БиХ ни на једној стратешкој мапи

БиХ на већини европских и свјетских форума има углавном маргиналну улогу, иако у јавности постоји осјећај да има велики значај у регионалним и европским оквирима.

Босна и Херцеговина 12.11.2018 | 10:09
БиХ ни на једној стратешкој мапи
Чак и кад се ради о регионалним форумима и стратегијама, БиХ се тешко може наћи на мапи. Примјера ради, кад се ради о главним европским транспортним коридорима у нашем региону, они се углавном налазе у Хрватској, Србији и Македонији.

Ако говоримо о гасној и енергетској инфраструктури на западном Балкану, већина коридора је у Македонији, Албанији, Србији и Хрватској, а БиХ нема ниједну стратешку тачку на јадранској обали која би била атрактивна са становишта економских или других интереса.

Има само огранак једног важног европског транспортног коридора - 5ц, а ријечни пловни пут коритом ријеке Саве нема европски значај. Чак и у евентуалним гасним коридорима спомиње се да би БиХ или РС могле добити кракове неких већих система. Осим тога, ако погледамо мапу електроенергетске мреже, видјећемо да ниједан европски коридор не пролази територијом БиХ, иако се званичници хвале да имамо велики потенцијал у овој области.

Насупрот томе, БиХ има најкомпликованију унутарполитичку ситуацију, с највише етничких група чија права нису ријешена на начин који би задовољио све њих, па земља трпи политичку нестабилност у истом тренутку када чак ни у регионалним оквирима нема велику важност.

У таквој ситуацији може се лако објаснити зашто се у европским круговима БиХ спомиње само као потенцијални извор тероризма, економске стагнације и нестабилности. Иако Европска комисија покушава БиХ укључити кроз макрорегионалне иницијативе, попут Дунавске или Јадранске, БиХ и даље није успјела постићи већу видљивост у њиховим оквирима.

У Европској комисији препоручују БиХ да се активније укључи у ове макрорегионалне иницијативе јер јој могу помоћи не само да добије финансијска средства и стручну помоћ кроз европске фондове, него и да стекне потребно искуство у будућим преговорима о чланству.

"Оно што је јединствено за ове иницијативе је да омогућавају земљама аспирантима на чланство да учествују у пројектима на равној нози са земљама чланицама и тако раде на питањима од заједничког интереса, али и да појачају међусобно повјерење између земаља, администрација и грађана", рекао је Жан-Пјер Халкин, шеф Одјељења за макрорегионалне стратегије Европске комисије за "Независне".

Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе из Бањалуке, каже да БиХ нити има стратешки важну позицију, нити има неке велике ресурсе који би другима били занимљиви. Осим тога, како истиче, сама политичка нестабилност у земљи не дозвољава да се било ко одлучи да се озбиљније посвети неким својим пословима и нађе свој интерес у БиХ.

"Не видим неке велике ресурсе које би БиХ могла искористити као неки адут у међународним односима. И енергетски смо много сиромашнији него што се мисли. У транспортном смислу такође је ситуација лоша, а транспорт је постао окосница развоја. Дакле које предности ми имамо? Нешто би се сигурно могло и наћи, али то би требало добро изанализирати и размислити, и да опет немате пуну партиципацију, него да то буде нешто маргинално", сматра Шолаја.

На питање како тумачи да онда просјечни становник БиХ мисли да смо у глобалним оквирима значајни, он каже да то дијелом долази због статуса бивше Југославије, али и ратних дешавања током деведесетих кад је БиХ била на насловницама свјетских медија.

"А имате и политичке елите које кроз медијски систем настоје да фокусирају процесе као да се све врти око нас", закључује Шолаја.

Извор: Независне

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дудук

12.11.2018 09:24

На протесте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРЗАВЉАНИН БИХ И РС.

12.11.2018 10:03

Кад сви сватимо да нам је БИХ домовина,а јесте јер ни један народ у БИХ нема резервну све друго су флоскуле. Неце нам требати коридори и некакви стратески знацај,

Name

Каква БиХ

12.11.2018 20:23

Каква БиХ мајке ти скупину мафијаша па јел то дрзава

Name

У лоповлуку се слажу

12.11.2018 09:28

Данас је наставак мафијашко политичких договора Додика и Човића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давор

12.11.2018 10:04

Ко це, ма није нико луд дати Додику и Изетбеговицу, клосарима паре. Цијели зивот сам на западу, овдје се паре дају само способнима који знају имају идеју визију пројект а уз то су радни и цестити људи. Вјерујем њих кад виде људи са озбиљним кесом гледају их као лопове сироцице, који моле а после кад добију све украду. Е то су Милорад и Бакир. Два неспособњаковица која краду све сто им сака потпадне. Олос једном ријецју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

12.11.2018 10:05

Пропадамо и пропадамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

12.11.2018 10:16

Јад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено говореци

12.11.2018 10:22

Била и остала Тамни вилајет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај

12.11.2018 10:31

Не лупетајте.БиХ није на главним коридорима зато сто нема повољан геостратески полозај.Србија и Македонија се налазе на повољном полозају.Туда је најкраци пут од Европе према блиском истоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

12.11.2018 10:46

ПА ГДЈЕ БИ БИЛА КАД ТО НИЈЕ НИ (Д) ОД ДРЖАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боско јуха

12.11.2018 11:59

То одговара Власт, јер могу овце даље да сисају и овце це само за њих гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далеко је сунце

12.11.2018 17:04

БиХ је све заобисло Осим мигранат и радикалног ислама .То није никаква новост али никако не могу да сватим засто наси Муслимани се стално сукобљавају са својим комсијама а и сами виде да нису у некој завидној позицији. То додатно БиХ гура назад јер Нико неце да улазе у такву земљу. Изедбеговиц се понаса као Ердоган а то бас није позитивно. Колико је новца потросено за пропаганду моглосе доста Тога изградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

близу је СУНЦЕ

12.11.2018 20:56

Близу ,близу ,проблем у БиХ је да свако вуце на своју страну , и ту су само становцници БиХ криви,а увазена господа односно водје тог народа ( Мафијаси ) узивају представљају ци се само сам ја ТВОЈ БОГ .Из тога је произасло да смо ми градјани БиХ сами себе заобисли.

Name

црњак

12.11.2018 21:14

100% истина ми се моземо назвати једна ВЕЛИКА ПСИХИЈАТРИЈА !