Хапшење у Скопју због прања новца

Јордан Орце Камчев, по Форбесу, најбогатији Македонац, ухапшен је у петак на почетку истраге у предмету „Имеприја“ Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) у Скопљу, повезаног са кривичним делима прање пара, злоупотребе службених овлашћења, повлашћивања повјериоцима.

Регион 09.11.2018 | 22:02
Хапшење у Скопју због прања новца
У Скопљу је објављено да је у истрази послије упада у све објекте компанија у власништву Камчева, ухапшено пет лица, међу којима и његов пословни партнер Цветан Панделески. Екипе СЈО, уз асистенцију оперативаца одјељења за сузбијање организованог криминала и корупције МУП-а "на терену" су од 6 часова када је почео претрес у компанији „Орка холдинг“ у Скопљу.

Послије предистражног поступка СЈО, када је 29. августа, био саслушан и Камчев, како је објављено, отворена је нова истрага под кодним називом „Империја“ против Камчева, али и бившег шефа тајне полиције МУП-а Македоније и блиског рођака бившег премијера Николе Груевског - Саше Мијалкова, Ненада Јосифовића, Цветана Панделеског, Ратке Куноске Камчеве, Христине Камчеве Стојческе, Зорице Арсовске, Лиљане Гајдовске, Владислава Стајковића, Тодора Мирчевског, Дејана Јанева, Ванча Мијалчева и Јованчета Тасковског, због постојања основане сумње за почињена кривична дјела “злочиначког удруживања”.

“Оштећење или повлашћивање повјериоцима, злоупотреба службеног положаја и овлашћења, преваре и прање новца и других приноса из кажњивог дјела. Током предистражног поступка, предузимањем различитих истражних радњи, као и примјеном посебних истражних мјера, обезбијеђено је довољно доказа из којих је произашла основана сумња да су у периоду од 2002. до 2013. године осумњичени починили кривична дјела која им се стављају на терет лично и преко правних лица која су била или су у њиховом власништву”, наводи се у саопштењу СЈО.

Прецизирано је да је у петак СЈО у сарадњи са МУП, изввршило 12 претреса и да је слободе лишено петоро осумњичених лица, који су изведени пред судију...

Проширење истраге

Из СЈО је најављено да се „ускоро очекује проширење истраге према новим лицима и за нова кривична дјела, а у правцу обезбјеђења имовинско-правних захтјева од оштећених и обезбјеђења предмета који потичу из кривичних дјела па ће бити затражене и мјјере за привремено обезбеђење имовине“.

Имовина

Јордан Орце Камчев према раније објављеним подацима, власник је и акционар у бројним фирмама у Македонији. До скора је посједовао акције у скопској болници Аџибадем Сестина, мљекари "Здравје Радово", Хотелу Мериот у Скопљу, Грађевинској компанији "Бетон Штип", (ангажованој на изградњи објеката мега пројекта за антиквизацију главног града Македоније "Скопље 2014"), Стопанске банке Битољ...

У власништву Камчева била је и крахирана форма Медиа принт Македонија (МПМ), између осталог дистрибутер и штампе из Србије (и издања Компаније „Новости“), којом је руководио Срђан Керим, и чије је пословање такође предмет истраге СЈО због незаконитих донација кампање ВМРО ДПМНЕ на локалним изворима 2013.

(Новости.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нострадамус

09.11.2018 21:09

Хоце ли нам и Македонија бити Запад еј моја Републико Српска или ако неко хоце да казе БиХ

ОДГОВОРИТЕ