Поразно је што млади одлазе .

“Нису сви млади људи чланови неких политичких странака, али су свјесни да данас можете да добијете посао само ако сте припадници неке политичке опције, под условом да је то владајућа политичка опција.

Босна и Херцеговина 15.11.2018 | 07:35
Поразно је што млади одлазе .
То је парадокс”, говори у интервјуу “Један” члан Предсједништва СДС-а и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић. 

У интервјуу Мирко Шаровић говори о томе да су некада странке утицале на избор руководећих људи, а да је данас страначка припадност важна и код запошљавања чувара, портира, чистачица. Такво стање назива поразним, због чега млади људи шансу траже у иноземству.

“Њемачка је у потпуности отворила границе и све оно што је најбоље и наредних мјесеци и година ићи ће према Словенији и према Аустрији и Њемачкој. То је највећи пораз ове земље и ја мислим да ћемо те штете вјероватно сабирати у годинама и годинама које су пред нама”, говори за “Један” Шаровић.

Опозиција увијек има своју мисију

Шаровић каже како ће након избора дјеловати као опозициони посланик у Представничком дому Парламента Босне и Херцеговине. Сматра да и тамо може наставити борбу за све оно за шта се и до сада борио, те да опозиција треба да се стабилизира и да она увијек има своју мисију.

“У опозицији треба да буду квалитетни људи, они који не зависе од власти. То је најважније, јер када сте у опозицији ви треба да будете потпуно слободни, да би могли да остварите своју мисију. Ја вјерујем да ће бити сасвим довољно оних који ће и даље радити у општем интересу. Не треба да буде човјек нестрпљив и све ће доћи на своје”, сматра Мирко Шаровић.

У интервјуу Мирко Шаровић говори о ставу своје странке да је Дејтонски мировни споразум довољан оквир према коме треба тражити рецепт за боље живљење у БиХ, али да га треба максимално искористити. Није за било какво распакивање Дејтона, јер би то могло изазвати посљедице по Републику Српску. Истиче да посебно не подржава залагање за трећи ентитет у БиХ, јер би то повукло питање озбиљне измјене споразума.

Куповина домаће робе важна је као и повећање извоза

Као министар, Шаровић истиче да је потребно и даље радити на повећању извоза из БиХ, али истовремено смањивати увоз, те додаје како је готово исто толико важно развијати свијест грађана да користе што више домаћих производа. За Шаровића, то је један од приоритета.

 “Оног моменат када грађанин дође у радњу и када провјери да ли је неки производ из ове земље је та тачка до које ми треба да досегнемо. Оног тренутка када се та врста осјећаја, патриотизма, како год да то назовете, пробуди код људи, ми смо учинили најважнију ствар”, говори Шаровић за БХТ1.

Министар Шаровић објашњава због чега сматра да је добро да јавна предузећа, попут Електропривреде РС буду приватизирана. Каже да што буде више приватног власништва, могућности за страначку крађу ресурса бит ће мања.

“Политичке странке, у принципу, нису све исте, нису се бориле да грађанима омогуће бољи живот. Оне то говоре, али ја мислим да у позадини није то. У позадини је да се овлада са ресурсима. Борба је за позиције, за мјеста. Ако се овлада са кључним ресурсима, кључним позицијама, то је шанса да та политичка опција обезбиједи простор за ново куповање избора у неком сљедећем процесу. То је матрица која се апсолутно примјењује у Републици Српској у неколико посљедњих изборних процеса. Али оног тренутка када се онемогући управљање кључним, јавним државним ресурсима, као што је Електропривреда, као што су воде, као што су шуме, као што су неки други јавни ресурси, шанса да избори буду демократични, да буду поштени, да грађани могу да бирају, биће већа”, сматра Мирко Шаровић.

ЕК треба да помогне у рјешењу проблема са Косовом

Он сматра да није паметно да БиХ посеже за било каквим контрамјерама, након што је Косово увело додатне царинске намете за робу из БиХ, јер Косово врло мало својих производа извози у Босну и Херцеговину. Такве мјере, сматра Шаровић, не би имале смисла.

“Рјешење је да се у овај процес снажније укључи Европска комисија. По мени, то је најдјелотворније. Ми ћемо са своје стране чинити оно што мислимо да је најбоље, вјероватно и наш сусјед Србија, али прави лијек је Брисел”, говори министар Шаровић.

(БХТ)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

ТакоЈе

15.11.2018 06:38

Али и ти си један од заслужнијих што је тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тацно

15.11.2018 07:17

Не напротив.У рај гдје је отисао цвијет насег народа вецина оних који воде те дрзаве су попут Саровица:љубазни,постени,способни и у слузби народа.У тим истим земљама би Бурле и Бисерка били у затвору.

Name

Скептик

15.11.2018 07:24

Тако је, и Шаровић има дио кривице.

Name

ЗВОРНИК

15.11.2018 07:35

овдје остају старији од 60г , лудаци и полтрони СНСД-а

Name

Асд

15.11.2018 08:11

Треба ово све попалити и иселити се одавде. Док год буде вас који подржавате овај накарадни систем нема овде напретка. Ти кажеш Шаровић крив а 15 година влада ова иста власт.

Name

раде

15.11.2018 08:11

Ови политичари и њихова политика уништише овај народ

Name

Дује

15.11.2018 08:28

Еееее какви сте ви министри и политицари само на себе муслите дзаба омладини и старијим који раде запослење кад је плата мизерна и мала просјек плата бас ви пилитицари подизете васим енормним и незаслузеним примањима

Name

Шаровићу, Шаровићу

15.11.2018 08:40

ОД ТАКВИХ КАО ШТО СИ ТИ ШАРОВИЋУ НЕ БЈЕЖЕ САМО МЛАДИ НЕГО СВИ СПОСОБНИ И НЕЗАДОВОЉНИ. ШТО О ОВОЈ ТЕМИ НИСИ ПРИЧАО ДОК СИ БИО НАЛОВОРИКАМА, А НАЖАЛОСТ СИ И ДАНАС. КАД ЋЕ НАШ ПРОСЈЕЧАН ЧОВЈЕК ЗАРАДИТИ КОЛИКО СИ ТИ ЗАРАДИО? ШТА СИ ТИ ТО РАДИО ДА ЈЕ НАРОД(И) ИМАЛИ БОЉИТКА? НИШТА. ОСНИВАТЕ ПОЛИТИЧКЕ ШКОЛЕ ЗА МЛАДЕ И СИПАТЕ ИМ ПИЈЕСАК У ОЧИ, ДА ПОВЈЕРУЈУ ДА ЋЕ НЕКАД ИЛИ НИКАД БИТИ ПОЛИТИЧАРИ И ИМАТИ ПАРА КАО ТИ. ЗБОГ ВАС ЉУДИ И БЈЕЖЕ. БОЉЕ ТИ ЈЕ ДА СЕ НЕ ОГЛАШАВАШ И НЕ ДИЖЕШ ПРИТИСАК НИКОМЕ. СВЕ СИ РАДИО ПРОТИВ НАРОДНОГ ИНТЕРЕСА.

Name

Крстивоје

15.11.2018 08:48

Словенија је само прелазно рјесење за "одлазнике",њихов пут је даље Аустрија или Њемацка,док неки иду даље на сјевер или запад Европе. Углавном не иду на исток јер отуд иду према истим дестинацијама. Пораз је то млитаве,неодговорне и назови опозиције која "опозиционира" вец другу деценију. Они који сада одлазе у наведене земље једног дана це се горко покајати сто су тамо отисли. Покајаце се сто су допустили да влада све оно сто сада влада у РС,знамо сви ста је на сцени сада. Људи су овце које висе воле вука него пастира

Name

ПРАВДА

15.11.2018 08:50

СВИ ЗНАМО ДА БИ У СВАКОЈ ОВОЈ ЗЕМЉИ ГДЈЕ МЛАДИ ОДЛАЗЕ ,ДОДИК И СВИТА ОКО ЊЕГА ОДАВНО БИЛИ У ЗАТВОРУ, А МИ МОЗЕМО МИСЛИТ СТА ХОЦЕМО ИЗ ЛИЦНИХ ТРЕНУТНИХ ИНТЕРЕСА.

Name

уху

15.11.2018 08:55

Јао демагогије. Па цланица ЕУ Хрватска али и Рум и Буг су испразњени. Људи иду гдје зеле, и престаните о тој теми. БиХ ни сад а ни послије радпада неце моци парирати Њемацкој

Name

Браво

15.11.2018 08:55

Био и још увијек у власти??

Name

Ре

15.11.2018 09:16

Цуј људи иду гдје зеле! Мора да је ово писао Срдјан Мазалица, највеци демагог на земљи.

Name

Црни Груја

15.11.2018 10:15

Шаровићу не лапрдај. Јасно и гласно кажи дали су уз Вукоту или ћеш са осталим го*нима Мићом, Цицком и Обреном у СНСД срптичку јаму.

Name

Лукавица

15.11.2018 06:40

А гдје су твоји синови? Гдје су они отисли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.11.2018 07:41

Лако је њима причати и солити памет...написали себи Законе, дали себи све, и сад као брину...

Name

Синови

15.11.2018 08:18

Побјегли смо од диктатуре,хаоса и варвара.Али и необразованих и наивних људи који зиве у патријархалним тј диктаторским породицама гдје отац све одлуцује.У демократским породицама каква је наса сви имају право да одлуце како це зивјети и гдје це зивјети.

Name

Вулканизер из Wиен

15.11.2018 06:44

Остани ти са својим унуцима који су вјероватно вани у тој љустури од неког назови ентитета, нисмо дрзава, нисмо ниста сем церупаљке за кокоси и овце. Свако ко има било какву сансу нека долази овамо, ради мира и лијепог зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС-РВИ

15.11.2018 06:47

Тако је Саровицу, сви се "заклињу" у РС али само због свога интереса, док РС остаје пуста и без становниства, а да се политика води само због лицни интереса показао је Цавиц, цовијек у којега су се многи разоцарали, и мислим да је сам себи дао црвени картон сто се политике тице, а о образу да и неговорим!!! Само надјите ста је све цовијек говорио за онога коме је јуце исао на ноге, а искљуциво због лицни интереса!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

15.11.2018 08:51

Ниста ми није зао и криво због цега се он није кандидовао било на коју функцију републицку или дрзавну. Уствари умисљени су мислили да су веци од бога и мислили су да могу боље а нису ни свјесни ста су урадили и пропустили али после хм хм нема кајања. Огромна стета за сав народ а имали су сансу.

Name

Добојлија

15.11.2018 06:48

Браво Саровицу свака тије ријец за записати.Народ се у Тебе узда спаси уразуми цланство Једино се тебивјерује Нама србија лиферује мигранте а тоце нам поспјесити јос вецу бјезанију насе дјеце Те

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2018 08:54

Како? Кад нису умисљени дозволили да он поведе народ. Све је ово била игра иваница а знао је да губи. Једном је превеслао муслимане и побиједио и знао је да никад висе неце побиједит и намјерно се кандидовао да изгуби СЗП

Name

киле

15.11.2018 06:49

Е вала га и ти паламудиш већ одавно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

15.11.2018 06:52

Па зар ниси ти био у власти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се ко је главни Баја

15.11.2018 11:01

Јесте али знас ко је главни Баја који сваку нормалну инцијативу сасјеце у коријену осим ако добије килу злата на поклон или милион км.Посебно подрзава наркоманску и земљисну мафију.

Name

Балван

15.11.2018 06:53

Ово је овдје пропаст, и бит ће све горе и горе. Посљедице ћемо осјетити тек за 10,15 година. Ко ће уплаћивати пензионо здравствено, кад ММФ престане давати кредите,причају приче већ 23 године од којих нема хљеба, школе се затварају народ одлази, шта ће бит овдје.... Ево ја нпр завршио државни фаx право, положен правосудни испит и на бироу. А читав живот се понашао по неким аршинима. Ово је катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2018 07:52

И ја сам правник и мислим да је најгоре нама који суштински препознајемо ову неправду и видимо све посљедице, а све што се ради је супротно од оног што смо годинама учили. Ја не могу гледати рецимо више људе, моралне наказе, а овај случај са Давидом ме докрајчио. Не могу да гледам више како угрожавају и вријеђају оца и људе који се мирно окупљају и боре за своја права, а ми знамо најбоље на шта личи све што се пласира у јавност и колико је све противзаконито. Сва стручна јавност ћути! Не разумијем више ништа, само да је ово све погубно за наше друштво.

Name

За Балван, Ре

15.11.2018 09:14

Слажем се са оба коментара. Овдје је из дана у дан горе, неиздрживије, а да би се као уклопио, мораш на себе "добро пљунути", бити полтрон, бити понизан, без става,.. Тужно је да су све послератне власти погазиле поштене ствараоце, људи су без посла, шутају их дезертери, неки тајкуни, поготово су презрели погинуле борце, образоване и "своје", који не сагињу кичму вјечним властодршцима, ове накарадне власти. Људи, који држе до себе, морални и радни, образовани и мање образовани, да би опстали у животу, морају да бјеже. То је једини начин да физички опстану, спасе себе и своје поридице ментално...

Name

Балван опет

15.11.2018 10:04

Криминалци, аутомафија, нарко дилери, стичу преко ноћи некретнине, станове. Ми нешто учимо, питање је хоћеш ли се запослити у кад купиш стан отплаћује га 20 година, а они преко ноћи. Све је увезано са влашћу, зна се ко се чиме бави и ништа. И каква је то порука за нас???? Кажу буди васпитан, учи. За шта, за кога. Теско ће овдје икада бити боље. ОВО ЈЕ КАТАСТРОФА

Name

тузна реалност

15.11.2018 06:55

Било како било БиХ остаје и даље у мраку, а тако це остати јос дуги низ година. Примјер политике МЗ како не треба! А то сто Ињко тврди да је "помирење могуце" је методика рада МЗ која је и изазвала рат на овим просторима, јер да није тако садасњи рат у Сирији би био вец давно оконцан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

15.11.2018 07:12

Читам ово и немам верзе, са догађајима . Мало сам о обавјештен о том догађају, али гледам ситуацију. Да ли има краја и пљачка овог јадног народа. Имам кућу, двоје дјеце, рјешено стамбено питање, за обоје. Мој им је савјет тужног срца, као родитељ, пут под ноге и ”не окрећи се сине”. Оваква не треба мени држава, за коју сам се борио и стварао, али немам ништа од тога. Зато дјецо, тужна срца и жалости, идите код сваког другог, само немојте овдје остати, јер овдје немате више шта тражити. Прочитајте и погледајте око себе све, па и овај догађај. Хвала, земљи гдје сам рођен, кајем се за коју сам се борио, која је уништена криминалом, депотизмом и свачим. Идите, моја дјецо будите слуге, боље ће те бити поштовани и имати више, него од оне државе, за коју се дваш отац борио и коју је створио. Жао ми је моја дјецо бијежите одавде…немате ништа добро дочекати од криминалац, јер све узеше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

15.11.2018 08:00

назалост..али тако је....

Name

Па

15.11.2018 08:03

Ти си крив и такви као ти. Фино рече да си се борио и створио, па шта си створио сињи кукавче да данас ћераш рођену дјецу из ње?

Name

Ре Дадо

16.11.2018 03:44

Боље је бити слуга и роб у тудјој него својој земљи. Ја сам отисао прије 25 година и нисам се покајао. Волим доци, али се волим јос висе вратити у моју нову земљу. Моја дјеца су изасла на прави пут, и имају неограничену слободу. Кад сад помислим у каквој мафијској држави би живјели да нисмо отишли, знам да нисмо погријешили. Ми имамо безброј опција, можемо живјети гдје хоћемо, а шта јадан народ ту има? Нема ништа, а најгоре је што су му одузели слободу и прави на нормалан и достојанствен живот! Срам те било Додику шта си урадио свом народу!

Name

куку нама са нама

15.11.2018 07:27

Па сам себе поби у овој изјави..Прво фалис приватизацију,па онда кукас како је то погубно

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран зока

15.11.2018 07:41

пораз ове земље је што ти и такви као ти кроје и уређују политику и економију ове земље . себе сте добро ухљебили државу и народ волите до последњег динара . направили сте робове од радника докле сте мислили да омаловажавате поштене мајсторе и раднике са оваквим платама . сад кад је прорадила свијест и сви иду да зараде кору хљеба за породицу сад се као чудите .. о томе сте * господо * требали давно да размишљате сад је касно ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцифер

15.11.2018 07:42

01.01.2019 - Поцетак масовног егзодуса народа са Балкана. Ко задњи буде излазио нека закљуца. Лијеп поздрав за гласаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет

15.11.2018 07:55

Најбоље је паметовати а не задржати младе,г.Саровицу сто нисте омогућили бар у пола као сто сте својој фамилији па неби ишли ... све се зна,ви треба да запослите људе да не иду а не држати говор деценијама и причате празне прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

страшно

15.11.2018 08:08

Скоро свака кућа у РС има у ова лоповска времена неког вани који помажу своје да преживе ово лоповско зло које се надвило као црни облак са ледом на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критицар

15.11.2018 08:54

Саровиц је много уцинио за све и био је само министар у свом ресору. Да је био пресједник владе сигурно неби дао да се паре узимају и тросе како хоце. Бас ме интересује колики новац це добити предсјдница владе предходник је потросио близу 12 милиона.

Name

Дамир

15.11.2018 08:48

Урадио је висе за Босну И Републику Српску висе него било ко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

15.11.2018 08:55

Госин Шаровићу, са ових простора се увек ишло у тим правцима. Интензитет је зависио од тога колико су те земље тренутно отворене за радну снагу са стране. Сада јесу, и то прилично. Зато - мање патетике! Због патетике сте изгубили изворе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

15.11.2018 09:37

Сацувај нас драги Бозе неприкосновених лидера.Сацувај нас драги Бозе помисли да смо најпаметнији ,најјаци најбољи.Сацувај нас Бозе охолости и изопацене гордости.Дај нам снаге и памети драги Бозе да прихватимо друге и да други прихвате нас да би могли зивјети као људи.Бозе драги дај нам снаге да миримо и радимо а не свадамо и ратујемо.Бозе драги сацувај нас од свега сто не припада теби и постеном цеститом и здравом цовјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флука

15.11.2018 11:10

Српски народ је унистио,ДОДИГ,уз помоћ Срба, замислите,да странка која је уцествује у стварању,РС,од првог дана,гаси се,СДС,ДОДИГ је плацено,попут Месица,дали Додиг икад говори о исељавање,не,а то је рецепт за унистење,РС,јер ако нема омладине,ција је то земља,ТУДЈА,узалуд путеви,куле,виле, назалост ппдрзава га Вуциц, Патријарх,видјели смо пре на дан , Патријарх долази у лактасе,Цркву освестати,то је толико провидно,пред, ИЗБОРИ,а народ у колонама, одлази,ИЗДАЈА

Name

Лицемјерје

15.11.2018 09:56

И шта ви радите поводом тога??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образ

15.11.2018 10:52

Ради за себе, своју фамелију и личне интересе. Само нек је на броју, тамо гдје је, а нека поднесе оставку, па да видим моралисту. Срм вас све било, уништили сте ову земљу обогатили се и сада нам тупите маглу.

Name

Владимир

15.11.2018 14:55

Поразно је сто нас ви водите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господин

16.11.2018 03:33

Саровиц је једини министар који говори о горућем проблему- егозодусу способних људи Из Бих. Он је једини министар који ради свој посао. Он је господун за разлику од осталих бахатих, неписмених и примитивних политицаеа. Од њега треба уцити! Док се " политицари" боре ко ће у власт и ко ће се увуци коме у дупе због властите користи, РС се празни. Власт - режим је толико ограничен да не схвата да им одлазе робови. Кад остану сами ко це их слузити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Кициц

18.11.2018 07:07

Ништа није пропало без разлога а ништа није било ни добро без разлога..Дешава се оно што је логична последица тога какви смо ми као људи у РС...Сад се појединци цуде што омладина одлази..Одлазио је Петар Кочић на почетку вијека на Запад студирати,отисао је мој отац 70 тих година на Запад радити..Мозда цу и ја морати на Запад да радим са овим у рату рањеним и кљакавим рукама и ногама..Моје зенско дијете це сигуран сам мораце на Запад..Сви су били на власти:комунисти,СДС,СНСД и одлазио је одавде народ и шта сад НИСТА ...Била пензија 40 КМ као док је СДС владао или 250 КМ сад за СНСД од ње користи нема ..Дрзаву сви који дођу на власт овдје код нас краду..и добро бити неће јер смо ми сви лоши једном ријечју нељуди ...

ОДГОВОРИТЕ