Најмоћнија жена америчке политике

Ненси Пелоси могла би да постане најмоћнија жена америчке политике након побједе демократа у Представничком дому, али ће морати да преговара са онима који, у њеном властитом табору, позивају на обнову.

Свијет 08.11.2018 | 08:51
Најмоћнија жена америчке политике
Шеф већине у Представничком дому Конгреса заправо је трећа особа у држави након предсједника и потпредсједника. Са 78 година, заступница из Сан Франциска има искуство на тој дужности коју је вршила од 2007. до 2010, отежавајући завршетак мандата Џорџа Буша млађег.

Ако постане челницом Представничког дома, демократа Пелоси је обећала пакао Доналду Трампу који ју је назвао у уторак увече још прије него су пребројани сви гласови.

– Демократски Конгрес радиће на рјешењима која нас заокупљују јер свима нам је доста подјела – изјавила је она пред својим присталицама у Вашингтону, најављујући “повратак уставних овлашћења и контраобавјештајних података”.

Будући да Представнички дом гласа за нацрте закона Бијеле куће, Пелоси ће моћи на челу своје већине да блокира републиканске текстове попут нове реформе пореза или изградње “мигрантског зида” на мексичкој граници. 

Још важније, вјероватност поступка за свргавање Доналда Трампа јако се повећава кад демократи буду могли да покрену парламентарне истраге о сумњама у дослух између екипе из Трампове кампање и Русије у предсједничкој кампањи 2016.

Пелоси се противила поступку опозива објашњавајући да би то само мобилизовало присталице предсједника. Али, није искључена промјена става поготово ако посебни тужилац Роберт Малер, који води истрагу о руском уплитању у америчке изборе, представи конкретне доказе о кривици.

Успркос успјеху Демократске странке, њен повратак за кормило није загарантован јер је више десетине демократских кандидата рекло прије избора да ће се противити њеној кандидатури.

Пелоси је рођена 26. март 1940. у Балтимору, у италијанско-америчкој католичкој породици уроњеној у политику. Њен отац и брат били су градоначелници Балтимора. Са дипломом Тринити колеџа у Вашингтону, настањује се са супругом у Сан Франциску. Са 47 година први пут побјеђује на изборима за Представнички дом. Године 2003. постаје шефица демократске мањине.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Приједорцанин

08.11.2018 09:59

Ко мисли да су демократе и републиканци двије разлиците партије тај је наиван. У САД постоји само једна партија са два огранка.Засто у САД није дозвољено оснивање политицких партија.

ОДГОВОРИТЕ