Бомбаш и даље опасан по околину

Стручни тим вјештака Завода за форензичку психијатрију Соколац доставио је нови медицински налаз Основном суду Бањалука у којем се наводи да је Жељко Стевановић (52) из Бањалуке, осуђен због бомбашког напада и убиства, и даље опасан по околину, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 12.11.2018 | 18:41
Бомбаш и даље опасан по околину
У складу са законом, од суда је затражено да се Стевановић и наредних годину дана лијечи на акутном одјељењу ове установе.

Детаљан извјештај вјештака достављен је недавно у бањалучки суд, у чијој надлежности се налази случај лијечења бомбаша убице возача “Аутопревоза” Боре Топића (55), који је током суђења проглашен неурачунљивом особом.

– Медицински налаз се доставља на сваких годину дана, како то налаже закон, а суштина посљедњег налаза јесте да је Стевановићево здравствено стање непромијењено, те да је и даље опасан за околину – објаснио је извор из правосуђа.

Присилно лијечење

У складу са детаљном медицинском документацијом о тешком психичком стању у којем се налази Стевановић, Основни суд Бањалука би у што скоријем периоду требао донијети одлуку о продужењу присилног лијечења осуђеног бомбаша у Заводу за форензичку психијатрију Соколац.

Посљедње рјешење датира из децембра прошле године, што је уједно било четврто по реду рјешење бањалучког суда од извршења злочина, којим је лијечење убици у психијатријској клиници продужено за годину дана.

Извор Српскаинфо близак правосуђу РС објаснио је како се, према Закону о кривичном поступку РС, након утврђивања кривице психијатријског болесника спроводи и ванпарнични – грађански поступак пред надлежним основним судом.

– У овом поступку разматра се налаз психијатра и утврђује вријеме које ће осуђени психијатријски болесник провести у установи затвореног типа. Максималан период који се једним судским рјешењем може одредити је годину дана. Након тог периода суд поново разматра исти случај и тако све док постоји оправданост лијечења психијатријског болесника – објаснио је наш извор.

Терапијски викенд

Они болесници који имају најтеже облике психијатријске болести, попут Стевановића, могу цијели живот провести у установи затвореног типа. 

Међутим, и поред строго прописаног затвореног типа лијечења пацијенти попут Стевановића се ипак пуштају на слободу! Тако је Стевановић у априлу прошле године и поред тешке дијагнозе пуштен кући на такозвани “терапијски викенд”.

Стевановић је у пратњи сестре отишао на терапијски викенд у Бањалуку, поводом годишњице смрти његове мајке.

Службе заказале
Подсјетимо, вјештаци су током суђења утврдили да је Стевановић натпросечно интелигентна особа која је обољела од тешке душевне болести – параноидне шизофреније.

Стручњаци су још раније једногласно истакли да би се трагедија највјероватније избјегла да су службе одреаговале на вријеме, односно након што је Стевановић први пут напао на имовину покојног Топића.

Стевановић је у новембру 2013. године осуђен на четири мјесеца затвора, јер је запалио Топићев аутомобил, а на пресуди која није имала клаузулу правоснажости писало је: “одустати од жалбе, јер је оптужени душевно болестан”!

Пресуда
Жељко Стевановић је осуђен у бањалучком Окружном суду 27. јуна 2015. на казну присилног љечења у затвореној установи због убиства возача “Аутопревоза” Боре Топића (55). Стевановић је Топића убио у бомбашком нападу 13. марта 2014, на аутобуској станици код Пољопривредне школе у бањалучком насељу Лазарево.

Када је Топић зауставио аутобус на станици Стевановић је кроз предња врата у крило Топића бацио бомбу, која је возача убила на мјесту. Након напада који је шокирао јавност, Стевановић је побјегао и скривао се 36 часова. Ухапшен је у једној од највећих полицијских потјера које памти Бањалука. У потрази је, осим полицајаца и инспектора, те специјално обучених паса за ову намјену, учествовао и хеликоптер.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

12.11.2018 17:58

Некад давно почетком осамдесетих Поп, како смо звали Жељка, био је баш фаца, пјевао је и свирао клавијатуре, имао бенд...послије је то све напустио...Последњих година се баш понашао чудно, често сам га из кола видио како стално у бијелој кошуљи бесциљно хода кроз Буџак. Баш је био цикно.

ОДГОВОРИТЕ