Прича: Европска Звезда на домаћи погон!

Владан Милојевић је поново сазидао тврђаву у Љутице Богдана. Ел Фарду Бен једини странац који има заслуге за то.

Фудбал 08.11.2018 | 23:30
Прича: Европска Звезда на домаћи погон!
Жреб није био наклоњен фудбалерима Црвене звезде када их је ставио у групу Лиге шампиона са Ливерпулом, Пари Сен Жерменом и Наполијем, међутим, црвено-бели се јуначки држе.

После четири кола имају четири бода и још су у игри за пролаз у осмину финала или селидбу у Лигу Европе, у којој су прошле сезоне - исто неочекивано - прошли групу.

Реми са Наполијем на старту такмичења изненадио је многе, а победа над Ливерпулом - прошлосезонским финалистом - исписала је нову страницу клупске историје и запањила све љубитеље фудбала.

Великих 2:0 у режији Милана Павкова показују да тим Владана Милојевића уме врло брзо да учи и извлачи поуке. После 1:6 са Пари Сен Жерменом у Паризу уследила је много боља партија на Енфилду, али и убедљив пораз од Ливерпула (0:4). Две недеље касније, црвено-бели су показали да искуство "злата вреди" и у првом полувремену потпуно надиграли фаворизованог ривала, стекли два гола предности, а онда у наставку задржали концентрацију да сачувају разлику и баце на колена играче који вреде по неколико десетина милиона евра и наступају за петоструког шампиона Европе.

Како им је то успело, најбоље знају Владан Милојевић, његови најближи сарадници и сами фудбалери. Заједничким снагама поново су сазидали "неосвојиву тврђаву" у Љутице Богдана, која је претходних година - када су стадион Рајко Митић, између осталих, победоносно напуштали играчи Розенборга, Слован Либереца, Болтона, Слован Братиславе, Каирата и Лудогореца - почела да се урушава и прети да постане само мит.

Од Милојевићевог доласка на клупу Црвене звезде јуна 2017, шампион из 1991. не само да се вратио у друштво најбољих европских клубова, већ је поново постао домаћин којег би многи радо избегли. Осетили су то фудбалери Салцбурга, Наполија и Ливерпула ове, а Спарте Праг, Краснодара, БАТЕ Борисова, Келна и московског ЦСКА прошке сезоне.

Једини који је од Милојевићевог преузимања тима успео да се радује на популарној "Маракани" је Арсен Венгер, прошле сезоне тренер Арсенала, који је са "тобџијама" победио 1:0, уз литре проливеног зноја.

Рачунајући и утакмице на домаћој сцени, Црвена звезда их је од јуна прошле године одиграла укупно 43 на свом стадиону. Победила је у 35, нерешено је било седам пута, а изгубила је само једном - као што смо поменули - од Арсенала 0:1 у групној фази Лиге Европе. У тих 43 утакмица, црвено-бели су дали 103, а примили само 17 голова. Чак 26 пута мрежа је остала нетакнута, а у Милојевићевом мандату црвено-белима нико није дао више од једног гола на "Маракани"!

Пошто осим Арсенала нема оних који су побеђивали, да напоменемо клубове који су успели да одиграју нерешено на највећем српском стадиону: Партизан (0:0), Напредак (1:1), БАТЕ Борисов (1:1), ЦСКА Москва (0:0), Спартак Трнава (1:1), Салцбург (0:0) и Наполи (0:0).

Да сјајна статистика додатно добије на значају, потрудиле су се крштенице играча.

За разлику од прошле сезоне, када су ту били Доналд, Ле Талек, Канга и Боаћи, повремено и Фримпонг, Црвена звезда је ове сезоне само једном на међународној сцени имала више од двојице странаца у тиму. Било је то у Ливерпулу, када су се међу 11 стартера нашли Бен, Ебисилио и Боаћи.

У "ноћи за памћење", 6. новембра, на терену је од иностраних играча био само Ел Фарду Бен. Чак су и на клупи сви били са српским пасошима.

Управо је Бен највише и показао од оних који би требало да "праве разлику", а то потврђује минутажа коју му је давао Милојевић. Репрезентативац Коморских острва одиграо је свих 12 утакмица у Европи ове сезоне и само двапут је замењен (у Паризу у 73. и Ливерпулу у 81. минуту). Дао је шест голова и био јунак одлучујуће утакмице за пласман у Лигу шампиона, када је са два гола донео реми у Салцбургу (2:2).

Ричмонд Боаћи је последњег дана прелазног рока враћен из Кине уз опште одушевљење, међутим, партије у Паризу и Ливерпулу нису баш за похвалу. Корпулентни нападач из Гане, ипак, има доста проблема са повредама, а и кредит заслужен за голове из првог мандата када је носио црвено-бели дрес.

Чини се да стрпљење постоји и за Лоренца Ебисилија, који дефинитивно има квалитет, али му је потребна боља физичка спрема и очекује се да он тек наредног лета "проради", док је Жонатан Кафу изгубио тренерово поверење, па га после 60 минута против Салцбурга у Београду и седења на клупи у реваншу и у Паризу, више уопште нема међу 18 конкурената за утакмицу.

Што се тиче Рашида Сумаиле, штопер из Гане је једино имао прилику да туристички путује у Ливерпул, јер и тамо његовог имена није било у протоколу.

Без обзира на летошње доласке и очекивања од појединих играча најављених као "велика појачања", Владан Милојевић је пронашао формулу која функционише и коју не жели да мења. С пуним правом...

НАСТУПИ ЗВЕЗДИНИХ СТРАНАЦА ОВЕ СЕЗОНЕ У ЕВРОПИ:

Бен - стартер у свих 12 утакмица, само двапут замењен. Дао шест голова (два Салцбургу, по један Судуви, Спартаксу и у обе утакмице са Спартаком из Трнаве).

Ебисилио - у стартној постави против Спартакса, Судуве, Спартак Трнаве (у Београду) и Ливерпула (у гостима). Сваки пут замењен. У Летонији, Литванији и Паризу ушао са клупе. Дао гол против Судуве код куће.

Боаћи - у стартној постави против Наполија у Београду и Ливерпула у гостима. Против Наполија замењен у 81. минуту.

Кафу - у стартној постави против Салцбурга у Београду, играо 60 минута. На клупи у Паризу и Салцбургу.

Сумаила - путовао у Ливерпул, али није био у протоколу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар