УЕФА би опет да мијења Лигу шампиона!

Мечеви викендом, првенства уторком и средом! Велики неће. . . Бар засад!

Фудбал 12.11.2018 | 22:00
УЕФА би опет да мијења Лигу шампиона!
После две деценије „закуцаног“ термина, уторком и средом од 20.45, УЕФА је од ове сезоне померила сатницу мечева Лиге шампиона на 18.55 (два меча) и 21.00 (преосталих шест у дану), а за наредну жели још новитета који би тотално могли да промене слику најквалтетнијег континенталног клупског такмичења. Реч је о намери да се мечеви елитног купа играју викендом, а да се утакмице државних првенстава пребаце у радну седмицу.

Идеја УЕФА родила се као један од одговора челницима моћних клубова који прете напуштањем те организације и оснивањем затворене Суперлиге, из које не би могло да се испадне, а која би доносила далеко више новца него садашњи систем такмичења, из простог разлога што не би било „малих“, па би сав колач, по принципу „пара на пару иде“, остао великанима. У Ниону су озбиљно схватили претње Реала, Барселоне, Бајерна, Милана, Манчестера и осталих, те сматрају да ће их одоборвољити уколико атрактивније такмичење пребаце на суботу и недељу. Једноставно, тад је више навијача слободно, проток људи, самим тим и новца је већи, зараде од улазница, ТВ права, реклама би порасле, па би, рачуна УЕФА, највећи клубови имали разлога да између себе у Лиги шампиона играју у данима викенда. Као што је, на пример, већ у случај у рукомету, а и кошаркашка Евролига се полако приближава том концепту...

Али...

Велики клубови, свесни да се око њих све врти, не желе ни да размотре предлог. Ас уверава да је УЕФА тражила да се изјасне шта о њему мисле представници четири најквалитетније лиге Европе (Пирмера, Премијер лига, Серија А и Бундеслига), а њихов одговор био је – НЕ. Представници поменутих такмичења - подсетићемо да по новом формату они дају 16 од 32 учесника групен фазе – потписали су споразум којим одбијају да играју мечеве Лиге шампиона викендом. Што се може тумачити или инаћењем или наставком рата с УЕФА, односно истрајношћу у намери да се оснује Суперлига која би им вишеструко погодовала.

Само што УЕФА прати глас ФИФА. А Ђани Инфантино је био јасан у поруци да ће свим фудбалерима који буду заиграли у евентуалној Суперлиги богатих аутоматски бити забрањено учешће на завршним турнирима светских и европских првенстава.

Неке ствари би могле да буду јасније после конгреса УЕФА у Даблину 3. децембра. Осим предлога да ли ВАР увести одмах у Лигу шампиона или, као што је најављено, на почетку следеће сезоне, на столу ће се наћи и могуће формирање трећег европског клупског такмичења (нека врста оживљавања Купа победника купова), али важније од свега, у ком правцу ће се Лига шампиона кретати у будућности. И хоће ли се њени мечеви стварно пребвацити за викенд?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар