Стручњаци о суплементима

Додаци храни у таблетама и капсулама - "дијететски суплементи" су углавном промашени, "не бацајте паре на ту моду" - закључили су лекари на конференцији у САД.

Здравље 15.11.2018 | 13:21
Стручњаци о суплементима
Рибље уље, витамин Д, нови лекови и нове смернице о холестеролу - вести су са конференције Америчког удружења за срце (АХА) и Америчког колеџа за кардиологију о истраживањима која укузају шта спречава срчани удар и друге проблеме, а шта не.

Како је објављено ове недеље, добра вест с конференције, и то за свакога, јесте то да се, бар у САД, више не мора гладовати пре анализе крви да би се проверио холестерол - у реду је да се већини људи допусти да ипак нешто поједу пре узимања крви за анализу.

Додаци храни у таблетама и капсулама - "дијететски суплементи" су углавном промашени, "не бацајте паре на ту моду" - закључили су лекари који као основу здравља препоручују природну храну и уравнотежену исхрану, и тек ако то није довољно, додавање витаминских или таблета минерала, али не на своју руку, већ само по препоруци лекара, индивидуално, само оном пацијенту коме то треба.

Уосталом, објаснили су, " 'суплементи' су, како им назив указује, 'допуна', а не замена за витамине и минерале у храни која је најбоља основа" здравља, рекла је Пени Крис-Етертон, докторка медицинских наука и истраживачица, професорка Државног колеџа Пенсилваније.

Тако, рецимо, лекари су на конференцији још једном потврдили да уместо витамина Д као "суплемента", треба двапут недељно јести маснију врста рибе, или бар узимати рибље уље које се у истраживањима међу срчаним болесницима боље показало од "суплемената".

До тих и других закључака одобрених на конференцији, дошли су аутори - лекари од којих ниједан није у финансијској вези с произвођачима лекова, подвлачи агенција АП.

Две велике студије представљене на конференцији дале су мешовите резултате о рибљем уљу или "омега-3 масним киселинама". Постоје и различите врсте, укључујући ЕПА и ДХА.

У студији међу 26.000 здравих људи, један грам дневно комбинације ЕПА/ДХА, што је доза и што су врсте у многим додацима за исхрану - "суплементима", није показала јасну могућност смањења ризика од проблема са срцем или рака.

Али, друга студија којом је тестирана количина од четири грама дневно концентрисане ЕПА, открила је да су тиме смањени проблеми срца особа с већим ризиком због високих триглицерида - врсте масти у крви.

Прва студија, о утицају мање количине рибљег уља на општу популацију, обухватила је и утицај витамина Д, једног од најпопуларнијих "суплемената", и утврдила да он није смањио ризик од рака или проблема са срцем.

"Морамо прихватити да је тај тест био добар" и да витамин Д као "суплемент" нема ту вредност која му се приписује, рекла је докторка Џејн Армитаџ са британског Универзитета у Оксфорду. "Ми не видимо никакву корист од њега".

"Не бацајте новац на те додатке" који нису добро регулисани и имају различит квалитет, рекао је доктор Дипак Бат из Женске болнице у Бостону.

Све то се наводи у упутствим Удружења за срце и Америчког колеџа за кардиологију, која су одобриле и друге групе лекара.

На вишедневној конференцији су поводом болести срца које су водећи узрок смрти широм света, донете нове смернице за израчунавање висине холестерола који води до оштећења артерија што може изазвати срчани или мождани удар.

Пре пет година, када су смернице за одређивање лечења ради смањиваја холестерола ревидиране последњи пут, отишло се даље од пуког коришћења једног броја, о висини холестерола, да би се утврдило коме треба третман. Кренуло се ка формули која, ради шире процене ризика, узима у обзир старост, висок крвни притисак и друге факторе.

То је за лекаре било збуњујуће, тако да нове смернице, утврђене на прошлонедељној конференцији, спајају оба приступа, постављајући циљеве засноване на формули и узимајући у обзир индивидуалне, "личне околности" сваког пацијента, као што су друга здравствена стања или породична историја ране болести срца.

"То никада неће бити сасвим просто - један број за висину холестерола", јер то не даје јасну слику о ризику, рекао је један од учесника скупа, доктор Доналд Лојд-Џонс са Универзитета Нортвестерн.

Ако је потребно лечење, први избор лекара остаје "статин" који се продаје као јефтин генерички лек. За људе с високим ризиком, као што су они који су већ имали срчани удар, смернице сугеришу додавање другог генеричког лека, такође јефтиног "езетимиба", ако "статин" довољно не смањи холестерол. Само ако та два лека не помажу довољно, треба узети у обзир моћне, али скупе нове лекове, назване "ПЦСК9 инхибитори".

На крају, пише у смерницама, ако ни после свих анализа није јасно да ли је неком потребан третман, треба обавити тест калцијума у коронарној артерији, што је врста рендгенског прегледа са дозом зрачења сличном мамографији, али неки од учесника конференције сматрају да је тај метод превише скуп јер преглед кошта 100 до 300 долара.

Конференција Америчког удружења за срце је потврдила констатацију да један релативно нов лек, одобрен ове године, не само да је помогао људима с дијабетесом да контролишу шећер у крви и да смање тежину, већ је смањио ризик од потребе за хоспитализацијом због срчане инсуфицијенције која у многим случајевима прати дијабетес.

Пошто људи с дијабетесом добијају болести срца, нови лекови за дијабетес се морају тестирати у великим студијама како би се показало да нису ризични по срце.

Један такав лек, генерички емпаглифлозин, изненадио је лекаре пре неколико година смањивањем ризика од срчаног и можданог удара, али је други, генерички канаглифлозин, касније имао нежељене ефекте.

Нова студија тестирала је трећи лек, генерички дапаглифлозин, на више од 17.000 дијабетичара с другим факторима ризика од срца и утврђен је нижи степен хоспитализације због срчане инсуфицијенције, објављено је ове недеље у САД‚ после конференције Америчког удружења за срце и Америчког колеџа за кардиологију.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар