Најздравији и најдуговјечнији људи не иду у теретану

Желите ли да будете здрави, не требају вам тегови ни справе за вежбање, а да бисте у то заиста поверовали обратите пажњу на то како живе најдуговечнији људи на свету, пише портал медиум. цом, а преноси британски Индепендент.

Здравље 13.11.2018 | 12:06
Најздравији и најдуговјечнији људи не иду у теретану
Појединци настањени у такозваним Плавим зонама, подручјима у којима људи доживе старост од стотину година десет пута чешће од просека, не дижу тегове, не трче маратоне, а нису ни чланови некога фитнес клуба, преноси Хина.

Уместо тога живе у околини која их константно подстиче на активност и кретање, а да притом о тому и не размишљају. Већина их се бави баштованством, током дана пуно ходају и при обављању куућних послова не користе претерано често електричне апарате.

Научници који су истраживали живот људи у Плавим зонама установили су да је један од најуспешнијих начина продужетка животног века - кретање као саставни део свакодневице. Тврде да је то једна од најчешћих навика најдуговечнијих људи на свету.

Такав начин живота у данашњем се друштву, у којем су многи свакодневно због природе посла приковани за радне столове или компјуторске екране, не чини превише реалистичним.

Природно кретање током дана чини се попут романтичне маштарије, но треба подсетити да је пре стотину година било само 10 одсто послова који су се обављали седећи, у односу на данашњих чак 90 одсто. Упркос томе и данас постоје бројни начини којима појединац у живот може увести више кретања.

Недавна студија америчког Друштва за борбу против рака показала је да шест сати ходања недељно резултира смањењем ризика од преурањене смрти од последица кардиоваскуларних болести, болести дисајних путева и последица карцинома. Ако вам је то превише, истраживања показују да су и само два сата ходања недељно довољна да би се смањила опасност од развоја разних врста болести.

Можете започети ходање на посао и натраг кући, кажу научници и додају да су једнако успешне шетње с децом или унуцима до школе и вртића или вожња бициклом до пијаце, поште или до пријатеља.

Истраживања показују да је најбољи начин одласка на посао петнаестминутна шетња или вожња бициклом, но добра је било каква телесна активност. Притом треба имати на уму да током путовања до посла бициклом вежбате и продужавате живот.

Ваља напоменути и да је ходање нарочито добро за ум појединца. Свакодневна шетња смањује опасност од развоја деменције за чак 40 одсто, каже психијатар са шведског Каролинска Института Андерс Хансен.

Ако не волите дуге шетње, покушајте шетати краће, али више пута дневно. На пример, сваких сат времена накратко устаните и прошетајте. Ако можете разгибајте се близу радног стола или идите напоље на ручак и притом кратко прошетајте на свежем ваздуху.

Дакле, наша тела створена су за покрет, а не за седење, но кретање не значи нужно одлазак у теретану или на фитнес. Једноставно, лагано кретање може бити једнако успешно. И притом, кажу научници, ходајте природно, онако како су то читавог живота чинили дуговјчни стогодишњаци из Плавих зона.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар