Порез тзв.Косова гуши извознике

Зенички "АрцелорМиттал" и "Комерц-мали" из Прњавора могли би бити највећи губитници у најновијем трговинском спору који се отворио на самопроглашеном Косову, с обзиром на то да су у питању два највећа извозника из Босне и Херцеговине на то тржиште.

Босна и Херцеговина 09.11.2018 | 07:44
Порез тзв.Косова гуши извознике
Подсјећамо, Влада самопроглашеног Косова је у уторак донијела одлуку о увођењу пореза од десет одсто на производе из БиХ и Србије, правдајући се заштитом домаће производње.

Званични подаци показују како су шипке од жељеза и топло ваљана жица производи који су у овој години највише извожени, и то у вриједности 27,48 милиона КМ, а да је "АрцелорМиттал" био водећи извозник.

"Тренутно анализирамо одлуку Владе Косова и блиско сарађујемо с властима у БиХ на заштити пословања. У овој фази не можемо дати више коментара", казали су за "Независне" у овој компанији поводом најновијих дешавања на регионалном тржишту.

Из прњаворског предузећа нису жељели да причају на ову тему без директора, а који је јуче, како нам је речено, био на службеном путу. Подсјећамо, власник предузећа "Комерц-мали" је Драго Малиновић, један од најбогатијих људи у БиХ према "Форбесовој" листи.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ кажу како сваки непредвиђени и додатни намет за извознике представља изазов, додајући како трошак од десет одсто многи неће моћи приуштити те ће морати тражити алтернативна рјешења.

"Свако смањење извоза, уколико није компензовано домаћом потрошњом, показује смањење економске активности. Одлука је, у сваком случају, негативна и за БиХ и за регион", рекли су нам у Комори.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, казао је да у овом тренутку не размишљају о контрамјерама Косову и да остављају простор за повлачење такозваних заштитних мјера, које, сматра, нису заштитне, већ практично значе одустајање од Споразума о слободној трговини ЦЕФТА.

Према његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је у сталном дијалогу са Секретаријатом ЦЕФТА у Бриселу, али и са Србијом, која је такође погођена овим мјерама.

На питање који, према његовом мишљењу, могу бити разлози за доношење овакве одлуке, одговорио је да су мотиви прилично неразумљиви.

"Чињеница је да ово није први пут да Косово искаче с оваквим или сличним мјерама и на неки начин проблематизује своју позицију као ЦЕФТА страна, што ће вјероватно озбиљно ескалирати у времену пред нама", казао је Шаровић.

У вези с овом проблематиком огласио се и Бајрам Хасани, бивши косовски министар трговине и индустрије, који је процијенио како додатни порез може трајати само до наредног уторка, а ту процјену, како је поручио, базира на својим досадашњим искуствима у Влади самопроглашеног Косова. 

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар