Сто година од завршетка Великог рата

Централна свечаност којом је свет обележио век од окончања Првог светског рата одржана је у Паризу испред Тријумфалне капије. Свечаности је присуствовало више од 80 државника, како из земаља победница тако и оних које су поражене у Великом рату. Лекција не може бити "један народ против других" – та поука нас обавезује да мислимо о будућости, рекао је француски председник Емануел Макрон у обраћању званицама.

Свијет 11.11.2018 | 12:38
Сто година од завршетка Великог рата
Французи су се борили за своју отаџбину и слободу, доживели су пакао који нико не може да замисли, а њихова је патња саградила Француску, рекао је Макрон у обраћању.



Подсетио је да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао војнике, којој год војсци да су припадали.

Победници и побеђени су дуго били у истој жалости, истакао је француски председник и поручио да лекција не може бити "један народ против других" - та поука нас обавезује да мислимо о будућности и суштинским стварима.



Упозорио је да се данас јављају "демони из прошлости" спремни да поново сеју хаос и смрт, а историја понекад прети да ће наставити својим трагичним токовима.

"Морамо афирмисати одговорност да деци пренесемо свет о којима су претходне генерације сањале", поручио је Макрон и нагласио да је мир врховна вредност јер се зна која је цена да се одбрани.

Навео је да је у рату погинуло 10 милиона војника, милиони цивила, а милијарду пројектила је испаљено само на Француску.

Церемонија обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата почела је испред Тријумфалне капије читањем писама војника који су учествовали у рату.



Писма која су написана пре сто година читало је осам тинејџера.

"Драги моји родитељи, данас је било предивно. Добили смо вести о примирју јутрос у 9.30. Имао сам 10 минута да се припремим за велику параду на тргу у Монсу... Улице су биле препуне цивила који су скакали од среће бацајући цвеће... Трг и улице били су у најразличитијим бојама", наводи се у писму официра британске краљевске коњичке артиљерије.

"Драги мој Пјер, док ти ово пишем, ти тамо далеко у шумама Алзаса сазнајеш невероватне вести! Овде се чује на све стране. Болесна сам од среће, не могу да пишем... Не могу да ти опишем осећај невероватне радости на овај први дан примирја", навела је Францускиња Дениз Брије у писму веренику Пјеру Фору.

Централној церемонији је присуствало више од 80 шефова држава и влада земаља учесница рата, али и високи представници УН и европских институција.



Међу учесницима, између осталих су били председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин.

Осим земаља победница у Првом светском рату, обележавању су присуствовали и представници поражених земаља, попут Немачке коју је представљала канцеларка Ангела Меркел.

Србију је на церемонији представљао председник Александар Вучић.

У оквиру обележавања годишњице, најављено је прво заседање Париског мировног форума.

Форум се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

Србија је у рату дала велики допринос, који је био залог да се направи Краљевина СХС, а Београд је постао нова престоница, подсетио је Слободан Ђукић, професор Војне историје на Војној академији.

Први светски рат је познат као рат у рововима. Једна од чувених битака водила се у првим месецима рата 1914. на територији Србије у кругу од 200 километара, када се очекивала капитулација српске војске.

Колубарска битка била је једна од три маневарске битке у Првом светском рату.

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, указао је да је Солунски фронт и избацивање бугарске војске почетак краја рата и да то признају немачки генерали.

"Париз ће бити значајан и добро је да смо ми тамо, јер ми смо победница Првог светског рата, ми треба да будемо тамо, наша застава треба да буде тамо", сматра Лазански.

Велики рат званично је завршен потписивањем Версајског уговора 28. јуна 1919. године. Најзначаније одлуке донела је "велика четворка" Вудро Вилсон, Жорж Клемансо, Виторио Орландо и Дејвид Лојд Џорџ.

Процењује се да је мобилисано око 60 милиона људи. На рушевинама три царства настао је нови светски поредак.

(РТС)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

славољуб

11.11.2018 08:47

Најјаце је сто иде Бакир Изетбеговиц. Иде, а у Сарајеву Гаврила Принципа називају терористом. Смијесан став, а богами и трагицан од стране Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

11.11.2018 10:19

Видиш да се овдје окупља свака сића (и побједници и поражени) па може и Бакир.

Name

Ре Славољуб

11.11.2018 14:25

Гаврило није терориста вец збуњени средњосколац којега су политицари који су заговарали велику Србију искористили за остваривање својих циљева.Срби су ради тога платили високу цијену у првом,а и у другом свјетском рату и јос увијек плацају.У Сарајеву не називају Гаврила сви терористом.Доста људи он не занима,а један одредјени број је довољно паметан да оно сто се догодило стави у историјску перспективу.Углавном оно сто је Гаврило урадило је костало зивота 2-3 милиона Срба.

Name

ЉУБОСЛАВ

11.11.2018 15:52

ГАВРИЛО ПРИНЦИП ЈЕ ПРИПАДАО СРПСКОЈ ТАЈНОЈ СЛУЗБИ НИЈЕ ТИ ЦУДНО МЕРКЕЛ ОРБАН ОНАЈ АУСТРИЈАНАЦ МРЗЊА ЦОВЈЕКА ПРАВИ ГЛУПИМ И ПРИМИТИВНИМ

Name

Дамир

11.11.2018 09:30

Бас ме занима кад додик буде представљао Босну и Херцеговину као државу како ће да буде који ће скандал да направи има Одма да нам укину признавање као држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрински Вук

11.11.2018 10:43

Ма све доказани непријатељи Срба на прослави,Хашим Змија,Бакир,Колинда сто је вец најбоље 2.СВ.Рат показао,не знам ста је ово.Требамо се питати засто смо дали тако велике жртве,јел мозда Никола Пашић знао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

11.11.2018 11:50

Ми смо глуп народ који је и од пријатеља направио непријатеље.Никола Пасиц је знао,али га је болила брига за прекодринском "брацом" као и за властитим народом.

Name

Азем

11.11.2018 12:42

Зао ми је да морам констатовати да вецина коментатора није схватила смисао данасње церемоније у Паризу. Не слави се побједа него мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Азема

11.11.2018 13:33

Па ајде ти нам објасни, пошто нама није јасно!

Name

децко

11.11.2018 15:17

Славе крај првог, а треци само сто није!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе, хе

11.11.2018 17:06

ИИИ је поцео 80 и неке нападом на Ирак...........рат је свеопста пљацка..ева нас пљацкају и дан-данас.

Name

Ник Слотер

11.11.2018 15:49

Ста Паризу тразе Бакир,Колинда,Таци.Они су поразени у првом св.рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ник

11.11.2018 16:46

Поражени су у Првом и у Другом рату, али су сад испали побједници, а ми губитници!

Name

хе,хе

11.11.2018 17:31

Само потврда да су дио офф-схоре коалиције.

Name

хе,хе

11.11.2018 17:03

Нема Гадафија, али имају његове милијарде. Јос да сте обиљезили и то сто ратујете и дан-данас, мафијаси-политицари сви до једног.

ОДГОВОРИТЕ