Синдикат управе тражи нови закон

Утврђивање програма економских мјера и утврђивање буџета за 2019. годину, теме су о којима се разговарало на сједници Републичког одбора Синдиката управе РС. Из овог синдиката поручују да нису задовољни тренутним законима и захтјеваће од Владе хитна рјешења.

Република Српска 14.11.2018 | 16:35
Синдикат управе тражи нови закон
Синдикат управе Републике Српске тражиће од Владе конкретна рјешења за проблеме запослених у јавним и државним институцијама, Влади РС, као и регулисању плата ових запослених. На првом мјесту Синдикат управе предложиће измјене и допуне или чак доношење новог Закона о јединицама локалне самоуправе, јер ће ступањем на снагу постојећег закона 30.јула наредне године, велики број радника постати технолошки вишак.

Предсједник овог синдиката каже да ниједна земља у свијету нема уређено да се број запослених у јединицама локалне самоуправе регулише према броју становника и да би тим законом, у коме стоји да се на хиљаду становника запосле 3 службеника, само Бања Лука остала без 250 радника у администрацији.

„Оно што ми тражимо, је да се та уредба у потпуности укине. Уколико сте ви финансијски солвентни, вас не може нико ограничавати да ли ћете ви упослити 50 или ћете имати 75 људи. Оно што Синдикат не може да подржи, а то је да се локалне заједнице задужују, задужују све грађане, да би повећавали и исплаћивали плате“, каже предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Сидникат управе није задовољан ни постојећим Законом о државним службеницима и сматрају да је неопходно да се он доради, јер како тврде, нико нема могућност напредовања у државној служби ако није политички подобан. Ту захтјевима није крај.

„Трећи захтјев који ћемо упутити Влади РС је доношење новог Закона за запослене у органима Републике Српске. Из разлога што, у тренутном законском рјешењу, Ви знате да су у оквиру плате обрачунати и топли оброк и регрес. Ми кад избијемо та два давања која је Закон о раду системски предвидио, ми дођемо до тога да чистачица у Влади РС има плату од 250 марака“, каже Марић.

Исти проблем имају и запослени у јавним службама. Због тога ће на разматрање ићи и доношење новог Закона за запослене у овом сектору, поручују из Синдиката управе РС. На питање новинара, колики би то ниво плата могао бити, с обзиром да су са захтјевима недавно изашли Синдикати просвјете, МУП-а и правосуђа, из Синдиката управе кажу да је незахвално лицитирати са износима, јер је прво неопходно да Влада РС објелодани Регистар запослених у Српској, како би се видјело колико људи се плаћа из буџета Владе РС.

„2007-е године када су доношени Закони о платама, тада је министар био Антон Касиповић и када су тражили да се изједначи коефицијент у образовању и органима управе, тада су им рекли да то не може јер имају 5 хиљада радника вишка. Тада су имали 16 хиљада првачића, уписну квоту у Републици Српској. Ми данас имамо, по први пут, испод 10 хиљада првачића, а 23 хиљаде просвјетних радника. А у органима управе, тај број није тако рапидно напредовао“, каже Марић.

Спремни смо на реформу јавног сектора која мора обухватити све и нећемо дозволити било какву дискриминацију радника у Српској, каже Марић. Подршку Синдикату управе пружила је и Конфедерација синдиката РС из које поручују да ће се рад Конфедерације бити усмјерен на измјене појединих закона, као и усклађивање Закона о платама са Законом о раду.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

плате на креду

14.11.2018 16:14

Синдикат за ухљебе или ти ухљеби ухљеба а може и ухљеби за ухљебљене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емиграција Хигх Енд

14.11.2018 16:47

Не треба нама нови закон јер ускоро поциње реформска агенда 01.01.2019.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

14.11.2018 18:32

Ако им се не свиђа увјек могу прећи код приватника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Ситуација

14.11.2018 19:02

Чуј Синдикат управе. Божо Марић је остао без чланства. Бранко Зеленовић му је одржао лекцију. Божо је конфликтна особа, склона увредама , псовкама, инцидентима... Још док је био шеф Изборног штаба СНСД у Добоју, па се тукао са људима. И да данас предводи раднике. Види се само колико је ухрањен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

15.11.2018 08:57

Сачувај ме Боже од синдикалца Боже.Добио је задатак од актуелне власти да разједини раднике. Али прочитан је и осипа му се дружина.

Name

Секул

15.11.2018 08:59

Божо и Томо су добро омастили брке од синдикалније пара.Један другога покривали.Републички одбор и остале води на Мраковицу у хотел и троши радничке паре. Али пара нестаје, осипа му се чланство и Божо ће ускоро бити на цједилу. Још кад му стигну кривичне пријаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранка Мисиц

15.11.2018 10:23

Ако је неко омастио брке онда је то господја која која као цар годинама столује у Српској улици у Бањалуци. Вецег лопова од ње нема, ко год да је замјени гори не мозе бити.

Name

Запослени у Приједору

15.11.2018 10:05

На који начин се може изаши из овог жутог Божиног синдиката?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранка Мисиц

15.11.2018 10:40

Ја сам то договорила на слави ДНС-а, без узбуђивања. Мало је проблем јер су радници упознати са пресудама Уставног и Окружног суда, који су пресудили у корист Синдиката управе да сам незаконито потрошила 15.000.000 КМ. Ниста страсно, ипак ви требате да мене подрзавате, сваки дан нова фризура, сваки дан нови комплет, купила сам нову Октавију за 42К, стару Октавију сам намјестила да купи брат Горана Станковића мог генералног секретара. Намјестили смо лицитацију, ниста страсно.

Name

Напацени радник

15.11.2018 10:21

Хвала Богу да се појавио неко да стане у одбрану нас јадних радника. Људима у Републици Српској је доста Ранке Мисиц и њене свите. Па ниста висе нам не треба него да видимо слику са прославе крсне славе ДНС-а, гдје Мисицева стоји у првим редовима а у том тренутку предсједник синдиката полиције се бори за плате оних људи на које будале пуцају свако мало. Та зена је 15 година полтрон власти и гробар радницких права. Колико пара је потросила, колико аута се купило, ста јој дјеца и породица имају у власниству. Када један дан оде Богу на истину оставинска расправа ће бити и више него занимљива али на жалост тада ће бити касно да одговара и она и њени за сав криминал који су починили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранка звана представа

15.11.2018 10:28

Не знам какви су ови из Синдиката Управе али видим мало, мало па људи несто раде, боре се, улазе у клинц са владајуцима и нека тако наставе само да висе негледамо ону Ранку Мисиц сто се ваља по поду парламента а сутра сједи са истим тим политицарима, пије каву и смије се народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

15.11.2018 10:32

Треба и у тим синдикатима висе направити цистку, она Ранка Мисиц нас лазе и мазе вец 20 година и никоме добро донијела није осим себи и својој породици. Мангупи као она напоље, да одговарају за све сто су урадили а новим младим људима дати сансу да се боре за раднике, без обзира били будзетски корисници или не. Па ако и они не буду ваљали па идемо даље и њих смјенити па опет тразити правог представника, само не висе фаца као сто су Мисицка лоповцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакобрија

15.11.2018 11:31

Божо је посљедњи ко би могао да води раднике, са аспекта морала, чојства, поштења, способности,радиности, људства,криминала ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОМОЦ

03.02.2019 21:36

Да ли има право радник МУП Р.СРПСКЕ,поред помоци од стране послодавца за смртни слуцај и право на помоц од синдиката МУП РС и која је висина помоци од синдиката.

ОДГОВОРИТЕ