Израелци посјетили Доњу Градину

Десетак Израелаца родом или поријеклом са простора бивше Југославије вратила се јуче са путовања које је обухватало и Републику Српску. Ради се о групи која обилази материјалну и духовну заоставштину јеврејских општина које су егзистирале до Холокауста, односно Другог свјетског рата, на подручју Краљевине Југославије. За програм путовања и вођење групе је била задужена Тања Бен-Хаим, лиценцирани водич , а у њеном је саставу и Мири Дерман, предсједница Удружења усељеника у Израел из бивше Југославије, скраћено Хитахдут.

Република Српска 11.11.2018 | 19:40
Израелци посјетили Доњу Градину
Како БН сазнаје од почасног конзула БиХ у Израелу, Александра Николића, ово је први обилазак Српске од стране ове групе уопште, а смјер је био сјеверно-западни дио Републике. Поред Бање Луке, са својим јеврејским историјским и данашњим садржајем, посјећени су Национални парк Козара са тежиштем на меморијални комплекс, коју укључује Споменик, Меморијални зид и Музеј у прелијепој природи , те Јавна установа спомен-подручје Доња Градина. У Доњој Градини, средишњем локалитету заједничких гробница система логора смрти Јасеновац, мољен је Кадиш и упаљене свијеће, док је групу водио виши кустос-историчар установе Дејан Мотл.

Заједнички је проведен Шабат и учвршћен контакт са Јеврејском општином и Културним центром „Арие Ливне" у Бањој Луци, те његовим директором Ђорђем Микешом, што ће додатно обогатити културне и историјске везе Републике Српске, Босне и Херцеговине и Израела.

Према ЈУСП Доња Градина у јасеновачком систему је страдало 33,000 припадника како сефардског тако и ашкенаског јеврејског живља, затеченог окупацијом и формирањем Независне Државе Хрватске.   

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јохнy

11.11.2018 19:39

Врло пристојно. Једино, ста остаде од јеврејске заједнице овдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

11.11.2018 20:39

Има нас њихових пријатеља који их волимо поштујемо и чувамо њихову традицију, културу и добар глас о њима... то су браћа наша у страдању

Name

неко

12.11.2018 05:29

Јели неко објаснио ко их је одавде 45 протјетао? Анре Ливне - центар хаха хаха. Да ли сте их водили у Приједор, Омарску, Батковиц, Сребреницу.....,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

12.11.2018 08:28

1945.? Протјерао?