Највећи процес против аутомафије

Пред Вијећем Одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, у понедјељак ће у Суду БиХ почети суђење аутомафијашима обухваћеним оптужницом у предмету "Волан", а који се потврђеном оптужницом терете за вишемилионске крађе возила, углавном са подручја Кантона Сарајево.

Босна и Херцеговина 11.11.2018 | 17:54
Највећи процес против аутомафије
Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против 27 крадљиваца возила који су више од двије године били под истрагом због сумње да су украли најмање 200 возила.

Оптужница је потврђена против Данила Цицовића (41), Владимира Крсмановића Крша (40), Марка Трифковића Жижана (40), Срећка Трифковића (33), Срећка Мандића (35), Славена Дакића Жуће (30), Томислава Петровића Томе (30), Његослава Милинковића Љутана (35), Бојана Кошарца (27), Ениса Мандала, Мирослава Пајића (30), Срете Пајића, Давора Нинковића (38), Јозе Маркића, Пунише Пурковића, Далибора Васковића (38), Мирослава Шкобе, Мирсада Бркића (54), Зорана Мирјанића (37), Бојана Сташевића (36), Милорада Мирковића (31), Зорана Чобовића (39), Николе Радића (30), Бранислава Гордића (52), Мирослава Ћепе (54), Горана Нижића (40) и Ферде Вукоје (44).

Срећко Трифковић и Славен Дакић налазе се у притвору, након хапшења у полицијским акцијама које се проводе након убиства двојице полицајаца у сарајевском насељу Алипашино Поље. Обојица се терете за тешку крађу, а Дакићу се на терет ставља и кривично дјело спречавање доказивања. Њих ће на рочиште привести судска полиција.

Милинковић и Кошарац су оптужени и за кривично дјело напад на службену особу у вршењу послова сигурности. Они су осумњичени да су заједно са Савом Петричевићем у августу 2016. године на Илиџи покушали да украду аутомобил, а у размјени ватре с полицијом Петричевић је рањен, те је преминуо неколико дана касније у КЦУС-у.

Предмет у односу на Бојана Кошарца и Марка Трифковића је раздвојен. Кошарац, којем су биле одређене мјере забране је побјегао из БиХ и недоступан је бх. правосуђу.

Милинковић је такође привођен током акције потраге за убицама сарајевских полицајаца, али је, иако се чак била појавила информација да је један од главних осумњичених, након саслушања пуштен на слободу. Он је, како незванично сазнаје портал "Фактор.ба", са државним Тужилаштвом склопио споразум о признању кривице, након чега су му укинуте све мјере забране. Међутим, након посљедњих дешавања, упитно је да ли ће Суд овај споразум и прихватити.

Федерални медији јављју да су сви оптужени у предмету "Волан" стари полицијскли знанци, који су и раније због сумње да су чинили иста дјела привођени у оперативним акцијама "Камен", "Требевић" и "Кум" те су се, по устаљеном рецепту, након што би склопили споразуме о признању кривице, убрзо нашли на слободи.

Обухваћени најобимнијом оптужницом до сада, терете се да су луксузне аутомобиле крали у периоду од 2011. до 2017. године и то на подручју Сарајевског, Херцеговачко - неретванског, Тузланског кантона, као и на подручју Источног Сарајева.

У оптужници је наведено да су чланови групе, према тачно утврђеним и подијељеним улогама и задацима у структурама такозване аутомафије, углавном у ноћним сатима, користећи специјални алат и прибор, наоружани и маскирани, користећи радиостанице подешене на полицијске фреквенције како би пратили кретање полиције, крали скупоцјена возила, најчешће на подручју Кантона Сарајево, Источног Сарајева, Тузланског кантона и западне Херцеговине.

Возила су скривана на припремљеним локацијама у Сарајеву, Лукавици, Палама и Сокоцу, након чега су контактирани власници возила, од којих је изнуђиван откуп. Уколико се откуп не би реализовао, кривотворила би се документација те би се возила кријумчарила и продавала у БиХ или земљама региона или би се растављала и продавала у дијеловима. Неки од ових "штекова" откривени су и током недавних претреса и привођења у оквиру истраге убиства полицајаца.

Украдени аутомобили су углавном завршавали на подручју сусједне Србије, а рута кријумчарења возила ишла је углавном од Сарајева према Сокоцу и Вишеграду да би се даље у сусједну државу пребацивала на ширем локалитету општине Рудо, пише "Фактор".

 Истом рутом ишла су и возила која су украдена на подручју ХНК-а односно преко Мостара, Коњица, Сарајева па даље до Рудог.

Као главни оперативац ове групе спомињао се Енис Мандал за којег се сумња да је за ноћ знао украсти и по неколико аутомобила. Истражиоци су крадљивце дуго и помно пратили, а према информацијама које преноси поменути портал примопредаје украдених аутомобила забиљежене су камерама. Истражиоци који су учествовали у овој истрази предмет "Волан" су назвали највећом истрагом против аутомафије у БиХ икада.

Тужилаштво је најавило да ће наводе оптужбе доказивати позивањем 340 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више стотина доказних материјала.

Извор: Фактор

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Горбацов

11.11.2018 17:39

Пола набројаних криминалаца заступају три најпокваренија сарајевска адвоката, Сенад Крехо, Омар Мехмедбасиц и Русмир Каркин, тако да од свега нема ниста, циста фарса , а кад изадју опет по старом настављају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кокошар

12.11.2018 06:52

Ово су лопов кокошари у односу на државне криминалце на власти који сваки дан покраду милионе, а на годишњем нивоу у РС око 1/3 буџета. Зато овим кокошарима треба узети олакшавајућу околност јер да су на власти могли су накрасти као режимлије.

Name

механичар

12.11.2018 06:55

Треба им дати механичарску радњу па да раде принудно за државу/Додика све док одраде казну и ето добра мајстора.

Name

ре кокосар

12.11.2018 13:27

Можда и јесу кокошари али они су својим кокошарењем многе обичне људе завили у црно. Мој пријатељ и сада отплаћује кредит који је подигао за половну шкоду фабију. Ни годину дана је није возио а сад мора још 4 године да отплаћује кредит за ауто којег нема. Осим затворске казне за кривично дјело "крађа" осудио бих их и на новчану казну за надокнаду материјалне штете сваком власнику, нанесену душевну бол као и све трошкове које је тај оштећени имао због те крађе. Уз затезне камате, наравно. Ако осуђеник нема пара да сваком оштећеном намири штету, онда заплијенити сву имовину и принудни рад на имањима свих оштећених до намирења штете.

Name

Нострадамус

11.11.2018 18:06

Сто се муците полицијо све це то суд да ослободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.11.2018 06:35

А против неких врло познатих није ни подигнута оптузница. Нема доказа...

Name

Босанацц

11.11.2018 18:30

Украду стотине хиљада појединацно вриједности добију 5 година и изајдју за 2 ,е то је закон фујјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска дрзава

11.11.2018 19:06

Описано у дневно. ба скандал тресе МуП КС. Имамо све могуце врсте мафије које фингирају све и сваста. Градјани уопсте нису безбједни.Нема правне дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То су радници Прави

11.11.2018 19:08

Пустите људе на миру. Јебес лимове. Ови су покрали цијелу дрзаву и све ресурсе и јос се кредитима задузили да нам покољења морају врацати и дуговати . Мало.их стисните да не краду висе..и ајде озбиљније порадите на институцијама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.11.2018 12:43

Како их није срамота, покрасти скупоцјене аутомобиле?! У сиромасној, похараној земљи уздуз и попријеко!

Name

мостарац

12.11.2018 13:30

За те "лимове" је неко радио добар дио свог времена.

Name

Бане

11.11.2018 19:08

Овдје у БиХ се све зна, али нема политичке воље да се бар та мафија ријеши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

11.11.2018 19:30

Јесу ли они убили полицајце, ако нису, имали сте када давно бавити се са њима,по закону а не на монструозан нацин сада када треба да сте вец пронасли убице.

ОДГОВОРИТЕ