Статистика са ''Рајка'': Енглези су шокирани дуел игром!

Срнић + Родић = цео Ливерпул! На Острву још не верују шта их је снашло!

Фудбал 08.11.2018 | 08:45
Статистика са ''Рајка'': Енглези су шокирани дуел игром!
Док Звездаши не могу да скину осмех са лица, у Енгелској вероватно и даље имају зачуђене фаце и премотавају филм на пакао Маракане у којем је синоћ изгорео састав највећег енглеског клуба.

Траже су кривци, узроци, анализира се и са жаљењем констатује да је Црвена звезда озбиљно загорчала живот Ливерпулу и довела га на руб елиминације из Лиге шампиона.

Како? Зашто?

Локални медији као један од разлога наводе учинак везног реда који је упркос већем поседу лопте и доминантнијој пас игри био инфериоран у тренуцима када је требало да направи превагу. Поготово се истиче слабост Ливерпулових везњака у дуел игри.

У међународном фудбалу постоји статистичка категорија “тацклес” (теклс) која се односи на дуел игру. Најприближнији превод тог израза је “старт”. Суштински, то су директни, “један на један” дуели на земљи, где се не рачуна скок игра.

Управо у тој категорији, Звездини фудбалери су потпуно надвисили атрактивног ривала. Звездини фудбалери су добили 11 таквих дуела, наспреам само четири Ливерпулових фудбалера. Милош Дегенек, Милан Родић,Славољуб Срнић, Душан Јованчић и Милан Павков су добили по таква дуела, Марко Гобељић један. Наспрам, два добијена дуела Ендрјуа Робертсона и по један Матипа, Гомеза и Александер Арнолда. Ливерпулови везисти Адама Лалана, Џејмс Милнер и Жоржињо Вајнлдум нису добили ниједан директан дуел за укупно 259 минута који су заједно провели на терену?!

Такође, наводи се и број пресечених лопти. Ливерпулов тим је пресекао седам пасова Звездиних фудбалера:Милнер и Лалана по два, Салах, Вајналдум и Мане по један. Наспрам Звездиних 14! Фантастични МилошДегенек је имао чак пет чисто пресечних лопти, скоро као цео тим Ливерпула. Гобељић, Павков, Крстичић иБен по два, Савић, Јованчић и Срнић по један.

Већи број пресечених лопти делом долази и као узорк већег поседа лопте од стране ривала (65%:35%) и већег броја одиграних пасова Ливерпулових фудбалера (660:255). Звездини фудбалери су били бољи и по броју освојних лопти на мечу (43:40) што се уклапа у Клопову причу после меча да су домаћи фудбалери играли са више агресије и страсти које су недостајале његовом тиму.

Енгелзи су изненађени и колико успешно је Црвена звезда парирала Ливерпулу у скок игри. Црвено-бели су добили 33 "ваздужна дуела", Ливерпул 38. Што је незнатна разлика за екипу која има тандем попут Ван Дајка и Матипа. Штопери Ливерпула су добили по 13 ваздушних дуела. Дакле, више од две трећине целог тима. Четворица фудбалера Редса нису добили ниједан дуел у ваздуху: Робертсон, Стариџ, Салах и Фирмино. У Звезди је највише дуела у скок игри добио Милан Родић - чак осам. Павков и Савић су добили по пет, Јованчићи Дегенек по три... Једини који из Звездиног тима нису добили ниједан ваздушни дуел су Марин и Бен. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар