Вулетић о Суперлиги: Корумпираност, безнађе, бешчашће!

Потпредседник Партизана о дешавањима у Новом Саду и Сурдулици. . .

Фудбал 12.11.2018 | 23:45
Вулетић о Суперлиги: Корумпираност, безнађе, бешчашће!
И на претходну и на актуелну репрезентативну паузу отишао је Партизан победама. Само, у различитом расположењу и другачијег статуса на суперлигашкој табели. После убедљивих 4:0 спротив Вождовца заостајао је седам корака за Црвеном звездом и гајио наду да може да стигне лидера, а сад је пао на треће место, па упркос томе што је савладао Радник (2:0) поглед ка врху заклања му Раднички.

Све због серије Нишлија без пораза, која датира још од 29. јула и гостовања на Маракани. Отад се екипаНенада Лалатовића претворила у непобедиву, иако није баш да блиста играчки, о чему сведочи и гостовање на „Карађорђу“, кад је славила преокретом (од 0:1 после првог полувремена до 2:1, уз погодак из једанаестерца и аутогол Зарија Ламбулића), па на тај сплет догађаја указују из Хумске 1, пошто су директно заинтересовани за распоред на табели.

Уосталом, тренер Зоран Мирковић је рекао „видели смо сви шта се десило“, да би потпредседник Парног ваљка, проф. др Владимир Вулетић први и, засад, једини од челника клуба стао у заштитну спортског сектора.

„Последња утакмица, виђена у Новом Саду, између Пролетера и Радничког из Ниша одраз је општег стања безнађа и свеколиког бешчашћа и корумпираности, које је, чини се, прешло у своју терминалну фазу. Спортска јавност је могла да сведочи једном изразито несвакидашњем развоју резултата на овој утакмици. На последњој седници Заједнице представника Супер лиге и Прве лиге Србије, констатовано је да је европска кућа фудбала захтевала да се у општу фудбалску правну регулативу предвиди и инкорпорира казнена политика за клубове који се нађу под сумњом УЕФА да су се понашали неетички. ФСС је унео ове одредбе у свој највиши правни акт и по њему је властан да одлучује у ситуацијама на које сигнализира УЕФА. Остаје да се види да ли ће и на који начин бити реакција, међутим, то не умањује горак укус који оставља утакмица за нама“, истиче Вулетић у осврту на меч 16. кола, после којег је Раднички задржао четири бода вишка у односу на црно-беле.

СУДИЈА ЂОКИЋ, БЕЛИ ШТАП И ИНФРА-ЦРВЕНИ ВИД

С тим да не смета Партизану само како Раднички побеђује, већ замерке имају и на вечитог ривала.

„Чини се да посебну пажњу заслужује и једнодушно ћутање медија о овом догађају. Можда је право питање, зашто постоји страх и некаква завера ћутања у медијима када је реч о начину на који до голова у Супер лиги долазе прва два пласирана клуба на табели. У том погледу, постоји још један еклатантан пример већ сада бројних судијских грешака које чине судије на штету клубова који играју против Црвене звезде“.

Да би поткрепио свој утисак, Вулетић подсећа на погодак Николе Стојиљковића против Динама коме је претходио фаул нападача црвено-белих над голманом врањског тима, што није санкционисао судија НенадЂокић.

„Последња утакмица и водећи гол за лидера на табели последица је тако голим оком видљиве судијске грешке да су чак и наши завернички ћутећи медији морали да се сагласе да је реч о недвосмисленој грешци. Занимљиво је да је главни судијски актер ове утакмице уједно био и један од помоћних судија на последњем дербију иза којег је остала вечита дилема да ли је тада Боаћијева лопта целим пречником прешла гол линију Стојковићевог гола. У том случају, тај исти судија је, изгледа, имао тако прецизан инфра-црвени вид па је врло лако пресудио да је реч о голу а на овој утакмици му, чини се, ни бели штап не би помогао, изузев што инфра-црвени вид и бели штап никако не могу бити у сагласју осим по бојама једног клуба“.

Зато предлаже...

„Делује да је за решење свих проблема у домаћем фудбалу довољан један стручан офталмолог, један частан медиј, један бескомпромисни тужилац за организовани криминал и један скрупулозан судија Вишег суда“.

ДУШАН МРАКИЋ У БЕЛОДАНОМ СУКОБУ ИНТЕРЕСА

Проблеми српског фудбала нису од јуче, те Владимир Вулетић подсећа да је Партизан већ нудио решења да ствари крену на боље.

„Двапут смо у писаној форми истакли наш захтев Заједници Супер лиге и Прве лиге Србије за увођењем ВАР технологије. Мишљења сам да се погрешно већ дуже времена бавимо санирањем последица, а не превенцијом потенцијалних веома штетних ситуација. Партизан је поднео и иницијативу за смену Душана Мракића, члана Судијске комисије, који истовремено обавља и функцију председника ФС Београда што је противно чл. 33, ст. 2, тачка 2 Закона о спорту, будући да чланови управе спортске организације не могу бити лица која су чланови Управе и службена лица надлежног спортског савеза, односно службена лица организације у области спорта која управља спортском лигом. Мракић је у белоданом сукобу интереса будући да, као службено лице надлежног спортског савеза, не може обављати функцију у управи спортске организације, судијској комисији ФСС, као сталном управном телу које формира Извршни одбор ФСС“.

Но, ниједан предлог црно-белих није наишао на одобравање руководећихј структура.

„Клубови, чији се председници и тренери данас вајкају и ламентирају над нерегуларношћу такмичења, бивали су најгласнији у одбијању Партизанове иницијативе. Имамо ситуацију да извесни Рецко (Драган Антић, тренер Динама, оп. ау) месецима износи најразличитије неподобштине и квалификације да би га Дисциплинска комисија ФСС казнила тек пре неки дан забраном обављања функција у фудбалу у трајању од 15 месеци. Онда то послужи тренеру лидера на табели (Владану Милојевићу, оп. ау) да, првадајући ову одлуку, истакне како „ваља пазити шта се прича јер је фудбал оно најдрагоценије што имамо”. Узима се, дакле, извесни Рецко као нека врста дечијег страшила и прави лажна симетрија да је свако ко указује на непочинство или нерегуларност – извесни Рецко“.

У закључку осврта на последња дешавања у Суперлиги, из Хумске 1 цитирају једног утицаног филозофа и једног познатог књижевника.

„Са дозом презрења ваља одбацити овакву лажну симетрију и квази добронамерно сугерисање да ваља пазити шта се говори. Џон Стјуарт Мил је добро истакао да је човек, који нема ништа за шта је вољан да се бори, ништа што му је важније од сопствене сигурности, бедно створење без шанси да буде слободан осим ако га таквим не учине бољи људи него што је он. Дакле, уколико се наступа кредибилно, савесно, часно и аргументовано, места страху не сме бити. Напротив, Мешиним речима: “Бој се овна, бој се говна, а кад ћу живети”, пита на крају проф. др Владимир Вулетић, потпредседник Партизан.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар