Масован излазак на изборима у САД

Широм САД-а од раних јутарњих сати по локалном времену гласало је више од 33 милиона гласача, што је велико повећање у односу на изборе одржане 2014. године. Американци бирају чланове Сената и Представничког дома.

Свијет 06.11.2018 | 20:53
Масован излазак на изборима у САД
Први резултати очекују се у 20 сати по локалном времену. На листама је шаролик спектар кандидата међу којима је више од 400 жена.

Демократе се надају да ће ови избори означити њихов повратак на трон. Да би то успјели потребно је да "одузму" 23 мјеста од Републиканаца.

Након пуцњаве у средњој школи на Флориди у којој је убијено 17 особа, велики број ученика и студената почео је обраћати пажњу на политику и законе, те од тада не посустају. Припадници покрета "Марш за наше животе" апеловали су на младе да гласају за кандидате који су пооштрили законске мјере за ношење оружја. Очекује се да ће на изборе изаћи до сада највећи проценат младих на Флориди.

ФБИ је и за ове изборе издао упозорење бирачима да имају на уму како се страни фактори уплићу у изборе, посебно Руси на начин да утјечу на бираче путем лажних информација, пропагандом на друштвеним мрежама и другим тактикама.

"Гласајте. Размислите о томе шта читате, знајте коп су ваши извори и читајте информације из више различитих извора", поручили су из ФБИ-а.

Ангажовале су се и познате особе. Опрах Wинфреy позвала је све Американце да гласају, а становнике Георгије да изаберу Стацеy Абрамас која жели постати прва црна жена гувернерка.

Међу женским кандидатима је и Схарице Давидс која ће, ако је изаберу, бити прва жена аутохтона Американка изабрана у Конгрес. Позната је као активисткиња за гаy права, а раније се бавила борилачким вјештинама.

Мартха МцСаллy из Аризоне кандидовала се за Сенат. Она је прва војна пилоткиња и први командир борбене ескадриле. Радила је у Ираку и Афганистану, те је добила шест медаља током своје 26-годишње војне каријере.

На листи је и трансродна особа Цхристине Халлqуист из Вермонта. Уколико је изаберу биће прва трансродна особа у Сенату. ББЦ истиче како је ове године забиљежен и рекордан број кандидата који су лезбејке, гејеви и трансродни.

У Калифорнији се кандидовао модел доњег веша Антонио Сабато Јр којег је упознала цијела Америка када је учествовао у схоwу "Плес са звијездама". Познат је као Трампо присталица.

Међу кандидатима су и бивши ЦИА-ин службенк Wилл Хурд и Мисс САД-а Маллорy Хаган.

Хилари Клинтон поручила је Американцима да гласају казавши: "Данас ћемо рећи да је доста". Истакла је како данас не гласају само против радикализма и корупције већ за фантастичне кандидате широм земље.

"Уколико они побиједе, урадиће дивне ствари за Америку. Ставимо те људе у уред и наставимо радити тежак посао како бисмо сачували своју демократију", казала је Клинтонова.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

израелац

06.11.2018 20:05

а миле рече да треба трампове подржати.. што значи ако трампови не прођу неће ни тренутна власт у бих проћи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јана

06.11.2018 21:24

Мало сутра би они изашли да их Баја није позвао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

06.11.2018 23:09

Баја је баксуз ..за ког он навија..тај губи сигурно.

Name

Михајло

07.11.2018 06:20

Губи онај за кога додиг навија, а ми са њим све изгубисмо.

Name

Ре

07.11.2018 08:10

Не ви сте баксузи ви кога год подрзи те изгубио је