Трибина дигла глас: Разочарани Јокановом смјеном!

Радио је у реметилачкој средини! Фуламови навијачи нису заборавили све оно што је српски тренер урадио за клуб. . .

Фудбал 14.11.2018 | 19:45
Трибина дигла глас: Разочарани Јокановом смјеном!
Нису прошле ни пуне три недеље. Шахид Кан је тада смиривао јавност тврдњама да су гласине о смениСлавише Јокановић фикција, а не реалност. Пре само пар дана слична прича. Данас међутим друга песма из његових уста. Признаје да је Фулам већ недељу дана опипивао пулс расположивим тренерима. Додуше, после серије од пет пораза можда и очекиван потез? Фуламови навијачи нису сагласни.

У саопштењу каква ретко виђамо у оваквим приликама у Енглеској Удружење Фуламових навијача (Тхе Фулхам Суппотерс’ Труст) председавајући Том Гритрикс објашњава да се трибини потез власника клуба нимало није допао. Јокановић је за ове три године на Крејвен Котиџу ушао под кожу многима, па су друштвене мреже после смене пуне коментара о томе да је популарни Слав легенда Фулама.

“Удружење је разочарано због тога што Славиша Јокановић иде из клуба. И жели да јавно истакне захвалност за све успехе које је Фулам остварио за три његове године на функцији трнеера. Раније ове недеље, клуб је изразио жељу да Јокановић остане и питање да ли је његова смена дошла прерано остаће предмет дебате“, дипломатски ће Фуламови навијачи, али се незадовољство осећа у свакој њиховој реченици.

Уосталом, подсећају на ситуацију која је била у клубу када је Јокановић преузео диригентску палицу. Сад пажљиво читајте.

“Наследио је тим без правца, збркан клуб и немирну навијачку базу, а успео је да произведе екипу којој су се дивили као ретко коме у Чемпионшипу. Играла је са стилом и полетом и у оном незаборавном мечу на Вемблију изборила се за промоцију у Премијер лигу. То што је све то учињено уз у јавности добро испраћено реметилачко понашање из позадине, што је упркос провокацијама остао миран и достојанствено одлучан, то све његов учинак чини изузетним. Слав одлази као један од највећих тренера у Фуламовој историји“.

А на шта се овде конкретно мисли? Па на већ добро познат сукоб саКрегом Клајном пре свега. Један од најбољих другара Тонија Кана, сина газде Шахида Кана, у Фулам је ушао као потпуни фудбалски аналфабета, али је дуго ведрио и облачио по Крејвен Котиџу. Он је осмислио некакав чудан систем за аналитику и статистику и ако би програм рекао да играч није добар он није могао да потпише. Па је тако, само примера ради,  Јокановићпрошлог лета остао без Тамија Абрахама, Арона Моја и Глена Мареја.

Али зато су стигли Јохан Моло, Рафа Соарес и Марсело Ђало. Моло данас игра у Крилима Совјетов, Соарес у Виторији Гимараис, Ђало је на позајмици у друголигашу Екстрамадури.

“Мој списак појачања је потпуно игнорисан. Одлучили смо изгледа да идемо путем који по мени нема много смисла.... Све зависи од тог типа (Клајна, прим. аут.), његова је последња. Мало сам разочаран, јер нико не зна ни ко је он. Само седи тамо у директорској ложи“, жалио се тада Јокановић.

Колико је Клајн у ствари чудесан тип можда и најбоље говори Гардијаново сазнање – а Гардијан се не бави таквим стварима ако није у потпуности уверен у аутентичност – о начину на који је желео да, бар у јавности, испегла ситуацију.

Ако нисте чули раније, пазите сад ово...

Клајнова идеја била је да у костиму сумо рвача упадне на Јокановићеву конференцију за новинаре и изазова га “на фајт“. Онда би Јокановић као неки суперхерој поцепао своје одело и испод би био – костим сумо рвача наравно. Као шала да медији виде да нема проблема. Наравно да је Јокановић одбио не желећи да прави кловна од себе. А и проблеми су постојали. Големи проблеми.

У октобру 2017. Шахид Кан је морао да попусти. Отпустио је Клајна. Овај је звао полицију и пријављвао некакво малтретирање?! Никоме неће недостајати на Крејвен Котиџу. Чим је отишао Јокановић је у јануару довео Александра Митровића, Мета Таргета и Сајруса Кристија. Били су од виталног значаја у борби за промоцију у елиту.

“Ова тројица су дошли са торбама на тренинг, навукли копачке и играли фудбал. Немам сада времена, не на овом нивоу, да доводим људе са другог краја света. Потребни су ми људи који разумеју како се вози у Енглеској. Потребни су ти људи којима можеш да верујеш“, говорио је тада Јокановић.

Међутим, после 100.000.000 евра утрошених на појачања овог лета многи се питају да ли је то окружењеТонија Кана и овог лета заобишло Јокановића приликом доношења најважнијих одлука. ОК, јасно је да јеМитровић избор Јокановића, али многи други играчи баш и не изгледају као да су по укусу шефа струке.

Уосталом, по острвским новинама се писало да су пикови управе раније били Окаја и Гејл. Андре Замбо Ангиса се такође није најбоље уклопио, а као задњи везни је коштао 25.000.000 евра. Штопери – Алфи Мосон и Калум Чејмберс – прошле сезоне играли су за тимове који су испали из Премијер лиге. А баш је одбрана ове јесени највећи Фуламов проблем. И нема сумње да је то и до шефа струке. Само је питан је да ли је он баш једини одговоран? Или бреме кривице треба да подели са неким људима из ложе?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар