Хиљаде грађана хоће у Словенију

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ на рад у иностранство ове године из БиХ је отишло 10. 913 особа. Од овог броја 10. 090 грађана је отишло у Словенију, а 823 радника су добила посао у Њемачкој. Подаци Министарства унутрашњих послова Словеније говоре да је дозволу за боравак у овој земљи 2018. године добило 28. 599 држављана БиХ.

Босна и Херцеговина 09.11.2018 | 11:58
Хиљаде грађана хоће у Словенију
Од броја дозвола издатих бх. држављанима (52.475), од јануара до октобра 2018. године, 2.193 дозволе су за стални, а 26.406 за привремени боравак. Највише дозвола издато је у октобру.

БиХ је по броју издатих дозвола далеко испред земаља региона, попут Црне Горе чији су држављани добили 285 боравишних дозвола, Македоније с 3.740 боравишних дозвола те Србије и Косова са с 8.942, односно 6.364 боравишне дозволе.

Подаци се односе на држављане БиХ који су захтјеве за боравишне дозволе предавали не само у Амбасади Словеније у БиХ, већ и у словенским амбасадама у другим земљама, као и на број захтјева које су у име радника лично предали послодавци у Словенији.

У том броју у табели урачунати су и подаци о дозволама за боравак и рад које се продужавају у Републици Словенији на годишњем нивоу.

Збир издатих дозвола за боравак и рад у табели не представља само боравишне дозволе због запослења, већ и боравишне дозволе из других разлога одређених у Закону о странцима Републике Словеније, као што су спајање породице, студиј, плава карта, други оправдани разлози и сично.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ наводе да је у Словенију отишло 23 одсто возача, исто толико вариоца, 7 одсто зидара, те у мањем постотку остале професије углавном везане за грађевинску индустрију, као што су електроизолатери, хидроизолатери, електромонтери, хидромонтери, армирачи, фасадери и слично. Радници који су отишли у Њемачку добили су посао као његоватељи.

"За све ове професије постоје вишкови на евиденцијама завода и служби запошљавања у БиХ", наводе из Агенције.

Што се тиче услова рада, Агенција за рад и запошљавање БиХ повремено контролише послодавце који запошљавају бх. раднике, те обилазе раднике како би се увјерили да ли се споразуми према којима су запослени поштују.

"Ми не можемо упоређивати услове рада у иностранству и на домаћем тржишту рада, већ само контролисати да ли се одредбе споразума поштују. До сада није било случајева преваре за посредовања која су ишла путем Агенције за рад и запошљавање БиХ, а радници су задовољни условима рада, прије свега платама", наводе из Агенције.

Из Федералног завода за запошљавање истичу да је евидентно да у посљедње вријеме на структуру расположиве радне снаге у БиХ утиче и изражена миграција у иностранство, нарочито младих и стручних кадрова. Посебно се то односи на занимања из области информационих технологија, грађевинарства, машинства те медицине.

"Уколико се тај тренд настави, на тржишту рада у ФБиХ би могло доћи до апсурдне ситуације: да се на евиденцији незапослених и даље налази велики број особа, али да домаћи послодавци имају велике проблеме да пронађу одговарајућу радну снагу јер особе које се налазе на евиденцији незапослених не посједују потребне вјештине и знање", истичу из Федералног завода за запошљавање.

Додају да у овом контексту треба имати на уму да близу 30 одсто особа које се налазе на евиденцији незапослених у ФБиХ немају никакве квалификације.

"Ако у свему овоме постоји нешто позитивно онда је то чињеница да квалификовани радници на домаћем тржишту добијају све више на цијени и у позицији су да бирају послове те да буду адекватније плаћени него је то раније био случај", наглашавају из Завода.

Да би овај проблем био што мање изражен, додају, потребно је реформисати образовну политику коју би требало апсолутно прилагодити потребама тржишта рада, иначе ће се наставити продукција кадрова за евиденцију незапослених, а не за тржиште рада.

(Клиx)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Таксират

09.11.2018 11:05

Егзодизам (оцигледно не ‘катаклизма комунизма’ по некима, прије ‘катаклизма без комунизма’) Оцигледано је да власт РС (и сире) ради по утабаној стази новог модела одрзавања (монархистицког) система. У РС је на првом мјесту у пракси на ‘најбољи’ могуци нацин примијењен прије скоро 40 година пласирани нови примитивизам (“језик к’о у краве реп”)(*). Некада вук у јагњецој кози сада врло слободно и отворено дере козу и једе редом јагњад и овце унутар границе. Људи способни за рад, који висе не могу поднијети терор и/или опстати а оцигледно немају се циме супротставити, као сто је познато масовно иду изван границе трбухом за крухом, сто изгледа и јесте циљ власти која сада трља рукама. Засто? Зато сто је такореци једним ударцем поклопила висе муха. Има мало или нимало отпора унутар граница и уз то се добија искривљена слика (не)запослености, мозда и БНД. Са друге стране долази све висе свјезег новца у дрзаву, од здраве, младе, продуктивне и струцне радне снаге, циме се затварају уста преосталих и индиректно одрзава дјеловање болесног система. Привреде такореци нема, али су поред бирократског апарата у функцији нузне дјелатности као сколство/образовање, болесно здравство, Радио и ТВ (хљеба тј. музике и игара), услуге, наравно трговина у свим могуцим облицима и не заборавимо цијењено банкарство. Гледајуци на дузи рок - ако таква вјестацка творевина опстане на све вецој промаји у БиХ и уопсте код других на Балкану - просто се намеце јос једна предност. Фиксна издвајања за пензионере (која се уосталом досљедно покривају кредитом) це се стално смањивати јер це наравно бити све мање корисника, док дијаспора, овако или онако, такореци никада неце доци у обзир за издрзавање. Ако се ико и врати, имат це само своју, опет девизну, појацу пензију. И тако у недоглед. Све сама љепота. Сто је лијеп овај свијет. Просто да вриснес од среце! (*) Посудјено од Марка Шелића - Марчела: "Треба нам нова, прецизнија реч да опише онога ко је ноторно неотесан, бахат, модерно примитиван, оперисан од сваког идеолошког и културолошког морала, сав уроњен у кич /и музицко органско народњаство (негдасњи новокомпоновани нарадњаци), доп.аут./, у плитко и на сваки замислив начин бедно и глупо, оран да шири некултуру зарад личног богаћења, и приде потпуно непостиђен свим тим. Зато ‘сељачина’ није срећно скована реч, јер може да зазвучи као алудирање на човека са села и да тако почини неправду гомили красних људи. Изузетно болна спознаја: припадаш нацији која живи од митова и истина о славној прошлости, док је у садашњици накрцана кукавичлуком и бескичмењацима. Величанствени преци о којима причамо вероватно би нас пљунули из све снаге. Херојска нација која не сме ни да писне, камоли да свргне тиранина.”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор свима

09.11.2018 12:59

Под број један податак да је у Њемацку отисло око 900 радника је лаз. Под број два само нека иду јер овдје зивите пристојно и нормално. Под број три не знам засто неке насе агенције уопсте износе било какве податке кад ти податци уопсте нису тацни. Сви коментари су сувисни јер то јос увијек није допрло до мозгова одговорних нити це се иста примјетио док су ову криминалци на власт. Ја цу се својски трудити да сто мање тросим новца када идем доле (јер сам засада принудјен да идем) а исто тако цу се својски трудити да и остале убједјујем да сто мање новца саљу и тросе. Искрено бити цу један од сретнијих људи када та творевина дозивис финансијски колапс. Мозда тек тада тај глупави народ схвати за кога је гласао јер тренутно комплетна дрзава зиви само захваљујуци дијаспори.

Name

Коико је изгубило радну и боравнишну дозволу?

09.11.2018 14:05

Што не кажу колико је људи изгубило радну и боравишну дозволу у Словенији? Не остаје се тамо баш тако дуго, неколико мјесеци а сретници неколико година и дуже.

Name

Одговор оном који мисли да зна колико је остало без визе

09.11.2018 16:12

Засто не казес колико је људи остало без визе кад оцигледно ти знас. Да ти појасним људи који не знају радити или неце да Раде остану без посла и визе. У неким слуцајевима је и Фирма крва. А за твоју информацију након 5 година добија се стална борависна и радна дозвола. У Њемацкој вец након три године уколико имате успјесно полозен интеграциони курс. Дакле не лупетај.

Name

комедија

09.11.2018 11:06

Од дрзаве умјесто да на све нацине гледају како да зауставе егзодус они основали агенцију која помазе егзодус

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.11.2018 13:06

Па зашто да не?

Name

поп

09.11.2018 11:08

Тек це сада да иду,олаксице за Њемацку а од Маја са Србијанским пасосом се мозе добити радна дозвола за Словенију на три године,након прве године мозес сам тразити послодавца,и јос ови папци из НДП,СДС сто се продасе овдје висе нема свјетла на вкрају тунела,мрак и само мрак,идите људи само иите ово је дрзава папака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје

09.11.2018 12:47

Гдје си ти прочитао да ће се са србијанским пасошем моћи добити дозвола на три године у Словенији

Name

страшно

09.11.2018 11:32

Старе државе ЕУ са новом чланицом Словенијом су живот и рај за биједу БиХ због криминалцима на власти у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смисао живота је вани

09.11.2018 11:39

У питању је масовна миграција људи из БиХ преко Словеније, даље на запад. Народ нема од чега живјети, додијале су мизерне плате, преживљавање, сиромаштво, неправде, беззакоње, мобинг на послу, корупција гдје год мрднеш, криминалне радње, све под паролом србовања, заједничког националног интереса. Отићи ће сви млади и старији у снази да раде, овде је живот изгубио сваки смисао и било какву будућу перспективу, изузев богаташима... Коначно, можда је и ово дио неког пројекта, плаћен од тамо неких Сорошеваца или других, није ни важно. Суштна је да народ иде, све бројније и брже, изгледа да је смисао живота далеко одавде, тамо негдје, вани. Тамо нема србовања и свеобухватних националних интереса, ништа то није ни важно, има бар нормалан живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

09.11.2018 11:56

Код нас у РС, ко оће, тај може наћи посао, само што је наша омладина лијена да боли, то се не може описати. Свима који иду, сретан пут и не враћајте се!

Name

Дује

09.11.2018 12:21

Да нормала зивот у ЕУ а не као код нас да ти да радис а плата мизерија у европи ту плату зарадис за пар дана оде и старо и младо ради корумпираних фотјаса

Name

Игор за Раде

09.11.2018 13:00

Па ради врједнице за 500 марака кад ти се ради . Ради два посла за 1000 и остаје ти опет 8 сати да се одморис . Коњу !

Name

Одговор Радету

09.11.2018 20:02

Здраво Раде глупане један . Писем ти из Њемацке. Ако ти мислис да је успјех у зивоту радити за просјецну плату од 400 еур онда ти ради за тај новац .Раде написао сам 400 еура и то морас радити цитав мјесец па и Суботама. Па Раде да ли схватас да са својим знањем овдје у Њемацкој ту просјецну плату ја зарадимо за мање од једног радног дана. Раде говорим својим знањем . То знање о којем ти прицам имао сам и доле па сам Радио цитав мјесец да бин добио ту плату од 400 еура. Сад ти Раде идиоте комплетнии реци да сам лијен. Знаци Раде посто си глуп , то је твоје проблем и не могу утјецати на то да те опаметим , имам само једну молбу. Престани вриједјати вриједну дјецу која морају потразити бољи зивот само зато сто не припадају политицкој опцији Милорада Додика односно нису цланови посраног СНСДа.

Name

Ре Одговор Радету

10.11.2018 09:22

Овдје се ради о исконском а не националном или вјерском поријеклу. Заблуда свих Радета, са нажалост дебелим посљедицама, јесте да су њихове главе типично босанске, ударене, тако да нема одступања иако је у питању очигледан потоп.

Name

Питање

09.11.2018 12:01

Сто неће Срби да иду у братску Русију ? Само у НАТО државе ? А противе се да живе у НАТО држави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За питање

09.11.2018 12:39

На то нецес сигурно добити одговор,Само је 1% срба био у Русији ја Сам је омирисала 1977 године кад би те скинули до гола и све купили ниста нису имали а редови као иза другог свјетског рата.у радњу додје само једна врста ципела или хлаца.4% људи богами а остало пука сиротиње.То се десило у кијеву и москви

Name

Епистахије

09.11.2018 13:27

И новине су им пуне прица како пропада ЕУ, а у Русији све цвјета.

Name

сло

09.11.2018 12:38

Словења моја дезела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаца

09.11.2018 13:34

Ја имам Сло папире и тражим Себи доброг, радног и вредног човјека овим путем!Који су заинтересовани јавите се!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

09.11.2018 14:06

Треба реци истину из овог ентитета народ бјези ста це биједа мора трбухом за крухом

Name

За Ар

09.11.2018 22:33

бјеже из цијеле БиХ, Бихаћ, Цазин... јел ко тамо остао??? Надам се да није исто као и у Бијељини, Шековићима... Бјежите људи и водите дјецу од ових лопова

Name

КОЈЕГ ЛИ АПСУРДА

09.11.2018 14:04

ЗА СВЕ ОВО ШТО ЈЕ ТАКО КАКО ЈЕ, КРИВ ЈЕ НАРОД, ЈЕР БЕЗ ИМАЛО РАЗУМА ДОЗВОЉАВА ДА ЊИМ УПРАВЉАЈУ ЛОПОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

09.11.2018 14:04

Пису ти сви Србијански портали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

09.11.2018 14:27

Цитам ове коментаре само се кука плата мала а у фебруару 2018 у Бањалуци једа плата исплацена 466.000 марака па јели то мало оволики плата нема нидје на западу

Name

Одговор пензионеру

09.11.2018 20:18

Еј пензионер гдје си ти то Био на западу па знас да нема таквих плата. Вјероватно је Приједор нај западнија тацка до које си ти стигао. Узивај у пензије од 300 КМ и немој пуно прицати о западу кад немас појма

Name

БОБА

09.11.2018 16:07

ПА БАЈНИ ЂОКИЋ КАЖЕ УВЈЕК ЈЕ ТО БИЛО.ЈЕСТЕ ГОСПОДИНЕ ЂОКИЋУ АЛИ ОНИ ОДЛАЗЕ ЗБОГ НЕ УРЕЂЕНЕ ДРЖАВЕ ШТО МАЛО О ТОМ НЕ ПРИЧАТЕ А ТО ЗНАЧИ ДА ЈЕ БИРО ЗА ПОДОБНЕ ДА ЈЕ СУД ИСТО ТАКО ДА СЕ ЗАПОШЉАВА ПРЕКО ВЕЗЕ, ДА ЗАКОН НИЈЕ ИСТИ ЗА СВЕ.ХАЈМО МАЛО О ТОМЕ.КО ВАМ ЈЕ ДАО ГЛАС ТАЈ ЈЕ ДЕФИНИТИВНО ЛУД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

09.11.2018 20:09

Из ове земље треба бјежати ко год може,јер овде нормалног живота нема нити ће га бити,док су режимске власти. Они више нити се могу гледати,а ни слушати,досадили су и богу и ђаволу,упропастили су земљу народ довели у бједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиша

14.09.2019 08:48

Идите људи где год хоћете. То је слобода избора. Само не знам зашто сви који су отишли имају потребу да оправдавају свој одлазак и критикују ове што остају. Био сам, видео сам. Далеко им лепа кућа.