Прича: Како је Михина "комбинација" постао капитен Милана?

Михајловић је био критикован због одлуке да играча од 20 година са 14 наступа за Рому плати 25 милиона, помињана је и његова веза са Бертијем, али тешко да је Милан у међувремену довео бољег играча.

Фудбал 06.11.2018 | 23:00
Прича: Како је Михина "комбинација" постао капитен Милана?
Многи који су дошли синоћ на "Фриули" већ су били кренули кућама мање-више навикнути на утакмице завршене без голова, могуће да су многи већ били задремали крај малих екрана одуставши од зихерашког приступа два тима одабраних за ТВ термин недељом увече, када се догодило нешто прилично неочекивано.

Читаву вјечност трајала је "контра" Милана, иако је лопта била освојена на половини Удинезеа, који је увелико имао играча мање на терену, а помало комичну ситуацију у којој су се бројчано јачи "росонери" додавали у недоглед у казненом простору домаћих "исекао" је штопер Алесио Ромањоли и постигао гол који је уздрмао Италију:

Удинезе - Милан 0:1 (0:0)!

Иако су Ромањоли и саиграчи веома ватрено и емотивно прославили важну побједу остварену поготком у 97. минуту меча, репортерима са меча у Удинама као да је завршнца меча била сумњива - рачунајући и акцију у којој је постигнут погодак - па су тренери Хулио Веласкез и Ђенаро Гатузо на пресс конференцији били питани и за несвакидашње одлуке играча у посљедњем нападу.

Конкретно, спорно је било то што су Ромањоли и Сусо упорно додавали један другоме лопту, док је одбрана Удинезеа то прилично незаинтересовано гледала, а везни ред све посматрао са пристојне удаљености.

"Немам коментар на то", рекао је Гатузо, чији је тим забележио трећу побједу у низу, а другу головима у надоканди.

Оба пута стријелац је био - Ромањоли, играч због ког је Синиша Михајловић као тренер Милана својевремено трпио жестоке критике.

Ромањоли је имао само 20 година када је на љето 2015. стигао у Милан за 25 милиона евра и послије свега 14 наступа за Рому у сезони прије тога.

Није био мали број оних који су критиковали тадашњег тренера "росонера" Синишу Михајловића, доводећи у питање негову процјену да је Ромањоли не само играч вриједан толиког новца, већ и дефанзивац са којим би требало рачунати на "Сан Сиру". Помињан је чак и његов менаџер Серђо Берти, са којим је Михајловић током тренерске каријере често сарађивао, међутим...

Нешто више од три године касније, након што су послије Михајловића потрошени и Кристијан Броки и Винћенцо Монтела и стотине милиона евра за бројна појачања и "појачања", тешко да се може наћи играч који је у већој мјери унаприједио игру "росонера".

Ромањолију је припала капитенска трака послије пропасти идеје о Леонарду Бонућију као Миланисти, код ове сезоне одиграо је сваки секунд у Серији А и Лиги Европе (осим утакмице са Кјевом почетком октобра када је паузирао због повреде), са 23 године већ има 124 наступа за славни клуб, а ово му је био осми погодак у црвено-црном дресу.

Посљедња два, постигнута у надокнади времена, време драгоцјених шест бодова без којих би Миланисти били негдје у средини табеле, вјероватно чекајући име Гатузовог насљедника.

Прошлог викенда голом у 91. минуту за 2:1 срушио је Ђенову, клуб из града у ком је као позајмљени фудбалер Роме живио у сезони 2014/15 и упознао тадашњег тренера Самдорије, Михајловића, увјеривши га да је играч за један од три највећа италијанска клуба.

Овог викенда постигао је гол какав се ријетко виђа за 0:1 у 97. минуту и то у граду из ког је Милан вратио три бода само два пута у посљедњих девет година - уз шест пораза и два ремија.

Уз још једну драматичну побједу остварену у међувремену, ону резултатом 3:2 над Сампдоријом, Милан је у складу ас темпераментом и духом вјерног војника клуба, "Рина" Гатуза, преболио "ласт минуте" пораз од Интера у "Дербију дела Мадонина", па се са пет побједа у посљедњих шест кола појавио на четвртом мјесту иза Јувентуса, Интера и Наполија, а са истим бројем бодова као Лацио.

Сезона започета поразом у Напуљу и побједом над Ромом, па настављена везаним ремијима са Каљаријем, Аталантом и Емполијем, није наговјештавала да ћемо Милан тражити у дијелу табеле у ком се најчешће налазио током историје, а историја овог клуба не би била тако свијетла и славна да је нису исписивали најбољи дефанзивци свијета.

Од времена Ћезареа Малдинија и Анђела Аквилетија, преко незаборавних Франка Барезија, Паола Малдинија и неизоставног Билија Костакурте, преко Алесандра Несте и Тијага Силве, успјеси Милана увијек су били директно везани за стабилност у игри коју је је доносила посљедња линија одбране, испред које су Руд Гулит, Деметрио Албертини, Андреа Пирло, Кларенс Седорф и Рики Кака потом могли безбрижно да се играју фудбала, а Марко Ван Бастен, Жорж Веа, Дејан Савићевић, Пипо Инзаги, Андриј Шевченко и Златан Ибрахимовић покажу шта знају када уђу у шансу за гол.

Колико таквих играча данас игра у Милану?

Ниједан, а мало ко уопште има и потенцијал да то једног дана постане. Ромањоли изгледа да има.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар