Мората вс Жиру: Да ли се Челси одриче правог нападача?!

Шта Маурицио Сари добија с Шпанцем, а шта с Французом?

Фудбал 15.11.2018 | 23:08
Мората вс Жиру: Да ли се Челси одриче правог нападача?!
Приче да би Калум Вилсон могао да постане следећа Челсијева деветка покренуле су спекулације о томе ко би из постојећег нападачког кадра могао да напусти Стамфорд Бриџ у наредном периоду? 

Према свим показатељима, то ће највероватније бити Оливије Жиру, коме уговор истиче на лето, мада се дуго провлачила могућност да је Мората на излазним вратима. Зато је и најисправније поставити питање - да ли се Челси одриче правог човека?

Маурицио Сари тренутно је принуђен да ради с Моратом и Жируом, мада они нису типови нападача какве он преферира. Француз јесте старији и ближи крају уговора, мада Шпанац не изгледа као голгетер који у будућности може сам да носи велику одговорност на Стамфорд Бриџу.

Подсетимо, Мората је проживео ужасну дебитантску сезону у Западном Лондону. После мистериозних повреда, неки кажу и сукоба са Антонијем Контеом, Мората је испао из прве поставе откако се Оливије Жиру појавио у клубу. Некадашњи играч Реала и Јувентуса јесте имао петнаест голова и шест асистенција у 48 утакмица, али је Жиру учинио много више за упола мање времена – дванаест голова и три асистенције.

Откако је Сари дошао на Бриџ, Мората је враћен у стартну поставу и Италијан је донекле успео да му поврати самопоуздање. Ове сезоне постигао је шест голова у шеснаест наступа, од чега једанаест у првих једанаест.

И док Жиру има просек са голом на сваких 182 минута, уз 0.27 погодака по утакмици, Мората бележи рецку на 184 минута и 0,31 гол по мечу. Изван те статистике, Мората је ове сезоне далеко испред Жируа. Досад се уписује у листу стрелаца на 174 минута, док искуснији саиграч то чини на 574 минута. Разлог је што је Жирудосад био стрелац само једном, што значи да му је учинак на тек мизерних 0,07 голова по утакмици. Несрећни низ прекинуо је против БАТЕ Борисова, када је затресао мрежу после 794 минута. Када се скупе и наступи у националном тиму, без гола је Жиру био преко 1.000 минута, чему је стао на пут када је у септембру био сигуран против Холандије у Лиги нација. Не треба заборавити да Жиру није успео да упути шут ка противничком голу у 546 минута одиграних на Мундијалу у Русији, по чему држи негативни рекорд када су нападачи у питању.

Оно што Жиру има, а Мората не јесу четири асистенције у свим такмичењима. Шпанац нема ниједно завршно додавање. 

Мада све упуће на то да Челси неће погрешити ако се одрекне Жируа, острвски медији су и сами покренули тему – да ли је Мората способан да буде први нападач Челсија? Јер, у случају Жируовог одласка у клуб ће доћи неко ко ће бити Моратина резерва, док би продајом Шпанца – уколико има заинтересованих – могао да се окрене куповини голгетера с потенцијалном бољим учинком.

Срећа Саријева и свих на Стамфорд Бриџу па Еден Азар игра без грешке...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар