Трећини обољелих од мултипле склерозе лијекови не помажу

Неопходна савременија терапија. Очекује се да ће до краја године међу медикаменте који се издају о трошку осигурања бити увршћени нови.

Здравље 13.11.2018 | 11:53
Трећини обољелих од мултипле склерозе лијекови не помажу
ТЕРАПИЈА код више од трећине оболелих од мултипле склерозе у Србији није ефикасна, због чега стручњаци указују на неопходност увођења савременијих лекова друге и треће генерације. Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање препознали су овај проблем, па се очекује да ће до краја године на листу медикамената који се издају о трошку осигурања да буду увршћени нови, кажу у Институту за неурологију Клиничког центра Србије.

Укупно 7.000 особа у Србији болује од овог озбиљног, аутоимуног, неуродегенеративног и запаљенског обољења, које напада централни нервни систем - мозак и кичмену мождину. Од тога, свега њих 900 се лечи имуномодуларним и имуносупресивним лековима, којима се модификује ток болести. Како би се испитали разлози малог броја пацијента који узимају терапију, Друштво мултипле склерозе Србије је током претходних месеци спровело истраживање, у којем је учествовало 10 одсто од укупног броја оболелих.

- Нежељени ефекти су разлог што је 34 одсто људи одустало од доступне терапије. Неефикасност лека навело је 25 одсто њих да престану са лечењем - каже др Вања Талески, специјалиста рехабилитације и социотерапије.

Ефикасна терапија је нарочито важна, будући да ова болест најчешће погађа људе између 20. и 40. године, у најпродуктивнијем животном добу. Код млађе популације, мултипла склероза је водећи узрок нетрауматског инвалидитета.

- Велики број оболелих после 15 година трајања болести, постаје везан за инвалидска колица. Увођење новијих лекова, којима се зауставља прогресија болести, одлаже или спречава трајни инвалидитет од нарочите је важности - каже професор др Јелена Друловић, неуролог Института за неурологију КЦ Србије.

Осим терапије, један од кључних фактора за лечење ове непредвидиве болести јесте правовремена дијагностика. Важно је препознати прве симтоме, док не дође до погоршања болести. Мултипла склероза је променљивог тока, испољава се неуролошким симптомима и карактеришу је честа погоршања кроз прекид протока информација у мозгу, односно између мозга и тела.

- Симптоми су различити, од благе укочености и отежаног ходања, преко утрнулости и пецкања, слепила, поремећаја мокрења, дефекације (пражњења црева), болних мишићних грчева, проблема са координацијом и равнотежом, говором или гутањем, поремећаја сексуалних функција, па све до потпуне одузетости, парализе,и трајног инвалидитета код оболелих - каже др Вања Талески. 

ПСИХОЛОШКА ПОДРШКА

ДРУШТВО мултипле склерозе Србије пружа психолошку подршку оболелима, због чега је од 2004. године омогућен континуиран рад психосоцијалног саветовалишта.

- Оболелима и члановима њихових породица пружена је могућност да добију професионалну подршку у психолошком и психосоцијалном смислу. Мултипла склериза је суочавање и упознавање ситуације "имати, па немати", јер практично долази из "пуног здравља" - каже неуропсихолог из Саветовалишта, магистар Александра Паројчић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар