Највећи криминал, а нема оптужница

Иако је јавна тајна да је у поступцима јавних набавки највећи криминал, што је у одређеној мјери утврђено и недавном ревизијом учинка, Тужилаштво БиХ годинама уназад није подигло ниједну оптужницу због кршења закона приликом спровођења тендера.

Босна и Херцеговина 12.11.2018 | 07:42
Највећи криминал, а нема оптужница
"Оптужница у поступцима јавих набавки нема, а злоупотреба има огроман број. Имали смо неколико афера гдје је било неколико испитивања за ту корупцију и о томе се зна, али због чега се то не приведе крају, то је питање. Највећи проблем је, рекао бих, политичка воља. Законски основ постоји, није бог зна какав, али се може радити", рекао је за "Независне" Игор Вукајловић из Удружења грађана "Тендер".

Оно што је сигурно јесте да у посљедњих неколико година није било ниједне оптужнице у поступцима јавних набавки и питање је да ли је Тужилаштво БиХ икада подигло иједну оптужницу. Незваничне информације говоре да није, а и поред тога из Тужилаштва БиХ недавно је саопштено да је Гордана Тадић, в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, заједно са тужиоцима из Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, одржала састанак са званичницима СИПА и Агенције за јавне набавке.

"Централне теме састанка односиле су се на уочене злоупотребе у процесима јавних набавки на нивоу БиХ, као и заједничке активности у откривању и процесуирању коруптивних кривичних дјела у процесима јавних набавки на нивоу БиХ", саопштено је тада из Тужилаштва БиХ, на којем је раговарано о нацрту протокола о сарадњи који би требало да убрза комуникацију и сарадњу између институција.

Вукајловић наглашава и то да појединци већ годинама уназад упозоравају на злоупотребе, али да се ништа не дешава. И посљедњи извјештај ревизора на тему "Управљање процесом реализације уговора о јавним набавкама у институцијама БиХ" показао је да је на нивоу девет ревидираних институција у више од 85 одсто испитаних уговора дошло до одступања од Закона о јавним набавкама.

"У 18 од 64 ревидирана уговора, чија вриједност прелази пет милиона КМ, нису испоштоване све уговорене обавезе од стране добављача или се нису могле утврдити све чињенице у вези с реализацијом уговора", навели су ревизори.

Посљедњи, уједно и један од ријетких случајева покренутих по питању малверзација на тендерима је онај када је фирма "Електроунион" из Источног Сарајева, а иза које стоји Синиша Додик, бивши посланик СНСД-а у Народној скупштини РС, од јавне фирме "Путеви РС", крајње сумњивим одлукама Канцеларије за разматрање жалби, наплатио око милиона КМ.

Касније, Драган Вукајловић, тадашњи члан Комисије за разматрање жалби (КРЖ), у истрази Тужилаштва БиХ признао је да је примио мито од 40.000 КМ, међутим ни то није било довољно да правосуђе БиХ, прије свега Тужилаштво БиХ, процесуира ове злоупотребе, а оптужнице у овом случају још увијек нема. Званично објашњење је да се чека КРЖ да одреди висину штете и то је тек недавно урађено.

"Одређена је висина штете, али никоме није јасно на основу чега и којих параметара. И вјероватно тај налаз опет неће бити довољан за подизање оптужнице", испричао је извор "Независних".

Иначе, "Електроунион" из Источног Сарајева подигао је тендерску документацију за посао вриједан око 35 милиона КМ, али никада није доставио понуду за њега. У каснијим поступцима и на основу сумњивих одлука КРЖ "Електроунион" је добио надокнаду штете од 3,5  милиона КМ.

Извор: Независне

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Бб

12.11.2018 06:54

Тако је како је.. Нек се наједу појединци.. Али назалост увјек гладни..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.11.2018 08:56

Па људи моји зна ли неко негдје да је несто просло а да се није крало, крадја и уградјивање у лоповлуке је свакодневница у РС.

Name

деура/стојчин

12.11.2018 09:32

Земља пољопривредне школе и друге државне некретнине, је РУГИПП путем Деурића, Комљеновића, Глигорића и сада дир. Предрагић, шефова катастара, правобраниоца- Стојчина, укњижила на Буду Станковића (и Додика). Сада су они у РУГИП на руководним мјестима, а Деура/Стојчин ослобођени тјералице за укњижбу ПД-школа.

Name

тендер

12.11.2018 07:09

Тендерски услови се штимају унапред одређеном муштерији. Е то треба тужбама путем вјештака доказивати, тј. да ли су одређени услови неопходни и који су услови најбитнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

софтверска мафија

12.11.2018 07:34

У РУГИПП је умрежена одавно софтверска мафија која само за једну верзију софтвера узме више милиона КМ и то преиодично, сваких нпр. пола године, а то није уопште потребно или ако јесте, вреди 10-20 хиљада. Главни мафијаши су Станковић и Деурић са директором.

Name

РУГИПП

12.11.2018 07:38

У софт мафију су укључени познати софтвераши; Проинтер или пословни ортаци и то је сада у РУГИП-Геодетској криминалисричкој управи основна дјелатност однедавно (око пола године), а прије је била набавка пословних простора, па је мафија сконтала да је ово уносније а непознаница лаицима.

Name

прогамер

12.11.2018 07:45

Ти купљени мафијашки софтвери немају контроле нити гаранције, па углавном неиспитани се инсталишу и редовно не функционишу мјесецима док не стигне нова-најновија купљена верзија и тако се паре исисавају, ништа не раде, свјетски кредити се узимају,а кућа се не гради.

Name

Ре софтверска мафија

12.11.2018 07:48

Предај кривичну пријаву, макар и анонимно. Ако има доказа, приложи. Слабо ће имати ефекта, али ипак по томе морају нешто радити.

Name

гг

12.11.2018 08:39

Комплет друство је утонуло у криминал, сви тендери и јавне набавке и радови су намјестени и дебело надувани, краду се стотине милиона, преко повезаних фирми странацких и родјацких итд мафија има своју дрзаву.

Name

тендерска мафија

12.11.2018 09:17

Сад је најефикаснији начин озимања пара путем софтвера/дигитализације; 2-5 програмера за пар дана избаци нову верзију софтвера и прода је софт мафији, која надува цену у милионима. Тако вам је сада у свим држ. органима и ЈП, подржано од врха власти-ДРЖАВНА МАФИЈА.

Name

Проинтер

12.11.2018 09:23

Џаба подносити пријаве кад се свака одбије од тужиоца. Полиција поднесе извештај, а тужитељ одбије, који претходно узме паре од туженог или касније од суда. То је редован поступак, тј. увезани у мафију; тужиоц/предсједник туж. судија/председник суда

Name

Алеx

12.11.2018 07:14

Ово је најопаснија болест наше државе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

светски кредит

12.11.2018 07:19

Увезана мафија у РС узима кредите Светске банке, а онда је трансферише путем кредита унапред знаним муштеријама/режимским тајкунима у омјеру 20-70% у корист министра/директора... а све под будним око Додиковим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцо

12.11.2018 08:43

Да све бас све под његовим лоповским оком и докле људи ?.Ниста се не гради ,а све се распродаје и јос узимају кредити,повлаци новац из фондова.Све опустосисе и нико да мрдне,ЗАСТО ???

Name

Нема оптузница

12.11.2018 07:22

Онај ко у овим околностима оцекује да це у оваквим слуцајевима тузиластво подици оптузницу за било кога у великој је заблуди. Па сви актери који представљају институције,од оних који расписују тендере па до тузилаца и судија су толико увезани да то нико из ове земље без помоци странаца не мозе ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

12.11.2018 07:40

Тачно, имам доказе како су тужбе одбачене, а са 100% доказа.

Name

ххх

12.11.2018 08:42

Па тузиластво је легло мафије.

Name

чукарички

12.11.2018 07:55

Синиша Додик је покупио новац (3,5 милиона) и побјегао негдје. Као расписана потјерница а недавно се појавио у Источном Сарајеву, изводи дијете у шетњу као да ништа није било. Живјели лопови!!!!!! ЖИВЈЕЛИИИИИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

12.11.2018 08:49

Лопови немају цега да се боје,али зато постени људи требају да се боје да не заврсе задесно.

Name

ООО.

12.11.2018 08:15

Од било каквих тужби ту нема ништа ""ВРАНА ВРАНИ ОЧИ НЕ КОПА"" а и ако би била каква тужба то је опет формално да докажу да нешто ради судство и тужитељи а то је опет она стара изрека " КАДИЈА ТЕ ТУЖИ КАДИЈА ТИ СУДИ"" тешко сиротињи само незнам докле ћемо ово издржати и гледати безобразлук и јавашлук назови људи коме МИ дадосмо гласове и повјеровасмо да су """ЉУДИ""""

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштење

12.11.2018 08:40

Немојте прозивати "поштеног" Драгана Вукајловића који је поштеним радом стекао доста станова, а на крају добива и стан у Невесињу, а никада није био на листи за станове. Они који су били и који су заслужили нема их нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којо

12.11.2018 10:52

Какве оптжнице кад је тужилаштво и судство у тешком криминалу и корупцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

12.11.2018 13:15

Судија И кадија па то је Босна.

Name

Зова

12.11.2018 19:36

Милиони су покрадени на тендерима милиони .

ОДГОВОРИТЕ