Европске лиге дигле глас: Нећемо Суперлигу богатих!

Европске лиге се оштро противе стварању било којег затвореног и франшизног стила такмичења.  Глас против богатих: Нећемо Суперлигу! Удружење европских лига, које представља 25 националних лига, снажно се противи најављеном формирању Суперлиге у којој би играло 16 најбогатијих клубова у Европи.

Фудбал 08.11.2018 | 16:00
Европске лиге дигле глас: Нећемо Суперлигу богатих!
Удружење европских фудбалских лига, које представља 25 националних лига, снажно се противи најављеном формирању Суперлиге у којој би играло 16 најбогатијих клубова у Европи.

"Европске лиге се оштро противе стварању било којег затвореног и франшизног стила Суперлиге. Домаћи фудбал је срце игре широм Европе за играче, клубове и навијаче", поручили су представници Удружења.

Ово удружење, у којем се налазе и представници Премијер лиге, Бундеслиге и Примере, истиче да би покретање Суперлиге имало озбиљне и трајне импликације за дугорочну одрживост професионалног фудбала у Европи.

"Лиге подржавају Европски спортски модел који се темељи на пирамидалној структури који се темељи на напредовању и испадању", додаје се у саопштењу.

Подсетимо, прошле недеље поједини медији у Европи, објавили су сазнања да водећи европски клубови планирају да 2021. године покрену Суперлигу, а недавно је немачки Шпигел обелоданио детаље иницијативе које воде председници Јувентуса, Бајерна и Реала из Мадрида.

Ово удружење истиче да би покретање Суперлиге имало озбиљне и трајне импликације за дугорочну одрживост професионалног фудбала у Европи.

Ту, затворену лигу по узору на кошаркашку НБА лигу, играли би: Реал Мадрид, Барселона, Манчестер јунајтед, Бајерн, Јувентус, Челси, Арсенал, Пари Сен-Жермен, Манчестер сити, Ливерпул и Милан као оснивачи, док би као гости прву сезону играли и Атлетико Мадрид, Борусија Дортмунд, Олимпик Марсеј, Интер и Рома.

Већ је договорен и формат такмичења који се састоји од две фазе. Прво ће се играти по групама, а затим на испадање. Суперлига ће имати и другу лигу из које ће најбољи клубови улазити међу елиту, одакле ће најлошији клубови испадати у други разред.

Немачки "Шигл" је објавио да је план лиге за Реал израдила шпанска компанија "Ки кепитол партнерс" (Кеy Цапитал Партнерс).

Челници актуелног европског првака нису желели да коментаришу писање медија.

Из Европског удружења клубова, које представља више од 200 европских клубова, поручили су да нису ништа знали о иницијативи европских фудбалских "тешкаша". 

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар