Меркел: Формирати заједничку војску

Њемачка канцеларка Ангела Меркел предложила је у Стразбуру европским парламентарцима да се формира европски Савјет безбједности по принципу смјењивања чланова, који би доносио важне одлуке у ЕУ.

Свијет 13.11.2018 | 18:20
Меркел: Формирати заједничку војску
“Предложила сам да се уведе европски ’Савет безбједности‘ чији би чланови радили по принципу смјењивања и који би брзо доносио важне одлуке“, рекла је Меркелова.

Канцеларка је додала да само уједињена Европа може да буде довољно јака како би је чули на свјетској сцени и позвала да се дође до заједничких рјешења у оним областима у којима би то омогуц́авали споразуми.

Према њеним ријечима, за Европску унију је неопходно да постане самосталнија и преузме судбину у сопствене руке, како би преживјела као друштво. 

Коментаришуц́и стварање заједничке европске војске, Меркелова је рекла да би заједничка војска показала свијету да је рат у Европи немогуц́.

Говорец́и у Европском парламенту у Стразбуру, Меркелова је истакла да је добро што ЕУ има велике успјехе у војној сарадњи, "али морамо да радимо на визији да једног лијепог дана створимо праву европску војску“.

Канцеларка је додала да би заједничка европска војска показала свијету да је нови рат немогуц́ између европских земаља и да то не би била армија против НАТО-а, то би био добар додатак НАТО-у, јер нико не доводи у питање класични однос између ЕУ и Сјеверноатлантског савеза.

Прошле недјеље је предсједник Француске Емануел Макрон предложио стварање паневропске војске. Према његовим ријечима, Европа се тренутно суочава са бројним покушајима мијешања у њене унутрашње процесе и сајбер-простор, тако да мора да се брани самостално — од Кине и Русије, па чак и од Сједињених Америчких Држава.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хаха

13.11.2018 18:03

Кога се то бојите а русије кине сјеверне кореје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХУху

13.11.2018 18:31

Кад неби постојали такви као ти неби ни једна земља имала потребу за војском

Name

НАМА ( ЕУ - ЕВРОПА )

14.11.2018 06:17

нетеба војска, него скроман зивот у миру ! ! !

ОДГОВОРИТЕ