Суперкласико прича #1...

Фатална молба судији, Чапов шут, 15. 000. 000 који нису видели и мистерија несталих снимака. . .  Тек трећи пут у богатим историјама Бока и Ривер играју у мечу за трофеј!

Фудбал 07.11.2018 | 23:50
Суперкласико прича #1...
Одиграли су преко 370 утакмица у свим такмичењима, што званичних, што незваничних. И ниједна није била пријатељска. Нити ће ту икада моћи да буде пријатељства. Зато су Бока и Ривер највећи ривали на свету, зато је Суперкласико највећи дерби на свету.

А никад ниједан Суперкласико није био важан као наредна два која ће се одиграти у финалу Копа Либертадорес у наредних двадесетак дана. Први пут ће два тима из Аргентине одлучивати о титули шампиона Јужне Америке, а судбина је хтела да то буду баш Бока и Ривер.

Тек трећи пут у богатим историјама два највећа аргентинска клуба се састају у борби за велики трофеј. У финалу. До сада су се два пута састали у сличним мечевима, али никада тако важним као што је финале Копа Либертадорес.

Прво финале ће остати упамћено и као једно од најконтроверзнијих у историји Суепркласико окршаја.

Те 1976. године, Бока и Ривер су се састали у финалу првенства за шампиона Аргентине. Систем такмичења у аргентинском фудбалу се често мењао. Те 1976. играо се од септембра до децембра са 32 тима. На почетку су екипе биле подељене у А и Б групу. Наравно, Бока и Ривер су били раздвојени. У четвртфиналу су елиминисали Банфилд и Килмес, у полуфиналу су са путу склонили Таљерес и Уракан. И земља је први пут доживела потпуну фудбалску парализу.

Финале је заказано за 22. децембар на Расинговом култном стадиону познатом по надимку Цилиндар. Званично је продато 69.090 улазница, на трибинама се нашло преко 70.000 људи.  Авељанеда је била под опсадом Бораћоса и Галинероса. Извештаји из тог периода кажу да је утакмицу на малим екранима пратило 15.000.000 од укупно 26.500.000 Аргентинаца колико их је живело у земљи те године.

Пре меча је Риверов капитен и репрезентативац Перфумо ушао са Бокиним капитеном Суњеом у судијску слачионицу да замоли нешто главног арбитра Артура Итуралдеа.

"Дон Артуро, желимо да се прекиди изводе брзо, а знамо да ви немате ништа против", рекао је Перфумо.

"Суње, да ли си чуо Перфума? Ако се слажеш, ја вам нећу сметати. ОК?", питао је Итуралде.

"Важи, како год кажете...", прихватио је Бокин нападач.

"Дакле, ако досудим фаул, а извођач прекида не тражи да се помери зид, игра се наставља и може да шутира без мог звиждука. Имате ли још нека питања, господо? Немате. У реду, идемо", рекао је Итуралдекапитенима.

Иако је то био период фудбала када се скаутингу и проучавању ривала није поклањала толика пажња и опсесија као данас, важност меча је утицала да се у оба клуба максимално распитају о манама ових других. Бокин тренер Лоренцо је упозорио своје играче да Риверов голман Фиљол често отеже са намештањем живог зида...

Ривер је у првих сат времена био бољи ривал и стврио више шанси. Играли су са већим самопоуздањем. Уосталом, били су бољи тима са играчима који су две године касније били окосница репрезентације која је покорила свет.

А онда кобни 72. минут...

Митски Риверов капитен и један од најбољих дефанзиваца свих временаДанијел Пасарела је срушио Карлоса Веља на 20 и кусур метара од гола.

Фиљол (две године касније први голман Аргентине на Мундијалу када су освојили прву титулу првака света и по многима набољи аргентински голман свих времена) лагано је почео да намешта живи зид, а његови саиграчи су испали наивни, јер нико није стао близу лопте да засмета Бокиним играчима. За Аргентинце је то недопустиво, јер су навикнути на све могуће трикове и сасвим је нормално да се неко нацрта поред лопте и омета извођење слободњака док се зид не намести...

Бокин дефанзивац Роберто Муцо се спремао да изведе слободњак, али га је саиграч Рубен Суње само одгурнуо и на брзину извео слободњак. Пребацио је непостављени живи зид и изненадио неспремног Фиљола. Рођен је "Фантомски гол" аргентинског фудбала!

Чак ни телевизијске камере нису ухватиле тај моменат јер су биле неспремне, тако да 15.000.000 људи крај малих екрана није знало шта се дешава. Само оних 70.000 и кусур срећника на стадиону је имало прилику да види антологијски гол и да га препричава до краја живота.

Фијол је погледом пратио како лопта улази у мрежу, Риверови играчи су били скамењени, Бокини су били шокирани очекујући да судија поништи гол... Нико се није померао у тим тренуцима. И онда је Суње почео да трчи и радује се. Изненађени саиграчи су кренули за њим, а шокирани играчи Ривера су тек после неколико секунди почели да протестују. Постоји само једна фотографија тог тренутка и то је ова коју видите на почетку текста.

Утакмицу је преносио Канал 7, али су на мечу биле и камере Канала 9, Канала 11 и Канала 13. Њихов задатак је био да сниме материјал који ће се емитовати после меча и у наредним данима. Сви којима је Ривер у срцу су тражили да се погледа снимак јер је гол био нерегуларан по њиховом мишљењу. Али...

Било је то време терора војна хунте.

"Сви снимци су нестали. Војска је дошла и покупила их. Не знам, који је разлог, али никада нико више није видео снимке са тог меча. Пропали су у земљу. Жао ми је што никада нисам имао прилику да погледам тај гол",причао је касније "Чапо" Суње.



До данас то остаје најконтроверзнији гол у историји Суперкласика. Рубен "Чапо" Суње је остао миљеник Бокиних навијача за све времена.

Чапо је после каријере упао у депресију, није знао шта да ради са животом и једног јунског дана 1982. године се бацио са балкона свог стана на седмом спрату. И преживео! Лекари су рекли да је то зашто је био спортиста, јак као бик.  

Од тада живи повучено. Без посла. Како сам каже, има психолошких проблема и не иде на утакмице Боке. Ипак, пре две године је позван на Бомбоњеру.

Било је то тачно 42 година од култног меча и гола. Бока га је позвала на центар терена, уручила му плакету и пружила навијачима шансу да га се сете. Откривена му је и статуа испред стадиона.

Две године касније је одигран други Суперкласико у мечевима за титулу. Овога пута у Суперкупу Аргентине. У марту прошле године, у Мендози. Евроголовима "Питија" Мартинеза и Наћа Скока, Ривер се донекле осветио Боки и освојио трофеј. Дакле, у финалима је 1:1. Али онај пораз из 1976. много више боли.



На реду је треће финале. Највеће! Ко изгуби, прогањаће га до краја живота...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар