Биће промјена у Конгресу

Избори за Конгрес 6. новембра (бира се 435 чланова доњег – Представничког дома и 35 члана Сената, горњег дома) промијениће слику Конгреса јер ће у Представничком дому послије избора готово сигурно демократе имати већину.

Србија 05.11.2018 | 22:38
Биће промјена у Конгресу
-У Сенату се ништа неце промијенити јер ће републиканци и послије избора задржати већину. Дакле, демократе ће послије избора имати већину у Представничком дому, а Републиканци и даље у Сенату. Треба нагласити да Трамп нема проблема само са демократама већ и са својом Републиканском странком. Трампова администрација је састављена од људи из Пентагона и Wалл Стреет-а. Најутицајнији људи су потпредсједник Мајк Пенс, секретар одбране ген. Матис, државни секретар Мајк Помпео и шеф кабинета ген. Кели док су најважнија два човјека у сфери економије, финансија и трговине Стивен Мнуцин – секретар финансија и Вилбур Рос – секретар трговине. Сва ова имена јасно показују да Трамп није ни у сукобу са „дубоком државом“, како се покушава представити, након двије године мандата, већ напротив, закључује новинар и политички аналитичар Милован Јовановић.

Јовановић посебно наглашава да су САД уставно уређене на темељу строге подјеле власти. У америчком систему постоје три гране власти које ограничавају једна другу. Извршну власт чине предсједник и његова администрација, који су овлашћени да воде укупну политику. Предсједник САД обједињује надлежности предсједника државе и предсједника владе. Законодавну власт чине Конгрес (са два дома, доњи – Представнички дом и горњи Сенат) који доноси законе и одобрава државни буџет и судска власт ( Врховни суд САД-а) који суверено одлучује о уставности и законитости сваког правног акта или појединачног чина носилаца политичке функције.

На питање каква ће бити политика САД-а према Србији и Балкану послије избора, Јовановић каже да нема никаквих озбиљнијих показатеља да ће САД мијењати своју балканску политику, а самим тим и свој однос према Косову и БиХ. Пре две године када је Трамп изабран за предсједника САД-а рекао сам да се неће мијењати америчка политика на Балкану и као што смо видјели за ове двије године, био сам у праву. Велике силе своју политику мијењају јако тешко, закључио је Милован Јовановић.

(Магазин-рестарт)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Е

05.11.2018 22:02

Биће промјена а остаје све исто. Ало

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

06.11.2018 00:26

Остаће све исто а неко ће у затвор...

Name

Ранко

05.11.2018 23:17

Па цовек је у праву.Он јасно казе да це бити промена у Конгресу,да це демократе преузети вецину у Представницком дому у кјем тренутно републиканци имају вецину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

06.11.2018 02:23

Које везе све ово има са нама. Боље анализирајте нестанак народа у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А санкције

06.11.2018 05:34

Не вели ништа 'оће ли остати санкције оној РС несрећи..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Јорк

06.11.2018 06:23

Мислим да смо овдје извукли поучну лекцију о предвиђањима изборних тезултата. (Упитајте Хилари која је славила прерано) Аризона, Флорида, Монтана, Тенеси......све кључне трке и све непредвидиве Сачекајмо пре но што се бусамо да знамо Овдје се нико не усуђује засигурно предвиђати Лекција научена пре две године МАГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.11.2018 17:53

Има их неколико овдје који су прогнозирали побједу Трампа.Овај новинар, Јовановиц је један од њих.А ја казем, када сте били тако далековиди,онда сте морали предвидјети и да це Хилари прикупити висе директних гласова бираца ,али це јој ткз. електорски гласови доци главе.Морали су и то предвидјети.Знати како це кандидати проци по свим УСА дрзавама.Наравно,да то нису могли никако предвидјети.Тако,ако су и погодили побједу Трампа,погодили су слуцајно!!