"Змајеви" бескућници на Мундијалу у Мексику!

Фудбалска репрезентација бескућника Босне и Херцеговине у малом фудбалу од 12. до 19. новембра учествоваће на 7. Свјетском првенству у Мексику.

Фудбал 10.11.2018 | 11:15
"Змајеви" бескућници на Мундијалу у Мексику!
Наступ бх. тима су највећим дијелом помогли репрезентативац БиХ Мухамед Бешић, те градоначелници Добоја и Грачанице Обрен Петровић и Нусрет Хелић.

Пројекат "Малофудбалске репрезентације бескућника БиХ" је социјални пројекат, који користи снагу спорта као основно средство за позитивну промјену и доживљаје за људе с маргине сваког друштва у коме се он реализује, саопштено је из Удружења МФС-ЕММАУС.

Ово удружење из Добој-Истока, као носилац овог пројекта у БиХ, једно је од чланица мреже Хомелесс Wорлд Цуп-а коју чине партнери из 74 земље свијета. Учесници су млади из социјално рањивих и маргинализованих група друштва, међу којима су бескућници, прогнана и расељена лица, дјеца без родитељског старања, корисници смјештени у колективним и избјегличким насељима, као и припадници мањина.

"Већи резултат од такмичарског, што је и крајњи циљ пројекта, су позитивна искуства и доживљаји који су играчима промијенили животе и учинили да се осјећају поносним као репрезентативци и амбасадори своје земље. Једно од правила првенства је да играч може играти само на једном првенству, како би се и на тај начин помогло да корист од овог пројекта осјети и доживи што већи број људи", истичу из Удружења МФС-ЕММАУС.

Ове године на првенству учествује 48 земаља у мушкој и 16 у женској конкуренцији, а од земаља из региона на првенство путује још хрватска репрезентација.

Мексико је био домаћин првенства и 2012. године када је бх. репрезентација имала свој дебитантски наступ с којег се вратила са освојеним шестим мјестом.

"Као и сваке раније године пут репрезентације је био неизвјестан. Радили смо марљиво с нашим играчима, паралелно водећи борбу око прикупљања средстава за пут и рјешавајући папиролошке баријере. У томе смо успјели захваљујући подршци, прије свих амбасадору нашег удружења Мухамеду Бешићу, затим градоначелницима Добоја и Грачанице. Осим њих пројекат су подржали Федерално министарство културе и спорта, опремом Фудбалски савез БиХ, а трошкове пута у амбасаду Мексика у Београд и добијања виза су финансирали млади репрезентативци БиХ Бесим Шербечић и Нардин Мулахусејновић", рекао је координатор пројекта и селектор репрезентације БиХ Елмедин Шкребо.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар