"Ноћне птице" су депресивније

Већина људи најежи се на саму помисао да сваког дана устаје у цик зоре, пре шест ујутру, али резултати недавно спроведеног истраживања показали су да су особе које имају ту навику и здравије и срећније од оних који се буде касније.

Здравље 14.11.2018 | 15:42
"Ноћне птице" су депресивније
Код људи који раније одлазе на спавање и раније устају, ризик од депресије је нижи за чак 25 одсто него код "ноћних птица", наводи се у студији објављеној у стручном часопису Јоурнал оф Псyцхиатриц Ресеарцх.

Ако сте одувек волели да одспавате ујутру, имајте у виду да се навике које се тичу устајања мењају лакше него што бисте претпоставили.

"Можете да 'ресетујете' свој унутрашњи часовник и навикнете се на нову рутину, а организам ће вам бити захвалан јер је рано устајање много ближе нашим навикама од давнина, оним које су нам урођене из времена пре него што је 'измишљена' сијалица", објашњава за Дејли мејл психолог др Бејли Бош.

"У стара времена људи су одлазили на спавање с првим мраком, након дана испуњеног ловом и сакупљањем плодова". 

Наравно, кад усвојите образац спавања који је људима природнији, боље ћете спавати и бићете мање уморни током дана, самим тим.

Имаћете више времена и енергије да обавите све што треба током дана, што ће се позитивно одразити на ваше емоционално и физичко здравље.

Али да бисте извукли најбоље из ове промене начина живота, јако је важно да вам јутро не буде испуњено дугом листом обавеза. Уместо да се "преслишавате" шта све треба да урадите у току дана, и да се одмах "убаците у брзину", поклоните себи мало тог "новооткривеног времена".

Попијте кафу на миру, прочитајте вести. Туширајте се дуже него обично. Радите било шта што нема везе са "резултатима" и "постигнућима".

"Рано устајање може да вам помогне да свакодневне задатке обавите без журбе, али много више користи од тога имаћете ако рано јутро претворите у 'своје време' и уживате у малим стварима које бисте иначе обављали успут, механички", каже др Бош.

"Пробудите се рано да бисте себи могли да дозволите да неко време не радите ништа. Теже је него што звучи, али кад то заиста и урадите, приметићете да су вам дани постали бољи."

Све користи раног устајања не завршавају се ту, статистика каже да су особе које устају касније ређе у браку, односно да је већа вероватноћа да живе саме, чешће су пушачи и чешће имају проблема са спавањем.

Рано устајање утиче и на наше расположење током дана, каже психолог др Марни Лишман. Наш природни унутрашњи часовник "наштелован" је тако да устајемо кад сунце излази и одлазимо на спавање недуго по заласку сунца.

"У природи човека је да буде будан током дана и да спава кад је мрак, али у данашње време ми стално прелазимо те природне границе, будимо се касније него што би требало и пропуштамо драгоцено дневно светло, време за дружење и хобије", објашњава др Лишман.

"То нас чини осетљивијим на стрес, имамо мање времена и на крају све време журимо, покушавајући да што више активности 'углавимо' у то мало времена које нам је на располагању."

Данас људи игноришу умор, да би погледали још једну епизоду серије, прешли још један ниво игрице… А резултат после неког времена не може бити ништа друго осим непрестаног умора, који може да води и у депресију или анксиозност.

Она саветује да сваког дана устанемо само пола сата раније него обично, јер ће нам тих 30 минута помоћи да успоставимо контролу над својим временом.

"Можете тих пола сата да искористите за вежбање, или да просто пијете чај на миру, да се прошетате… То ће вам поправити расположење од раног јутра и дати 'тон' читавом дану који је пред вама", каже др Лишман.

А здрави обрасци спавања јако су важни и за наше ментално стање.

"Идеално би било да сваког дана одлазите у кревет у исто време и да устајете у исто време, без обзира на то да ли је у питању радни дан или викенд", саветује она.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар