Добар посао Соларија, да ли ће остати?!

Аргентинац је као вршилац дужности шефа струке одвео Реал до максималног учинка у четири утакмице.

Фудбал 12.11.2018 | 22:30
Добар посао Соларија, да ли ће остати?!
Чини се да је Флорентино Перез одлучио да задржи привременог шефа струке и одложи одлуку о именовању новог тренера краљевског клуба, ако ништа друго, барем до краја ове године.

Реал је на гостовању у Вигу славио са 4:2 чиме је компетирао одличне две недеље током којих је постигао 15 голова а примио свега два и то баш у поменутом мечу са Селтом.

После слабог старта сезоне и одласка Хулена Лопетегија, позитива се полако враћа на "Сантјаго Бернабеу". Иако постоји још доста простора за напредак, криза је прошлост и у Реалу гледају само унапред. 

Чини се да је Сантјаго Солари одлично искористио указану шансу и да је успео да убеди председника Переза да он није само привремено решење. 

Много се протеклих дана спекулисало око тога које великои име би могло да постане тренер Реала, Антонио Конте, Лоран Блан, Арсен Венгер, Жозе Мурињо. Лицитирало се бесомучно, а дотле, Солари је стрпљиво радио и ћутао. 

Шпански медији сада преносе како в.д тренера Реала може мирно да настави са радом и да је ће сигурно на клупи седети барем до Божића и новогодишњих празника, што управи Реала даје довољно времена да разматра даље опције. 

Једино би нова криза резултата и евентуални неуспех у борби за Светски клупски куп могли да резултирају да Перез посегне за променом. Уколико овако настави, Солари би могао да потраје на месту тренера троструког узастопног освајача Лиге шампиона.

Четири меча, четири победе (Мелиља, Ваљадолид, Плзењ, Селта). Гол-разлика 15:2.

У 116 година дугој историји Реал Мадрида ниједан тренер није имао бољи учинак од Сантјага Соларија, стратега "Б" екипе "краљевића", који је после дебакла у "Ел Класику" сео на ужарену клупу, уместо отпуштеног Ђулена Лопетегија.

Међутим, прописи у шпанском фудбалу су такви да тренер може у "в.д." статусу проведе највише две недеље, тако да ће управа Реала током наступајуће паузе у клупским такмичењима морати да се определи за трајно решење.

"Врло смо задовољни Соларијем. Дошао је у специфичном тренутку и везао неколико врло добрих резултата. Показало се да имамо екипу са талентом и карактером да се бори за трофеје у свим такмичењима", рекао је Емилио Бутрагењо, легендарни нападач, сада шеф Реаловог сектора за односе са јавношћу.

Чини се да Мадриђани, којима су прошле седмице пропали преговори са Антониом Контеом, тренутно немају адекватну опцију међу слободним тренерима, које Лопетегијево експресно сагоревање подсећа да није нимало лако задобити поверење Реалове свлачионице.

Вероватно није случајно што су седам од 13 титула првака Европе у трофејну ризницу "краљевског клуба" донели тренери који су почели као вршиоци дужности шефа стручног штаба. Мигел Муњоз је 60-их освојио две европске круне, као и Висенте Дел Боске почетком овог века, а Зинедин Зидан их је надмашио обојицу троструким тријумфом у Лиги шампиона.

Зидан је, као и Солари, претходно седео на клупи Реал Мадрид Кастиље, "Б" тима који се такмичи у трећој шпанској лиги, али јасно је да је он имао и много бољи педигре, те да је годинама био припреман да једног дана ступи у главну улогу.

Да ли је Аргентинац, који је носио бели дрес од 2000. до 2005, заиста капацитет за првог тренера Реала, макар до краја ове сезоне, тешко је рећи после четири не толико тешка меча, али Флорентино Перез и његови сарадници свакако ће морати да "пресеку" врло брзо.

"Клуб ће урадити оно што је најбоље за Реал, а све остало није важно", рекао је Солари после победе над Селтом у Вигу.

"Заслуге припадају играчима, који су пружили одличну партију и превазишли бројне тешкоће".

Реал је на паузу отишао као шести на табели Примере, али са свега четири бода мање од водеће Барселоне, тако да уз превазиђен "шамар" у највећем дербију (1:5) има добру основу за наставак трке за титулом.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар