Матић одлучан, поново одбио да носи цвјетић мака!

Немања Матић је и овог пута остао доследан себи. Ни у дербију са Манчестер ситијем не носи на дресу симбол цвета дивљег мака.

Фудбал 12.11.2018 | 15:00
Матић одлучан, поново одбио да носи цвјетић мака!
Везни играч Јунајтеда је протеклог викенда, на утакмици са Борнмутом такође одбио да носи поменути симбол, што је изазвало буру негодовања на Острву.

Познато је да је Матић, касније током недеље, објаснио разлоге због којих је одбио да носи тај симбол на свом дресу. Раније се цветић користио као симбол којим се обележавало сећање на погунуле британске војнике током Првог светског рата, али од недавно, тај симбол се користи и за обележавање погибија свих британских војника, укључујући и оних који су ангажовани у НАТО снагама. 

Матић је прошле сезоне имао симбол на дресу, али тада није знао за поменуту чињеницу. Сада је остао при својој одлуци, што је у клубу наишло на разумевање, али не и код доброг дела британске јавности. 

"У потпуности разумем зашто људи носе маков цвет, поштујем свачије право да то ради и саосећам са свима који су изгубили ближње у рату. Ипак, за мене је то само подсетник на напад који сам осетио лично као млади, преплашени 12-годишњак који је живео у Врелу, док је моја земља уништена бомбардовањем Србије 1999. Иако сам пре носио, сада не осећам да је у реду да имам цвет мака на свом дресу. Не желим да подривам цвет као симбол поноса Британаца нити увредим било кога, ипак, сви смо производ личног одгоја и личног избора за који имамо своје разлоге. Надам се да сви разумеју моје разлоге сада када сам их објаснио и да могу да се концентришем да помогнем тиму у утакмицама које нас чекају", поручио је Матић прошле недеље када је образложио свима шта је разлог што не носи симбол.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар