Најсмртоносније мјесто на свијету

Средином осамдесетих година, група америчких археолога на сателитским снимцима мексичког полуострва Јукатана приметила је говотово савршен круг, пречника 200 километара.
 
 

Занимљивости 15.11.2018 | 08:59
Најсмртоносније мјесто на свијету
Круг је био савршен баш као да је прецизно исцртан шестаром. Мексико је већ познат по великом броју лагуна које су испуњене водом и које су због свог егзотичног изгледа примамљиве туристима. Али, ово је изгледало другачије.

У питању је био ударац астероида. Он је створио кратер дубок 30 километара, а то је довело до тога да се земља око њега понаша као када се каменчић баци у бару. У годинама које су долазиле, катаклизмички утицај свет је добио непрепознатљив изглед, а температуре су биле толико ниске да је 75 одсто живота на Земљи нестало, укључујући и диносаурусе.

У центру кратера, чак километар у долини, данас се налази малени град Чиксулуб Пуерто. У граду живи тек неколико хиљада људи, куће су ниске градње, углавном офарбане у жуто, бело и наранџасто. Штавише, град је толико мало познат и у самом Мексику да га углавном посећују љубитељи палеонтологије, који се редовно изгубе и дођу до села Чиксулуб, које је седам километара удаљено од града.



Све и да стигну до града, туристи никада неће претпоставити да се налазе на најсмртоноснијем месту на планети које је пре 100 милиона година погодио астероид који је уништио живот на планети. На главном тргу можгу се видети школски цртежи диносауруса, а у близини се налази и игралиште на којем доминирају играчке са диносаурусима.

Једини споменик посвећен диносаурусима налази се на главном тргу, испред цркве, у виду велике кости од бетона.



Све док нису објављени резултати истраживања 1991. године, Јукатан није био место којем се посвећивала пажња. Данас, ту се налази музеј, отворен у септембру 2018. године, заједнички пројекат мексичке владе и највећег универзитета у Мекиску УНАМ који има за циљ да људе врати 66 милиона година у прошлост, када је астероид од 12 километара променио историју света и чије су последице трајале наредних неколико милиона година.



Нажалост, све оно што треба научницима да пружи увид у порекло астероида као и шта је успео да уништи и даље се налази далеко испод земље у кратеру Чиксулуб. Туристи могу отићи испод земље тек до плавих лагуна у којима могу пливати са рибама, несвесни да су управо ове лагуне настале због меканих кречњака који су били приморани да избију на површину из дубоког подземља након ударца.

Данас су те лагуне, настале ударцем астероида, главни заштитни знак Јукатана који краси брошуре широм света.



(Курир/ББЦ)
Фото: Yоутубе/Принтсцреен


 

Коментари / 0

Оставите коментар