Шпанија дозволила Косову да користи своје симболе!

Шпанија ће одобрити спортистима Косова да током међународних такмичења на њеној територији користе своје симболе, иако Мадрид не признаје независност Косова.

Остали спортови 16.11.2018 | 12:30
Шпанија дозволила Косову да користи своје симболе!
Ово је објавио Олимпијски комитет Шпаније (КОЕ), одговарајуц́и на захтев МОК-а поднет у уторак.

"Шпанска влада ће дати одговарајуће визе за спортске делегације Косова које буду учествовале на спортским такмичењима у Шпанији и омогућити им да користе своје националне симболе - химну и заставу, у складу с олимпијском протоколом", пише у саопштењу КОЕ.

Та одлука Министарства спољних послова Шпаније - пише КОЕ - донета је 24 сата пошто је потпредседник МОК-а Хуан Антонио Самаран рекао да је непризнавање Косова од стране Мадрида препрека за приређивање великих међународних спортских такмичења у Шпанији.

Шпанија је због сепаратистичких покрета у Каталонији или Баскији, једна од ретких земаља Европске уније које нису признале Косово која је прогласила независност 2008. године.

Тај став Мадрида је проблем када косовски спортисти учествују на међународним такмичењима у Шпанији. Током Светског првенства у каратеу, које је овог месеца одржано у Мадриду, делегација Косова није могла да користи своју заставу или химну.

Због тога је МОК затражио од разних федерација да не приређују важна такмичења у Шпанији док се то питање не реши, рекао је за АФП извор упознат с поступком у седишту МОК-а у Лозани.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар