Либерман поднио оставку

Поводом значајних одударања у ставовима са премијером Нетанијахуом по предмету овоседмичне ескалације у и око појаса Газе, министар одбране Државе Израел, Авигдор Либерман данас је поднио оставку, сазнаје БН ТВ

Свијет 14.11.2018 | 12:48
Либерман поднио оставку
Како БН сазнаје од Александра Николића, почасног конзула Босне и Херцеговине у Израелу и блиског сарадника Либермана, овоме је претходила посебна сједница руководства странке Израел наш дом (Исраел бетеyну). На истој је одлучено да странка излази из владе, што значи да и њен други министар Софа Ландвер, министар имиграције и интеграције, напушта портфељ.  

Ово није прво размимоилажење између премијера и министра одбране по овим питањима, али и посљедња ескалација сукоба око Газе је била најтежа још од 2014. године. Током посљедњих сукоба више од 500 пројектила је гађало цивилне циљеве на југу Израела, у радијусу дозираном од Хамас-а, у којима је страдао један Израелац, 49 рањено, те причињена материјална штета, укључујући и директне ударе пројектила у стамбене објекте и двориште једног вртића.

У јавности је посебно ојачала спознаја неслагања Нетанијахуа и Либермана послије јучерашње шесточасовне и напете сједнице кабинета на којој се расправљало о прекиду ватре. На сједници су начелник Генералштаба и директори Службе унутрашње безбједности (Шин Бет) и Мосад-а представили пресјек предузетих активности као и приједлоге посредовања који су пристигли кабинету премијера из: Египта, Норвешке, Швајцарске и УН.

Поред самог прекида Либерман се противио и условима прекида ватре. Уз ово и непоступању по илегалном насељавању бедуинске популације на земљишту у државном власништву, као и одобравању прослеђивања финанскијских средстава властима Хамас-а у појасу Газе. Ипак, Либерман је нагласио да безбједносно стање на југу земље претходи свему. У том смислу је поручио да се овим споразумом “купује мир краткотрајно”, а пристанак на прекид ватре назвао ”капитулацијом пред терором”.

Понашање владе Либерман је описао исказивањем слабости.

Авигдор Либерман је прије садашње обављао и министарске функције: иностраних послова, стратешких послова, саобраћаја, инфраструктуре и безбједности у саобраћају и националне инфраструцтуре. Поред тога, у два наврата служио је и као замјеник предсједника владе.

Ово није први пут да Либерман подноси оставку на мјесту министра у влади, наглашавајући да принципи претходе фотељама. Позвао је на пријевремене изборе, што прије могуће.

Редовни општи избори са предвиђени за новембар наредне године, али постоје озбиљне анализе да ће бити пријевремени у марту 2019., тим прије што Либерманова оставка појачава апетите коалиционих партнера Нетанијахуовог Ликуд-а.  

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Градишка

14.11.2018 12:03

Тако је то кад постоје принципи. Кад ће овако бит код нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендреколог

14.11.2018 13:21

Никада.

Name

Скептик

14.11.2018 13:43

Ето, није никакав проблем да министар поднесе оставку. У нас је то трагедија. Рецимо, Лукач је требао поднијети оставку најкасније пет дана послије оне срамне конференције за штампу.

Name

Веско ПД

14.11.2018 12:06

Израел, само напријед! Доста је палестинског терора! Доста висе лазне пропаганде како је Израел агресор, а "јадни Палестинци" зртве! Уколико би Палестинци полозили орузје, одмах би настао мир. Уколико би Јевреји полозили орузје, нестао би Израел. Дакле, овде се не ради о стварању палестинске дрзаве јер вец имају једну (Јордан) вец о унистењу јеврејске! Сходно томе, само јако Израел!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

14.11.2018 12:41

ма јашта,удри дјецу,биједу и сиротињу авионима...

Name

теско теби веско

14.11.2018 12:47

Веско опет си заборавио јутрос опрат мозак зивом содом

Name

Доктор

14.11.2018 12:47

Теби мора да су србизам диагностицирали.

Name

Ре Веско

14.11.2018 12:52

Ста је тебе брига за Израел? Паметније да изадјес на улицу и протестујес против продаје РЗР Љубија,тим твојим манипулаторима

Name

ФW

14.11.2018 12:54

Који парадокс да Србин брани Зидове. Наградно питање; Који је први град у Европи био јуден фреи?

Name

Ре

14.11.2018 12:57

Веско,срам те било.Погледај карту како је настајао Израел сиреци се окупирајуци Палестинску земљу.И сад их треба јос и све побити јел,на њиховој родјеној земљи коју је Израел окупирао.Треба бити бас обрнуто и Израелце протјерати са територије коју су окупирали,наравно без људских зртава.

Name

Веско ПД

14.11.2018 13:21

Засто Хамас ту исту дјецу, сиротињу и биједу користи као зиви стит?

Name

Коле

14.11.2018 13:22

Ма јбс такав зивот...реално Изеаел не би опстао 1 дан да га не финансира прљави новац из Америке ,Емирата и Сауд Арабије. А на страну то сто убијају они Палестинаца..ма јбс правду ..

Name

Бј

14.11.2018 13:28

Ма нормално само по дјеци, земама и сиротињи. И данас кмеците од кад вас је НАТО засуо у пар наврата. Палестинци су тероризирани десетљецима.

Name

Веско ПД

14.11.2018 13:40

Јадни сте ви са супљим коментарима! Да сте бар једном у зивоту били у Израелу, не бисте писали супље коментаре! Јадни сте! И само наставите пратити мас медије и слусати о трагедији "јадних Палестинаца"!

Name

Дофу

14.11.2018 13:53

ре:веско Зиви стит? Хамас нису вехабије и радикални исламисти малоумнице. Водис се западњацком политиком и менталитетом усљед масовног испирања мозга од стране њихових медија.

Name

Ре

14.11.2018 15:18

Веско да иста знас о томе сто прицас па да те подрзимо. Ал слабо пратис ситуацију,прије свега би требао да знас да у самој Гази има једна јако велика популација Палеатинаца православаца који су такодје тамо под бомбама и боре се за пар литара воде и несто хране кад им се Израелска војска смилује. Ко би реко да подрзавас Израел и Америку а не неког ко би требао да ти бар мало буде близи и ција патња дотице цијели свијет

Name

оде

14.11.2018 13:54

Што ти је кад кола крену низбрдо, оде и Игоров ортак... :(

ОДГОВОРИТЕ