БЛ - ДЕР КЛАСИКЕР: Бајерн "извисио" у Дортмунду!

Борусија је опет она стара – Бајерн нокаутиран у Дортмунду! Фудбалери Борусије савладали су у Дортмунду минхенски Бајерн у спектакуларном "Дер класикеру" – 3:2.  Баварци су два пута водили у Дортмунду, али су на крају остали без иједног бода у највећем дербију њемачког фудбала, "Дер Класикеру" - 3:2 (0:1).  Крај диктатуре! Дортмунд и Ројс владају Бундеслигом, Бајерн Алкасерован! Сјајан Класикер и велики тријумф Борусије над мрским ривалом - 3:2.

Фудбал 10.11.2018 | 23:20
БЛ - ДЕР КЛАСИКЕР: Бајерн "извисио" у Дортмунду!
Борусија коначно делује као тим који је способан да се носи са Бајерном и у сјајној је серији од почетка сезоне у којој нема пораз у домаћем такмичењу након 11 кола.

Утакмица на "Сигнал Идуна парку" потврдила је да, после неколико година Борусија опет може да парира највећем ривалу, иако је Бајерн дошао до предности нешто пре истека пола сата. Одличну акцију и центаршут Џошуе Кимиха са десне стране искористио је Роберт Левандовски који је главом донео предност Баварцима. 

Рибери је пропустио још једну прилику до полувремена, да би други део игре потпуно припао домаћину – у 48. минуту Марко Ројс је изнудио пенал после старта голмана Мануела Нојера и реализовао га за изједначење, али када је неколико минута касније Левандовски постигао други поготак, чинило се да је Борусија сломљена. 

Пољски нападач је крунисао још једну асистенцију Кимиха након додавања петом Гнабрија и необичне ситуације у којој није било офсајда.

Међутим, играчи у жутим дресовима нису желели да се предају и ношени феноменалним Ројсом стигли до преокрета у наставку. 

Немачки нападач је у 67. фантастично ухватио лопту из прве на додавање Лукаса Пишчека, да би само седам минута покренуо контранапад који је идеално завршио Пако Алкасер. 

Некадашњи нападач Валенсије и Барселоне избегао је офсајд замку, побегао чуварима, а онда рутински "боцнуо" Нојера за одушевљење у копу. 

Екипа Лусијана Фавра до краја утакмице успела је да одбрани тријумф највише захваљујући невероватној одлуци линијског судије у последњем минуту надокнаде. У 95. минуту Левандовски је комплетирао хет-трик поготком петом (поново на додавање Кимиха), али је помоћних подигао заставицу и донео исправну одлуку јер се Роберт налазио у недозвољеној позицији. 

Овим успехом Борусија је учврстила на првој позицији са 27 бодова, четири више од имењака из Менхенгладбаха, као и седам више од чете Ника Ковача којем се све више дрма тренерска позиција.

Крај Бајернове диктатуре! Немачки фудбал има од вечерас нове краљеве, фудбалере Борусије из Дортмунда који су великим тријумфом у Класикеру над Баварцима од 3:2 показали да је ово та сезона у којој се чувена "салатара" враћа на Вестфален.

Надмашили су пулени Лусијана Фавра шестоструког узастопног шампиона, на брзину и велико срце успели да му спакују три гола у другом полувремену и обрадују препуни стадион и чувени Жути зид.

Била је то фантастична партија капитена и талисмана Марка Ројса, двоструког стрелца (један с пенала), али са посебним печатом невероватног Пака Алкасера, којем је било довољно 15 минута на терену да као џокер одлучи овај меч и разгали домаћу публику. У транс је пао Вестфален у 74. минуту. 

Нико Ковач и Бајерн су уложили невероватан напор, али ни два гола Роберта Левандовског нису им помогла да непоражени напусте Дортмунд. Борусија је била боља у већем делу утакмице, али и поред тога мајсторски центаршут Гнабрија Пољак је лепим ударцем главом спровео у мрежу у 26. минуту.

Домаћин није имао много шанси у првом делу, а ону најбољу на почетку утакмице протраћио је Ројс, тачније Нојер му је мајсторски одбранио шут у ситуацији један на један. Друго полувреме донело је нову Борусију, а само једна измена и улазак Махмуда Дауда уместо Јулијана Вајглаоживели су игру на средини терена Милионера.

Наставак је почео прекршајем Нојера над Ројсом за најстрожу казну, а капитен Борусије је у 49. рутинским ударцем поравнао на 1:1.

Ипак, упорни Бајерн је само три минута касније стигао до новог вођства и опет захваљујући Левандовском. Овог пута Кимих му је наместио погодак и ућуткао 80.000 душа. Био је то аларм за домаћег тренера да посегне за својим најјачим адутом, а улазак Алкасера у 59. испоставио се као кључ великог преокрета.

Најпре је у 67. играч утакмице Марко Ројс десницом на пас Пишчека мајсторски изненадио Нојера, а после њега уследио је и коначни нокаут у шпанском стилу.

Сјајна лопта Витсела иза леђа одбране Бавараца, спринт Шпанца и рутинско пребацивање Нојера за екстазу на Вестфалену. Тражили су Баварци офсајд, али је ситуација била чиста, што је потврђено и из ВАР собе у Келну.

Очајни Бајерн је кренуо после тога по још један погодак и макар бод, али није имао снаге. Борусија се зналачки одбранила, имала и мало среће пошто је Левандовском поништен погодак за 3:3 у надокнади на пас Кимиха (исправно, био је чист офсјад), па Бајерн заостаје сада за лидером из Дортмунда чак седам бодова на табели.

Оно што треба посебно да брине Ника Ковача је игра одбране, а ни Никлас Зиле није успео да заустави тамо где је дувала промаја усред очајне игре Боатенга и Хумелса. Иронично, Бајерн је коначно нападачки одиграо вечерас једну од најбољих утакмица у сезони и то му опет није било довољно за тријумф. 

Борусија је била фантастична. Мудра, отресита и полетна, а стварно импресивно делује њена контра када се у напад устреме Ројс, Санчо, Алкасер, Витсел и остали. Шампионски напад шампионског тима.

Уочи највећег дербија њемачког фудбала, 99. "Дер Класикера" по реду, Баварци су заостајали четири бода за "милионерима", али што је још важније, не пружају ни изблиза добре партије које очекује армија њихових навијача, због чега се озбиљно "дрма" клупа Нику Ковачу.

Чак се, наводно, добар дио свлачионице на челу са Томасом Милером побунио и "бојкотује" хрватског тренера, али све би то било заборављено да је Бајерн славио у суботњем "Дер Класикеру" у 11. колу Бундеслиге.

Али, "милионери" су успјели да савладају великог ривала и побјегну на огромних СЕДАМ бодова разлике, и то послије преокрета!

ДОРТМУНД - БАЈЕРН 3:2 (0:1)

Бајерн је у суботу два пута водио погоцима Роберта Левандовског, оба пута је предност анулирао капитен Борусије Марко Ројс, да би "резервиста" Пако Алкасера послије савршене контре осигурао побједу Дортмунда, прву у "Дер Класикеру" послије пуне двије године.

Ко је крив за чудно посртање, питају се навијачи Бајерна, али и руководство минхенског тима на челу са Карл - Хајнцом Руменигеом и Улијем Хенесом с обзиром да је претходни пут Борусија примила "шестицу" на "Алијанц Арени" и да су Баварци са 44 тријумфа много успјешнији од Дортмунда (25) уз 29 ремија.

У првом дијелу, гости су боље стајали на терену и пресингом спријечили екипу Лусијана Фавра да заигра своју препознатљиву лепршаву и ефикасну игру, коју су демонстрирали у наставку утакмице.

Ипак, "милионери" су први запријетили након грешке Марка Хумелса и то преко Марка Ројса у 10. минуту, али је у ситуацији "један на један" као побједник изишао голман Бавараца Мануел Нојер.

Нојер је спасио гол и у 14. минуту након продора Џејкоба Бруха Ларсена, пресјекавши лопту испред Џејдона Санча, који је био у "мат" позицији.

Три минута касније француски ветеран у дресу Бајерна Франк РИбери је упропастио одличну шансу за вођство, али су Баварци ипак повели у 26. минуту.

Серж Гнабри је сјајно прошао по десној страни и центрирао на петерац, а тамо је Роберт Левандовски само урадио "наклон" - 0:1. БИо је то седми овосезонски погодак Пољака, али се из поштовања према бившем клубу, није превише радовао.

И послије вођства су гости из Минхена наставили да доминирају, па је послије гужве у казненом простору Рибери натрчао на одбијену лопту, али је одлично интервенисао голман Дортмунда Марвин Хиц.

У самом финишу првог дијела, прилику да из слободног ударца угрози Нојера имао је Ројс, али се у два наврата није прославио, па су Баварци на одмор отишли са минималном предношћу.

Већ почетком другог полувремена, Марко Ројс је направио дар-мар у казненом простору, па је оборен од стране голмана Бајерна, а судија Мануел Графе није имао дилему - пенал.

Капитен "милионера" је био неумољив не маривши за неписано фудбалско правило - 1:1.

Баварци су експресно узвратили и поново стигли до предности у 53. минуту послије сјајне акције у којој је два кључна потеза повукао Серж Гнабри одигравши дупли пас и "штиклу" са Јошуом Химиком, који је у петерцу пронашао Левандовског за нови "наклон" - 1:2.

Оба тима су потом имала своје прилике, Дортмунд да стигне до изједначења, а Бајерн да "преломи" утакмицу, али ни Ројс у неколико наврата, нити Левандовски нису успјели да добре прилике претворе у поготке.

До 67. минута и продора по десној страни Лукаша Пишчека, који је центрирао, а у пуном трку "волеј" ухватио Ројс погодивши доњи лијеви угао за ново изједначење - 2:2.

Прије изједначења, тренер "милионера" Лусијен Фавр је извео Марија Гецеа из игре, а у "ватру" гурнуо шпанског нападача Пака Алкансера, који му се "одужио" у 74. минуту.

Сјајно је избјегао офсајд и истрчао контру, да би потом рутински завршио акцију за потпуни преокрет на "Вестфалену" - 3:2.

До краја су гости пробали да стигну барем до једног бода, чак су у 95. минуту затресли мрежу и то "штиклом" Левандовског, али је пољски голгетер био у недозвољеној позицији и бодови су остали у Дортмунду!

Заслужено.

БУНДЕСЛИГА - 11. КОЛО:

Хофенхајм - Аугзбург 2:1 (0:0)
/Крамарић 65, Нелсон 83 - Финбогасон 70/

Вердер - Борусија Менхенгладбах 1:3 (0:1)
/Сахин 58 - Плеа 39, 48, 52/

Фрајбург - Мајнц 1:3 (0:2)
/Салаи 72 - Гбамин 6, Матета 18, Онисиво 75/

Фортуна - Херта 4:1 (0:0)
/Усами 50, Хенингс 63, Раман 84, 90+2 - Зелке 88/

Нирнберг - Штутгарт 0:2 (0:0)
/Баумгартл 68, Томи 82/

Борусија Дортмунд - Бајерн Минхен 3:2 (0:1)
/Ројс 49 пен, 67, Алкасер 73 - Левандовски 26, 52/

у недјељу

РБ Лајпциг - Бајер Леверкузен (15.30)
Ајнтрахт - Шалке (18.00)

одиграно у петак

Хановер - Волфсбург 2:1 (1:0)
/Мајна 31, Бебу 62 пен - Вегхорст 82 пен/

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд 27, Борусија Менхенгладбах 23, Бајерн Минхен 20, РБ Лајпциг 19 (-1), Хофенхајм 19, Ајнтрахт 17 (-1), Вердер 17, Херта 16, Мајнц 15, Аугзбург 13, Фрајбург 13, Волфсбург 12, Бајер Леверкузен 11 (-1), Шалке 10 (-1), Нирнберг 10, Хановер 9, Фортуна 8, Штутгарт 8.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар