Проблеми, сукоби и напетости у БиХ?!

Однос према Србији и Хрватској и генерално креирање спољне политике БиХ два су највећа изазова пред новим сазивом Предсједништва БиХ.

Босна и Херцеговина 08.11.2018 | 07:24
Проблеми, сукоби и напетости у БиХ?!
Наиме, списак неријешених питања које актуелни сазив Предсједништва БиХ оставља својим насљедницима прилично је дуг. Међу њима су питање неријешене границе са Србијом и Хрватском, мигрантска криза, изградња пељешког моста, сређивање стања у дипломатско-конзуларној мрежи, сачињавање плана војних вежби међу којима је и она спорна на Мањачи, уговор с Исламском заједницом…

Сва су то отворена питања која за вријеме четворогодишњег мандата нису успјели да ријеше Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, а који ће дочекати нову гарнитуру у Предсједништву БиХ.

Границе

Политички аналитичар Пејо Гашпаревић сматра да састав новог сазива, као и начин на који су изабрани, говори о томе да ће то Предсједништво бити испуњено несугласицама.

– Сумњам да ће ријешити питање границе у сљедеће четири године, али не тврдим да је немогуће. Наиме, треба увијек узети у обзир да су изненађења у политици увијек могућа, а ту је и међународни притисак. Ако узмемо примјере из окружења, рецимо Хрватска и Словенија, које су обје чланице ЕУ и НАТО, а имају вишегодишњи неспоразум у вези Пиранског залива, онда је тиме теже очекивати да ће гранични спорови БиХ са сусједима бити ријешени глатко.

У том погледу могу се очекивати међусобни дриблинзи и тужакања и производња нових политичких напетости како у БиХ тако и у региону. Моје информације говоре да ће Хрватска наставити с градњом пељешког моста. Обезбијеђена су средства ЕУ и то говори да тај мост није само хрватски пројекат, него и ЕУ. То онда значи да се Жељко Комшић, који се противи изградњи моста, заправо сукобљава са ЕУ, чиме умањује шансе БиХ да води иоле озбиљнији разговор о чланству у Унији – сматра Гашпаревић.

Аналитичар из Сарајева Жарко Папић, такође, истиче да се списак проблема који чека нови сазив Предсједништва прилично дуг, а да ће међу првима који ће испливати на површину бити питање граница.

– Код озбиљних људи све се то може нормално ријешити, на неки компромисан начин и ништа од тих проблема који чекају Предсједништво БиХ није нерјешиво. Постаће нерјешиви ако те проблеме они почну користити за јачање својих политичких позиција у сопственом националном корпусу. Међутим, вјерујем да ће Милорад Додик бити много прагматичњи него што се то очекује. Волио бих и да Комшић слиједи ту врсту логике, као и да Шефик Џаферовић не производи проблем са треће стране – каже Папић. 

Изборни закон

Он сматра да ће највећи изазов пред БиХ, па тако и Предсједништвом бити проблем Изборног закона и криза која може настати.

– Хрватска чини дипломатску агресију према БиХ по питању измјена Изборног закона, а ко зна шта се иза тог брда још ваља. Бојим се интернационализације изборне кризе у БиХ. Ако Изборни закон буде предмет расправе у високим тијелима ЕУ и ако заврши на Савјету безбједности УН, како се најављује, онда се Пандорина кутија отвара, што би било веома лоше по БиХ – истиче Папић.

Политички аналитичар Есад Бајтал, с друге стране, сматра да је највећи изазов пред властима у БиХ, а тиме и Предсједништвом, рјешавање питања егзистенције грађана БиХ.

– Што бржи рад на путу ка ЕУ и модерном демократском и цивилизованом свијету у ком ћемо моћи да живимо, а да га не тражимо бјежећи одавде, треба да буде приоритет свих нивоа власти. А одавде се бјежи највише од самозваних чувара виталних националних интереса. Ни та препуцавања која су почела између новоизабраних чланова Предсједништва БиХ и прије преузимања мандата нису ништа ново. То је ствар инерције која траје годинама – истиче Бајтал.

Комшићев позив врху Хрватске

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић позвао је јуче предсједницу Хрватске Колинду Грабар-Китаровић и премијера Андреја Пленковића да, након формирања новог сазива Предсједништва БиХ, дођу у званичну посјету Сарајеву како би се на нивоу институција разговарало о свим отвореним питањима између БиХ и Хрватске.

– Будући да предсједница и премијер Хрватске изражавају забринутост стањем у БиХ и да пред међународним говорницама тематизују друштвене и политичке прилике у нашој држави, позивам их да одмах дођу у званичну посјету Сарајеву – навео је Комшић, додајући да је потребно разговарати посебно о граници, повратку имовине БиХ у Хрватској и проблему „Бушког језера“.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Харе

08.11.2018 06:43

Не видим проблем ако сусједне земље неће да ријеше границе значи није до нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2018 07:37

Хоце да ријесе ал на стету БиХ и оних људи који зиве уз границу.. на то Миле и Цовиц пристају бјанко потписати јер ионако зеле распад ове земље.

Name

Ре Ре

08.11.2018 09:01

А шта ти знаш мајке ти о медјународним конвенцијама које регулирају питање граница.Кад стално имаш неки коментар.Не знају ни ова тројица ништа.Зато стари полако.

Name

Комадант Марк

08.11.2018 09:33

Бих је идеална за војне полигоне. Прво ЈНА је изградила ко зна колико подземних објеката и разних других и терен је идеалан за војне вјежбе тако да исељавање треба посматрати у том контексту...

Name

рециклаза

08.11.2018 07:00

Сада це да се БиХ разантно развија у војну базу, након сто се становниство исели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антимигрант

08.11.2018 07:14

Са које стране долазе мигранти? Сигурно се не границимо са турском? Знаци имају само 3 дрзаве, или је Србија или је Хрватска или Црна Гора? Хрватска није, јер немају разлога улазити у БХ јер су вец у ЕУ. Црна Гора мозда понеки. Која преостаје? И засто им је допустено да улазе у БХ? Па могу директно из Србије на Хрватску границу. Неко их и за нецији рацун намјерно саљу у БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре антимигрант

08.11.2018 07:53

Одговор је јасан:граница БиХ је шупља к'о избушено буре, док је Хрватска с јаким полицијским снагама и савременом опремом зачепила све рупе на својој граници.

Name

Са стране

08.11.2018 07:55

Велика већина миграната је прошла кроз Турску. Зато, не лупетај. У Србију су ушли из ЕУ (Бугарске) или Македоније, у коју су такође ушли из ЕУ (Грчка). Није никаква тајна да Србија, као ни све околне земље, не жели да задржи мигранте. Где може да их пусти на њиховом путу на Запад, осим у БиХ, Хрватску и Мађарску? У Русију, можда? Власти Србије су способне да каналишу проток тих људи кроз земљу. Власти БиХ нису. У томе је разлика.

Name

Па

08.11.2018 08:16

И Бугарска је у ЕУ па што из ње улазе у Србију па поново хоће у ЕУ? Ко зна? Можда им одговара зелена трансверзала. Нај краћи пут до Беча.

Name

Ре ПА

08.11.2018 12:54

Опет ти незапослени паметњаковицу? Јеси ли се пријавио на биро рада овај мјесец?

Name

ПА

08.11.2018 12:56

Ја сам незапослен још од 1992 гајим свиње и лепо ми је!

Name

Q

08.11.2018 07:24

Највеци проблем БиХ РС је мито корупција криминал.Исто тако мјесање Србије и Хрватске у унутрасње ствари БИХ.Додик који на власти остаје реториком национализма и негирањем БиХ за исту тукоју се кандидовао за председниство бох Лицемерје политицара Цовиц кримос који истом реториком и менторима из Хрватске прицајуцу народу глупости као о Додик као уједињење са Србијом Референдум и Застава .Па ето застава РС вец годинама стоји у председниству БиХ.и опет овде са стране СДА .И политија СДа.Све су то супље прице сви лидера тих странака народу .Јако добро они знају ста смију а станесмију и да иима устав какав такав и да се као такав мора постовати док је такав Алинароду просипају супље прице највисе мисле за лицни интерес а најмање за народ сто се и показује огромним редовима пред Амбасадама народ одлазииии.То је једини факт цињеци истина а засто зато сто им није добро ннема алтернативу и види сву ову бахатост сви ови политицара а нема апарат да то промјени јер све је корумпирано и повезано од полиције судства власти.Ова изјава комсица да Хрвати и Србијанци постују геанице БиХ а ови одма скоцили и несто се као буне онај ологофрен теткун Вулин који ни војску није слузио он министар одбране а и Пленковиц.Знаци кад би то исто изјавила Србија и Хрватска постујте нас као и ми вас и постујте границе а БиХ скоцила и као ста ти коме ти па ко сте ви исте тако Супа...ке земље да имате право да се мјесате у унутрасњу политику једне земље а друга земља у васе немозе табу манемој.Зато свакацаст комсицу.Овде мозе само један председник сви градјана али ето кад би миго бито вањземаљац да није ни босњак ни Србин ни Хрват.Оввако свако вуце на своју страну у оме народа а народу никад горе и народа никад мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шако

08.11.2018 07:56

Биће "весело".Можда видимо и шакетање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

08.11.2018 08:30

Битно је да аналитичари све знају. Само паламуде за паре шта коме треба и шта ко наручи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гадови

08.11.2018 08:31

Када се промјени власт која неће слушати Србију Хрватску и Турску моћемо тек тада рећи да имамо неки нормални живот без лопова и криминалаца у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ....

08.11.2018 08:56

ЦОБАН ТЈЕРА ОВЦИЦЕ ЛАКОЈ ЛАНЕ ДИРИ ДИРИ ДАНЕ ...ЉУДИМА НОРМАЛНИМ ЈЕ ДОСТА ОВИХ ПОЛИТИЦАРА ИЗ ЦИЈЕЛЕ ДРЗАВЕ Е МОЈ НАРОДЕ СТА НАМ РАДЕ.ЊИМА ЈЕ ДОБРО АЛИ ДОКЛЕ ЦЕ ТО ТРАЈАТИ ЉУДИ ОДЛАЗЕ ВИСЕ СЕ ГРАДЈАНИ РАСЕЉАВАЈУ НЕГО ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА ПА ВИ САД КАКО ЗЕЛИТЕ НАРОДЕ.САМО ГУДЈАЈУ АУАУ ААУА А НАРОД ИХ НИСТА НЕ РАЗУМИЈЕ.НЕК НАМ ЈЕ СА СРЕЦОМ СА ОВАКВИМ СТО НАС ВОДЕ И ПРЕДСТАВЉАЈУ ЦАСТ ИЗУЗЕТЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вра-цам

11.11.2018 17:17

Као прво цеститам на изборима, могу реци да све по мом избору оси једног, а т.ј. "господин" пртавославц. Ја мислим да је он усао у тај тим на споредна врата, па ето накага мозда це једног дана да скрати језик и да поцне цијенити и вољети матицну дрзаву. Друга два, су прави и реални политицари, а посебно Зељко који воли своју дрзаву Босну и Херцеговину, тако и треба он стити цјелокупну БиХ и сав народ. Хрватска нема ста да прица, нека они прво помету своје двористе па онда нека иду у комсилук. Недај те да се прави мост на Пељесцу док нема гаранције и ријесено питање граница.

ОДГОВОРИТЕ