Прича: Без одбране си нико, без одбране си ништа!

Црвена звезда је у уводних пет кола Еврокупа доминирала као екипа најчвршће одбране, која је противницима дозвољавала само 69 поена. Гледајући само поразе од Улма и Монака, црвено-бели су примили чак 186 поена! Улм је убацио 95, Монако синоћ 91. . . Непорозна одбрана београдског клуба преко ноћи претворила се у сито.

Кошарка 15.11.2018 | 22:15
Прича: Без одбране си нико, без одбране си ништа!
„Без душе си нико, без душе си ништа...“

Неће Зоран Костић, алијас Цане Партибрејкерс - иначе осведочени навијач Партизана - замерити што смо стих његовог чувеног хита „Крени према мени“ искористили за увод анализе о поразу Црвене звезде од Монака, али управо у кратак сегмент свима добро познате песме стаје суштина проблема у којем се српски шампион налази... Црвена звезда већ два кола у Еврокупу показује да у њеној игри нема душе, а то је у овом случају - одбрана. 

Довољно је присетити се неких мучних сцена из прошле сезоне. Тог шока после свега што је остало записано кроз златну еру Дејана Радоњића... Да не бисмо као репер увек користили догађаје из последњих годину дана, довољно је само да се завири у књигу и подсети шта се то дешавало откако се ушло у нови циклус. Један од главних постулата, стубова игре, нешто на чему је Милан Томић инсистирао откако је дошао летос на Мали Калемегдан јесте - агресивна, тимска одбрана! Из које се касније извлачи енергија за ефикасно решавање напада. Без много компликовања и размишљања. Брзо - једноставно - ефикасно.

Црвена звезда је у уводних пет кола Еврокупа доминирала као екипа најчвршће одбране, која је противницима дозвољавала само 69 поена. Гледајући само поразе од Улма и Монака, црвено-бели су примили чак 186 поена! Улм је убацио 95, Монако синоћ 91... Непорозна одбрана београдског клуба преко ноћи претворила се у сито. 

"Шта се десило? Десило се то да смо одиграли много лошу утакмицу. Примили смо 91 поен, што је за нашу екипу и филозофију одбране којом се водимо, потпуно неприхватљиво", критички се осврнуо Душан Ристић на саму утакмицу с Монаком. "Једноставно, не можеш да примиш 91 поен код куће. Из тако лоше одбране не можеш ни да очекујеш да ће одиграти добро у нападу".

Колико је ова констатација заправо тачна види се и кроз призму селекције шута и додавања у прретходне две утакмице. Гледајући само окршај против Монака играчима Црвене звезде толико су се стегле руке да сада готово панично у свакој акцији када налете на агресивнију одбрану размишљају о сваком наредном потезу, додавању, шуту, што тим уводи у колотечину. Током пресудне серије гостију у трећој четвртини, када су убацили 30 поена за шест минута, уз само један промашај из игре, момци у црвено-белим дресовима одговорили су срљањем из грешке у грешку, из промашаја у промашај. Продали су чак шест лопти, већину директним додавањем исте у руке противнику. Испуцали су још и пет ћорака, од којих су неки изгледали као покушаји очајника, а не смислени шутеви. Све то Монако је испратио с много енергије и концентрације, па је раскорак у резултату био очигледан и оправдан. 

Како објаснити слом одбране у последње две утакмице? Црвена звезда је у среду увече показала колико лоше ствари могу да буду када све крене по злу. Реакције Милана Томића крај аут-линије додатно су појачавале утисак да црвено-бели поново нису били мислима фокусирани на изазов пред собом, већ су се понашали као да им је победа унапред приписана. Због тога је и не треба да зачуди она љутита реакција, када је једним потезом на хлађење послао Мајка Цирбеса, Стратоса Перпероглуа и Билија Берона као тројицу носећих кајли и у ватру бацио Душана Ристића, Боришу Симанића и Дејана Давидовца као саборцеОгњену Добрићу и Џоу Регланду. Можда је Томићев поступак донекле неправедан према онима који своју шансу чекају и у битнијим моментима, али су тројица резервиста показали онима с више искуства и већег реномеа, како заиста један играч мора да се бори за црвено-бели дрес. Није познато о чему су Томић и његови изабраници причали на подужем састанку (45 минута) после утакмице. Бледа, смркнута лица потврдила су да се овај састав мучи с својеврсном кошаркашком прехладом...

Дискутабилно је да ли су играчи полетели у облаке после неких заиста одличних издања на почетку сезоне, или су једноставно изгубили осећај одговорности у одбрани, али Црвена звезда не личи на себе у последњих седам дана, упркос убедљивом тријумфу на гостовању Олимпији. Баш као што смо закључили и после оне чудне утакмице у Бреши и тактичког дебакла у Улму, ово је можда и најбољи период да Звезда има овако високе амплитуде и да игра тако варира у најбитнијим сегментима. Како Били Берон рече после утакмице – разлога за панику (још) нема, пошто је тек новембар. 

Било како, цео стручни штаб и кошаркаши Црвене звезде морају да врате у реалност. Јер, ово није игра достојна екипе чија је срж квалитетна одбрана. 

“Сматрам да су у питању неке ситнице. Тактички смо ми ОК. Улазимо с недовољном дозом енергије у утакмицу. Не можеш меч да отвориш тако што ћеш да примиш 29 поена за четвртину. Морамо на тренингу да покажемо веће залагање и исправимо неке ствари које су недопустиве – лагане поене, продоре, скокове у нападу, изгубљене лопте, погрешне ротације...“, сматра Ристић и додаје:

“Пад у енергији је нормална ствар. Не можете целу сезону да играте у истом ритму или узлазном путањом. Ово је нормална ствар за сваки тим. Зато је сад најбитније како ћемо да реагујемо – да ли ћемо и даље да играмо промењиво, или ћемо да научимо нешто из свега. Ово може да буде добар тест за нас, за карактер наше екипе“.

Прво место у Групи А највероватније је изгубљено, јер Монако у преостала три кола мора да изгуби два пута да би се Звезда вратила на врх. Наравно, под условом да црвено-бели надиграју све до краја. С обзиром на актуелну ситуацију, Звезда мора да обрати пажњу да не постане прекобројна на листи путника за другу фазу, пошто Галатасарај и Улм вребају са по три рецке, док Андора има победу више.

Зато Црвена звезда под хитно мора да крене у потрагу за изгубљеном душом. Да сви сагледају чињенице, погледају истину у очи, резимирају досадашњи рад и укаљаном поносу врате стари сјај. 

Јер, без душе си нико, без душе си ништа...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар