари сен Жермен - Ливерпул, Наполи - Црвена звезда;
Парови 6. кола (11. децембар): Ливерпул - Наполи, Црвена звезда - Пари сен Жермен

Табела: Наполи 6, Ливерпул 6, ПСЖ 5, Ц. звезда 4.

"Л'Еqуипе" пише да су агентима посебно занимљиви спонзорски уговори, које ПСЖ има са Туристичком организацијом Катара. Верује се да један од најбогатијих људи на свету, катарски емир шеик Тамим бин Хамад ал Тани, користи овај вид сарадње са клубом из Париза како би "упумпао" новац свом дугогодишњем партнеру и пријатељу, Ал-Келаифију.

Приликом Нејмарове "отмице" из Барселоне, за коју је према трансфер правилима Примере сам фудбалер морао да уплати излазну клаузулу од 222 милиона евра и тако откупи уговор од клуба, писало се и да је новац уплаћен "са стране" као хонорар Бразилцу за промоцију Светског првенства 2020. у Катару.

Челници шпанске Примере налазе се међу најгласнијим агитаторима да случај против ПСЖ-а буде испитан до краја и да овај клуб има исти третман као и остали. Први човек ове организације, Хозе Тевас, и пре него што је Нејмар откупио уговор и напустио Барсу поручио је да се ради о класичном примеру привредног криминала и да би ПСЖ морао да буде кажњен.

Грубо речено, УЕФА применом финансијског фер-плеја не дозвољава клубовима да у континуитету троше више него што приходују, јер је у периоду до увођења контроле 2011. године уочено да све већи број клубова пропада и гаси се, чему су доприносила и учешћа "трећих страна" у трансферима играча. Такође, уочен је тренд "упумпавања" државног новца на рачуне клубова који су у приватном власништву, а као два најзвучнија примера из раног периода ФФП пројекта издвајају се ПСЖ и Манчестер сити.

Пре катарских емира, у европски фудбал су као власници мање успешног клуба из Манчестера стигли принчеви из владајуће династије Уједињених Арапских Емирата. Власник "грађана" је такође инвестициони фонд, ЦФГ, а улога председника припала је шеику Калдону Ал Мубараку.

Сити је под новим власницима освојио три титуле првака Енглеске у последњих седам сезона, уз један ФА куп и три Лига купа, док су у претходних 115 година сакупљене две титуле шампиона, четири ФА купа и два Лига купа.

Клуб који је 25 сезона провео у другој лиги добио је и модеран стадион, "Етихад", као и најтраженијег и најскупљег тренера на свету, Пепа Гвардиолу. Те 2014. и Сити је био кажњен новчано уз смањење броја лиценцираних играча за Лигу шампиона са 25 на 23.

Из свега, наводи мадридски "Ас", покушаће да профитира Реал Мадрид!

Практично од лета 2017. и њиховог доласка у Париз, првак Европе довођен је у везу и са Нејмаром и са Мбапеом, који су овог лета остали недостижан циљ за творца "галактикоса", Флорентина Переза. Међутим, преговарачка позиција Ал-Келаифија битно ће се променити уколико истрага буде наговештавала и оштру казну, што би могло у перспективи да примора овог милијардера на преговоре са Перезом.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар