''Референдум'' о Доналду Трампу

У Сједињеним Америчким Државама се данас одржавају избори за Конгрес, што ће бити својеврстан тест како за републиканског предсједника, тако и за Демократску странку, у смислу провјере колико се опоравила од, за њих шокантне, побједе Доналда Трампа прије двије године.

Свијет 06.11.2018 | 09:09
''Референдум'' о Доналду Трампу
Американци данас бирају свих 435 чланова Представничког дома, чији је мандат двије године, и трећину чланова Сената - 35 од укупно 100, за њихов нови шестогодишњи мандат.

Поред тога, данас 36 америчких савезних држава данас бира гувернере, а новембарске изборе многе локалне заједнице користе да би се грађани изјаснили о за њих важним питањима.

Иако се нико не усуђује да са сигурношћу прогнозира исход избора, већина анкета указује да ће републиканци највјероватније задржати контролу над Сенатом, док демократе имају шансу да преузму контролу Представничким домом Конгреса.

Тренутно, републиканци имају већину у оба конгресна дома - однос снага у Сенату је 51 према 49, а у Представничком дому 235 према 193 (уз седам упражњених мјеста).

У САД, готово по правилу, странка из чијих редова је предсједник, на конгресним изборима изгуби одређени број мандата, зато што се ти избори сматају референдумом о прве двије године предсједниковог мандата.

На конгресним изборима одзив је увијек слабији него на предсједничким, због чега су и републиканци и демократе били веома упорни у позивању својих гласача да на изборе изађу у што већем броју.

Значај ових избора је и у томе што, ако превласт припадне демократама, то би отежало позицију предсједника Трампа и приморало га да мијења приступ, док би, у супротном, ако све остане као што је сада, Демократској странци предстојала озбиљна унутарстраначка дебата.

Конгрес има велики утицај на америчку унутрашњу политику, па би, на примјер, евентуална доминација демократа угасила наде републиканаца да ће елиминисати здравствену реформу бившег предсједника Барака Обаме.

Ипак, спољна политика коју обликује предсједник, мада Конгрес мора да је потврди, није била пресудно питање ни на предсједничким изборима, па није ни сада.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар