Терзић о Павкову, Л'Екипу, Партизану и Клопу...

Генерални директор Црвене звезде у разговору са Нешом Петровићем причао о значају победе над Ливерпулом, ма кога га подсећа Милан Павков, о оптужбама из Француске, гесту Партизанових челника. . .

Фудбал 12.11.2018 | 23:30
Терзић о Павкову, Л'Екипу, Партизану и Клопу...
"Нека буде што бити не може", цитирали су навијачи Црвене звезде кореографијом пред Ливерпул чувеног Петра Петровића Његоша.

И било је. Вицешампион Европе, Ливерпул, поражен је на "Маракани".

О фантастичној победи 2:0, головима Милана Павкова и разним другим темама, у интервјуу за колумнисту МОНДА и новинара СОС канала, Небојшу Петровића, говорио је генерални директор црвено-белих, Звездан Терзић.

Будите искрени, да ли сте пре утакмице веровали у чудо?

"Верујте ми, осећало се у ваздуху да се спрема нешто специјално. Данима је владала позитивна атмосфера и провејавала нека чудна енергија. Кроз ходнике, у свлачионици, на терену… Сретао сам запослене на стадиону, слушао коментаре типа ’осећам да можемо’. Као да се заједничка вера претворила у нешто натприродно и чудо се догодило.Има ту још нешто. Без обзира на два убедљива пораза на страни, овај тим је у претходне две године показао да уме да игра на резултат. Створили смо такмичарску екипу од физички моћних појединаца. Додајте томе препуну 'Маракану' која улива натчовечанску снагу, поруку ’нека буде борба непрестана’ и јасно вам је како ’бива оно што бити не може’".

Узимајући у обзир Звезду, Партизан и ’А’ репрезентацију, Београд је од 1986. године чекао неку велику европску победу. Такмичарски гледано, ово је групна фаза и подвиг против Ливерпула не може да се пореди са једним четвртфиналом Купа шампиона. Али, када је реч о еуфорији на трибинама, све је у уторак подсећало на ону промрзлу ’четворку’ против Реал Мадрида?

"Будимо искрени, Звезда у својој славној историји није имала много таквих победа. На прсте једне руке могу да се изброје подвизи против великих европских клубова. Генерација из 70-их је тукла Ливерпул, она из 80-их Реал и она шампионска ’91 је добила Бајерн у Минхену 2:1. Не могу да се сетим још неког тријумфа против тима из врха европског фудбала, а себе сматрам добрим познаваоцем историје Црвене звезде. То даје посебну димензију овој победи против вицешампиона Европе, нарочито ако се сагледа из свих углова и ако се узму у обзир околности у којима је остварена. Ливерпул је у сваком могућем смислу, играчком, финанијском и организационом, на врхунцу своје моћи".

Знамо шта сте Павкову написали у поруци када је дао гол Партизану у дресу Радничког, знамо шта сте му поручили у свлачионици пре Ливерпула, али не знамо шта сте му рекли после чудесне ’допијете’?

"Рекао сам му да се не обазире на писања медија и да чврсто остане са обе ноге на земљи. Страх ме је да ће слава и популарност превише да га оптерете. Он је добар и скроман момак, потиче из једне радничке породице, прави је спортиста и не би смео да изгуби компас. Тек су му 24 године, пред њим је блистава каријера и надам се да ће наставити нормално да се развија као и пре меча са Ливерпулом".

Ако Вас је Лука Јовић подсећао на Фалкаоа, на кога Вас подсећа Павков, а да одговор не буде Никола Жигић?

"Звезда је кроз историју изградила препознатљив стил игре који подразумева продоре по крилима и центаршутеве ка неком класичном нападачу у шеснаестерцу. Зато увек тражимо шпицеве који се конституцијом и карактеристикама уклапају у тај модел. Некога ко ће бити доминантан пред противничким голом, скакача који је неприкосновен у игри главом. Сви се против Звезде затворе, играју у ниском блоку и тај бункер се најлакше разбија високим лоптама са бока. Фудбалски сам сазревао у доба када је Хусреф Мусемић жарио и палио на теренима широм Југославије. Он је мој тип савршене ’деветке’ и драго ми је да смо са Павковом добили новог Мусемића у Звездином дресу".

Павкову истиче уговор, да ли сте свесни да ће навијачи Звезде организовати демонстрације ако га пустите да оде у иностранство?

"Не знам одакле вам информација да му истиче уговор".

Он је сам рекао у микс-зони после Ливерпула да му нови уговор још није понуђен и да тек предстоје разговори на ту тему?

"Ма не. Павков има чврст уговор до 2020. године и сигурно је да бар још једну сезону остаје на 'Маракани'. Као што је сигурно да ћемо по истеку тог уговора сести и разговарати о продужетку сарадње".

Како коментаришете потез руководства Партизана да Клопу поклоне дрес  број четири?

"То довољно говори о незрелости тих људи да воде један велики клуб као што је Партизан. Пазите ситуацију, у Београд долази немачки тренер који седи на клупи енглеског клуба и они му уручују дрес као алузију на четири гола против српског клуба. Немам речи. Ево како им се вратило, једном спектакуларном победом Звезде над тим истим Јиргеном Клопом".

Да ли је само нека магична ноћ на "Маракани", попут ове против Ливерпула, могла да баци у заборав писање "Лекипа"? Колико је тај чланак наштетио комплетном српском фудбалу и докле је Звездин адвокат стигао са тужбом?

"Оно што је најважније, француско тужилаштво и полиција немају никакве доказе да је било ко из Црвене звезде умешан у ту причу. Имамо јасну поруку из Ниона да УЕФА не води никакву истрагу против нашег клуба“.

Изјавили сте својевремено да се не кладите и да не разумете значење израза ’из кеца у двојку’ и ’три плус’. Да ли Вам је Милојевић са својим момцима у уторак објаснио шта је то ’из кеца у кец и два плус полувреме’?

"Милојевић никада у животу није ушао у кладионицу, нити је замолио некога да му попуни тикет. Као ни ја. Ми смо фудбалски људи и не волимо да користимо те кладионичарске термине. Ово је била историјска утакмица која улази у све анале српског фудбала. Звезда је славила снагом срца, талента, памети и квалитета. Победа против Ливерпула много значи на плану позиционирања клуба на европској мапи и вратила је поверење зваздашке јавности. Ово је велики корак у дугорочном процесу стварања велике европске Црвене звезде".

Шта нам саветујете да играмо на дуел у Напуљу?

"Било би непримерено да Звезда прети било коме у групи смрти. Наполи и ПСЖ су велики клубови који имају све услове да догурају до финала Лиге шампиона. Наше је да уђемо максимално професионално у та два меча, да се фокусирамо на терен и да покушамо немогуће. Требаће нам и среће јер су они апсолутни фаворити. Што не значи да ће имати лак посао против Црвене звезде“.

Значи, може ’из икса у икс’?

"Не користим ту терминологију“.

Звезда нема достојну конкуренцију ове сезоне у Суперлиги Србије, што је са једне стране добро, али у ширем смислу може да буде опасно. Примера ради, ПСЖ има сличан проблем у Француској и то је кључни разлог што никако не могу да направе искорак у Европи. Насер Ал-Келаифи је са својим партнерима из Катара нашао решење и ускоро ће купити још четири клуба у Француској како би направио јачу конкуренцију за титулу. Како ће се Звезда изборити са проблемом ’доминације’?

"Није баш да се Звезда шета домаћом лигом. Партизан је велики клуб и изузетно озбиљан ривал. Питање је тренутка када ће почети да побеђује у серији. Зато не смемо да га потценимо и неће нас опустити ових 13 бодова предности".

Предност у односу на најближег пратиоца није 13, него девет бодова. Заборавили сте на Раднички?

"Нишлије заслужују огроман респект за резултате које постижу ове сезоне. Свакако да и они гаје амбиције за највише циљеве".

Да ли те амбиције подразумевају и начин на који су ’окренули’ утакмицу против Пролетера?

"Нисам гледао, само сам читао реакције на друштвеним мрежама. Уздржавам се од било каквог коментара. Звезда није права адреса, зна се ко мора да решава те проблеме".

Шта је теже, бити председник ФСС или први човек Црвене звезде и да ли једног дана себе поново видите у фотељи на Теразијама?

"Теже је водити Звезду, али је у исто време и много лепше. Упркос стресним ситуацијама из суботе у суботу, из среде у среду. Обавезе су велике, а очекивања звездашке јавности често превазилазе реалне оквире. Мени то прија, волим динамичан посао и у овом моменту не размишљам о повратку на Теразије".

Да ли је Крстајић пожурио са списком, можда би се после симултанке са Ливерпулом нашло места и за Милана Павкова?

"Крстајић је поштен момак и добар стручњак. У Звезди ће увек имати квалитетног и коректног партнера за све разговоре на тему репрезентације".

Јованчић је одржао час фудбала Лалани и Вајналдуму на средини терена, али се на списку поново нашао Јовичић?

"Поштујем сваки избор селектора и не желим то да коментаришем. Јованчић је изванредан играч, показао је против Ливерпула карактер и храброст да преузме одговорност у рискантним тренуцима и тек ћете да се уверите у његове праве потенцијале".

Да ли се чујете са Банетом Ивановићем и да ли вам смета начин на који се ФСС понео према њему после Светског првенства?

"Искрено, нисам упознат са свим детаљима. То је више питање за Банета Ивановића. Колико сам видео, није се оглашаво ни пре, ни за време, ни после Мундијала у Русији. А кад он не даје изјаве, било би ружно да било ко други говори у његово име", јасан је генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар